utanpotlassport.hu 2019.06.10 13:21 Frissítve: 2019.06.10 13:26

Ökölvívás: népes és rangos mezőnyök a Bornemissza-emlékversenyen

Egy híján hét évtizede, 1950 óta viseli az egykori hős egri várvédő, leleményes tűzszerész, későbbi várkapitány Bornemissza Gergely nevét a nemzetközi ökölvívótorna, amelynek idei – immár 69. – kiírása nyomán keddtől szombatig csatáznak a ringben a junior és az ifjúsági korosztály kiválóságai a hevesi fővárosban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Nemcsak idehaza, s nem is csupán Európában, hanem világméretekben is az egyik legjelentősebb, múltját tekintve pedig az egyik legpatinásabb bokszviadal az egrieké: jelesül a Bornemissza Gergely-emlékverseny, amelyet ezúttal is a Kemény Ferenc Sportcsarnokban bonyolítanak le a házigazdák, akik újfent hatalmas mezőnnyel számolnak.

A kontinentális szövetség, az EUBC versenynaptárában is „vastagon” jegyzett eseményre, amelyet az egri önkormányzattal karöltve a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és az Egri Városi Sportiskola közösen rendez, 23 ország jelentkezett, és nemcsak a mennyiség van rendben, hanem a minőség is, hiszen a fejlett bokszkultúrájukról híres nemzetek eleve jó néhányan képviseltetik magukat, amellett kuriózumszámba menő, egzotikus szereplők is a kötelek közé lépnek a 69. Bornemissza-viadalon.

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára Forrás: boxing.hu

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára  •  Forrás: boxing.hu

„Csaknem két tucat országból 290 nevezés érkezett, köztük Európán kívüli olyan országokból is, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Thaiföld, India vagy éppen Kazahsztán” – felelte érdeklődésünkre az egri főszervező, Dorkó Péter. Hozzáfűzte, hogy a junioroknál, vagyis a 15-16 éveseknél 120-an, a 17-18 esztendőseket összefogó ifjúságiaknál pedig 170-en indulnak, és gyakorlatilag egyetlen kategóriában sem lesz könnyű dolguk a magyaroknak, akik persze hazai környezetben különösképpen meg akarnak felelni az elvárásoknak. A junioroknál a fiúk tizenhárom súlycsoportban küzdenek, a lányok ötben, az ifiknél pedig tíz, illetve hat kategória kínál megméretési lehetőséget a kesztyűs utánpótlás kitűnőségeinek.

„Ami ez utóbbit illeti, az öt női olimpiai súlycsoport mellé egy hatodikat is megszavaztunk, főleg a külföldi nevezőkre tekintettel. Így az ifjúsági korú lányok 54 kilóban is összemérhetik tudásukat” – említette Dorkó Péter, aki főállásban az egri bokszolók szakosztályvezetője.

Az emlékversenyen a május végi junior Európa-bajnokság résztvevői közül is többen ott lesznek. A mieink közül a Galacban bronzérmes két leányzó, Kovács Laura Fanni és Dobos Rebeka nincs ugyan a nevezettek között, szorítóba lép viszont a kontinensviadalon jelen volt fiúcsapatunk egyetlen medálszerzője, a Romániából szintén bronzzal hazatért Samu Ferenc.

A torna kedden a selejtezőkkel kezdődik, szerdán folytatódik a rostálás, csütörtökön bonyolítják le az elődöntőket, míg a döntőket a junioroknál pénteken, az ifiknél pedig szombaton rendezik meg.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.