Ökölvívás: népes és rangos mezőnyök a Bornemissza-emlékversenyen

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.10. 13:21
Címkék
Egy híján hét évtizede, 1950 óta viseli az egykori hős egri várvédő, leleményes tűzszerész, későbbi várkapitány Bornemissza Gergely nevét a nemzetközi ökölvívótorna, amelynek idei – immár 69. – kiírása nyomán keddtől szombatig csatáznak a ringben a junior és az ifjúsági korosztály kiválóságai a hevesi fővárosban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Nemcsak idehaza, s nem is csupán Európában, hanem világméretekben is az egyik legjelentősebb, múltját tekintve pedig az egyik legpatinásabb bokszviadal az egrieké: jelesül a Bornemissza Gergely-emlékverseny, amelyet ezúttal is a Kemény Ferenc Sportcsarnokban bonyolítanak le a házigazdák, akik újfent hatalmas mezőnnyel számolnak.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Nemcsak idehaza, s nem is csupán Európában, hanem világméretekben is az egyik legjelentősebb, múltját tekintve pedig az egyik legpatinásabb bokszviadal az egrieké: jelesül a Bornemissza Gergely-emlékverseny, amelyet ezúttal is a Kemény Ferenc Sportcsarnokban bonyolítanak le a házigazdák, akik újfent hatalmas mezőnnyel számolnak.

A kontinentális szövetség, az EUBC versenynaptárában is „vastagon” jegyzett eseményre, amelyet az egri önkormányzattal karöltve a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és az Egri Városi Sportiskola közösen rendez, 23 ország jelentkezett, és nemcsak a mennyiség van rendben, hanem a minőség is, hiszen a fejlett bokszkultúrájukról híres nemzetek eleve jó néhányan képviseltetik magukat, amellett kuriózumszámba menő, egzotikus szereplők is a kötelek közé lépnek a 69. Bornemissza-viadalon.

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára Forrás: boxing.hu
A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára Forrás: boxing.hu

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára  •  Forrás: boxing.hu

„Csaknem két tucat országból 290 nevezés érkezett, köztük Európán kívüli olyan országokból is, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Thaiföld, India vagy éppen Kazahsztán” – felelte érdeklődésünkre az egri főszervező, Dorkó Péter. Hozzáfűzte, hogy a junioroknál, vagyis a 15-16 éveseknél 120-an, a 17-18 esztendőseket összefogó ifjúságiaknál pedig 170-en indulnak, és gyakorlatilag egyetlen kategóriában sem lesz könnyű dolguk a magyaroknak, akik persze hazai környezetben különösképpen meg akarnak felelni az elvárásoknak. A junioroknál a fiúk tizenhárom súlycsoportban küzdenek, a lányok ötben, az ifiknél pedig tíz, illetve hat kategória kínál megméretési lehetőséget a kesztyűs utánpótlás kitűnőségeinek.

„Ami ez utóbbit illeti, az öt női olimpiai súlycsoport mellé egy hatodikat is megszavaztunk, főleg a külföldi nevezőkre tekintettel. Így az ifjúsági korú lányok 54 kilóban is összemérhetik tudásukat” – említette Dorkó Péter, aki főállásban az egri bokszolók szakosztályvezetője.

Az emlékversenyen a május végi junior Európa-bajnokság résztvevői közül is többen ott lesznek. A mieink közül a Galacban bronzérmes két leányzó, Kovács Laura Fanni és Dobos Rebeka nincs ugyan a nevezettek között, szorítóba lép viszont a kontinensviadalon jelen volt fiúcsapatunk egyetlen medálszerzője, a Romániából szintén bronzzal hazatért Samu Ferenc.

A torna kedden a selejtezőkkel kezdődik, szerdán folytatódik a rostálás, csütörtökön bonyolítják le az elődöntőket, míg a döntőket a junioroknál pénteken, az ifiknél pedig szombaton rendezik meg.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik