utanpotlassport.hu 2019.06.10 13:21 Frissítve: 2019.06.10 13:26

Ökölvívás: népes és rangos mezőnyök a Bornemissza-emlékversenyen

Egy híján hét évtizede, 1950 óta viseli az egykori hős egri várvédő, leleményes tűzszerész, későbbi várkapitány Bornemissza Gergely nevét a nemzetközi ökölvívótorna, amelynek idei – immár 69. – kiírása nyomán keddtől szombatig csatáznak a ringben a junior és az ifjúsági korosztály kiválóságai a hevesi fővárosban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Nemcsak idehaza, s nem is csupán Európában, hanem világméretekben is az egyik legjelentősebb, múltját tekintve pedig az egyik legpatinásabb bokszviadal az egrieké: jelesül a Bornemissza Gergely-emlékverseny, amelyet ezúttal is a Kemény Ferenc Sportcsarnokban bonyolítanak le a házigazdák, akik újfent hatalmas mezőnnyel számolnak.

A kontinentális szövetség, az EUBC versenynaptárában is „vastagon” jegyzett eseményre, amelyet az egri önkormányzattal karöltve a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és az Egri Városi Sportiskola közösen rendez, 23 ország jelentkezett, és nemcsak a mennyiség van rendben, hanem a minőség is, hiszen a fejlett bokszkultúrájukról híres nemzetek eleve jó néhányan képviseltetik magukat, amellett kuriózumszámba menő, egzotikus szereplők is a kötelek közé lépnek a 69. Bornemissza-viadalon.

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára Forrás: boxing.hu

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára  •  Forrás: boxing.hu

„Csaknem két tucat országból 290 nevezés érkezett, köztük Európán kívüli olyan országokból is, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Thaiföld, India vagy éppen Kazahsztán” – felelte érdeklődésünkre az egri főszervező, Dorkó Péter. Hozzáfűzte, hogy a junioroknál, vagyis a 15-16 éveseknél 120-an, a 17-18 esztendőseket összefogó ifjúságiaknál pedig 170-en indulnak, és gyakorlatilag egyetlen kategóriában sem lesz könnyű dolguk a magyaroknak, akik persze hazai környezetben különösképpen meg akarnak felelni az elvárásoknak. A junioroknál a fiúk tizenhárom súlycsoportban küzdenek, a lányok ötben, az ifiknél pedig tíz, illetve hat kategória kínál megméretési lehetőséget a kesztyűs utánpótlás kitűnőségeinek.

„Ami ez utóbbit illeti, az öt női olimpiai súlycsoport mellé egy hatodikat is megszavaztunk, főleg a külföldi nevezőkre tekintettel. Így az ifjúsági korú lányok 54 kilóban is összemérhetik tudásukat” – említette Dorkó Péter, aki főállásban az egri bokszolók szakosztályvezetője.

Az emlékversenyen a május végi junior Európa-bajnokság résztvevői közül is többen ott lesznek. A mieink közül a Galacban bronzérmes két leányzó, Kovács Laura Fanni és Dobos Rebeka nincs ugyan a nevezettek között, szorítóba lép viszont a kontinensviadalon jelen volt fiúcsapatunk egyetlen medálszerzője, a Romániából szintén bronzzal hazatért Samu Ferenc.

A torna kedden a selejtezőkkel kezdődik, szerdán folytatódik a rostálás, csütörtökön bonyolítják le az elődöntőket, míg a döntőket a junioroknál pénteken, az ifiknél pedig szombaton rendezik meg.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.  

2019.06.01 05:48:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A decemberi U20-as vb-n parádézott, felgyorsult a világ talán legerősebb juniorbajnokságának szintjére, és jövőre már a felnőttválogatottban bizonyítana. Az év ifjúsági korú magyar jégkorongozójának választott, az USHL-es Madison Capitols gárdájában edződő Papp Kristóffal beszélgettünk.