utanpotlassport.hu 2019.06.10 13:21 Frissítve: 2019.06.10 13:26

Ökölvívás: népes és rangos mezőnyök a Bornemissza-emlékversenyen

Egy híján hét évtizede, 1950 óta viseli az egykori hős egri várvédő, leleményes tűzszerész, későbbi várkapitány Bornemissza Gergely nevét a nemzetközi ökölvívótorna, amelynek idei – immár 69. – kiírása nyomán keddtől szombatig csatáznak a ringben a junior és az ifjúsági korosztály kiválóságai a hevesi fővárosban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Nemcsak idehaza, s nem is csupán Európában, hanem világméretekben is az egyik legjelentősebb, múltját tekintve pedig az egyik legpatinásabb bokszviadal az egrieké: jelesül a Bornemissza Gergely-emlékverseny, amelyet ezúttal is a Kemény Ferenc Sportcsarnokban bonyolítanak le a házigazdák, akik újfent hatalmas mezőnnyel számolnak.

A kontinentális szövetség, az EUBC versenynaptárában is „vastagon” jegyzett eseményre, amelyet az egri önkormányzattal karöltve a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és az Egri Városi Sportiskola közösen rendez, 23 ország jelentkezett, és nemcsak a mennyiség van rendben, hanem a minőség is, hiszen a fejlett bokszkultúrájukról híres nemzetek eleve jó néhányan képviseltetik magukat, amellett kuriózumszámba menő, egzotikus szereplők is a kötelek közé lépnek a 69. Bornemissza-viadalon.

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára Forrás: boxing.hu

A kétszeres junior Eb-bronzérmes Samu Ferencet is nevezték az egri tornára  •  Forrás: boxing.hu

„Csaknem két tucat országból 290 nevezés érkezett, köztük Európán kívüli olyan országokból is, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Thaiföld, India vagy éppen Kazahsztán” – felelte érdeklődésünkre az egri főszervező, Dorkó Péter. Hozzáfűzte, hogy a junioroknál, vagyis a 15-16 éveseknél 120-an, a 17-18 esztendőseket összefogó ifjúságiaknál pedig 170-en indulnak, és gyakorlatilag egyetlen kategóriában sem lesz könnyű dolguk a magyaroknak, akik persze hazai környezetben különösképpen meg akarnak felelni az elvárásoknak. A junioroknál a fiúk tizenhárom súlycsoportban küzdenek, a lányok ötben, az ifiknél pedig tíz, illetve hat kategória kínál megméretési lehetőséget a kesztyűs utánpótlás kitűnőségeinek.

„Ami ez utóbbit illeti, az öt női olimpiai súlycsoport mellé egy hatodikat is megszavaztunk, főleg a külföldi nevezőkre tekintettel. Így az ifjúsági korú lányok 54 kilóban is összemérhetik tudásukat” – említette Dorkó Péter, aki főállásban az egri bokszolók szakosztályvezetője.

Az emlékversenyen a május végi junior Európa-bajnokság résztvevői közül is többen ott lesznek. A mieink közül a Galacban bronzérmes két leányzó, Kovács Laura Fanni és Dobos Rebeka nincs ugyan a nevezettek között, szorítóba lép viszont a kontinensviadalon jelen volt fiúcsapatunk egyetlen medálszerzője, a Romániából szintén bronzzal hazatért Samu Ferenc.

A torna kedden a selejtezőkkel kezdődik, szerdán folytatódik a rostálás, csütörtökön bonyolítják le az elődöntőket, míg a döntőket a junioroknál pénteken, az ifiknél pedig szombaton rendezik meg.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.