Ők lettek volna az up-világversenyek legnagyobb magyar favoritjai

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 09:05
Címkék
Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

KAJAK-KENUKAJAK-KENU

Ahogyan a korábbi években, úgy az idén is két korosztályos világversenyre az U23-as és ifjúsági Eb-re, majd e két korosztály vb-jére készültek elsősorban az utánpótláskorú kajakosok, kenusok. A koronavírus-járvány kirobbanását követően a brandenburgi világbajnoksággal kapcsolatban hamar eloszlottak a kételyek, a németek jelezték, ilyen körülmények között nem tudják megtartani a viadalt. A moszkvai Eb szervezői még a nyár közepén is tartottak magukat, de aztán ők is feladták a küzdelmet a vírussal szemben.

Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter egyesben és párosban aranyesélyes lett volna Brandenburgban Forrás: MKKSZ
Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter egyesben és párosban aranyesélyes lett volna Brandenburgban Forrás: MKKSZ

Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter egyesben és párosban aranyesélyes lett volna Brandenburgban  •  Forrás: MKKSZ

Hogy milyen szereplésre számíthattunk volna a két eseményen, arról elég annyit mondani, amit a leggyakrabban a kajakos lányoktól hallunk: időnként nehezebb megnyerni a magyar válogatót, mint a vb-t vagy az Eb-t. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány alighanem az idén is tőlük várta a legjobb eredményt, már csak azért is, mert az idén utolsó éves ifjúsági korba lépett az ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter és a tavaly három vb-aranyat nyert Kőhalmi Emese is. S akkor még olyan világbajnok versenyzőkről, mint Zupkó Vanda, Szellák Szabina, Csikós Zsóka és Máró Anna még nem is beszéltünk…

Na meg természetesen a többi szakágat sem érdemes leírni (a fiú kajakosok között a múlt heti országos bajnokságon például a világbajnok Kopasz Bálintot verte a 20 éves Varga Ádám), ezt bizonyítja a tavalyi, minden idők legsikeresebb vb-je (tíz arany, hat ezüst, öt bronz) a romániai Pitesti-ben. Tehát valószínűleg valami hasonló sikersztori veszett el az idén. Ha minden jól megy, szeptemberben a szegedi ORV-n lehet vigasztalódni.

ÚSZÁS

A 2018-as és 2019-es esztendő utánpótlás-aranyesője után a tavalyi évben visszafogottabb szereplés következett a junior Európa-, majd világbajnokságon előbb Kazanyban, később Budapesten. Persze mindez csak a magyar úszósport mércéje szerint mondható el.

Zombori Gábor a vb-arany után akár a junior Eb-n is dobogóra állhatott volna Fotó: Mura László
Zombori Gábor a vb-arany után akár a junior Eb-n is dobogóra állhatott volna Fotó: Mura László

Zombori Gábor a vb-arany után akár a junior Eb-n is dobogóra állhatott volna  •  Fotó: Mura László

Ugyanis Zombori Gábor 400 m gyorson csodaszámba menő vb-aranya és Berecz Blanka már-már papírformának számító 200 m pillangó Eb-elsősége mellett született jó néhány kontinensbajnoki érem és Berecz révén világbajnoki ezüst is.

Ami az idei esélyeket illeti (páros évben csak korosztályos Európa-bajnokságot tartanak), megint csak Zombori lehetett volna a nagy esélyes, utolsó évesként megszerezhette volna első egyéni eb-érmét – feltéve, ha belefért volna a programjába az aberdeeni kontinensverseny a budapesti felnőtt Eb és a tokiói olimpia között.

De rajta kívül is egyértelmű Eb-(érem)esélyesként számolhatott volna a csapatban Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány a korábbi dobogósokkal, úgy, mint Török Dominik Márkkal, Hatházi Dórával, Mihályvári-Farkas Viktóriával. Na meg ne felejtsük el Kós Hubertet sem, akit a komplett magyar úszósport Milák Kristóf óta a legnagyobb tehetségnek tart és a júliusi, budapesti Négy Nemzet-versenyen olyan olimpiai A-szintnek megfelelő időket repesztett, hogy mindenkinek leesett az álla.

VÍVÁS

A vívók sokáig reménykedhettek abban, hogy megrendezik az eredetileg április elejére tervezett Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot, július közepén viszont kiderült, törlik a juniorok és kadétok legfontosabb versenyét. Az idősebbek között öt olyan sportoló van, aki legfőképpen amiatt bánkódhat, mert ezzel a döntéssel az utolsó lehetőségétől esett el, hogy a fiatalok világmezőnyében bizonyítson.

Február végén, a horvátországi utánpótlás Európa-bajnokságon remekeltek a magyarok: négy arany-, egy ezüst- és öt bronzérmet szerezve a kontinensviadal harmadik legsikeresebb válogatottját képviselték.

Az utánpótlás-világbajnokságon nem próbálhatott meg a bronznál fényesebb érmet szerezni a junior leány párbajtőrcsapat Forrás: EFC
Az utánpótlás-világbajnokságon nem próbálhatott meg a bronznál fényesebb érmet szerezni a junior leány párbajtőrcsapat Forrás: EFC

Az utánpótlás-világbajnokságon nem próbálhatott meg a bronznál fényesebb érmet szerezni a junior leány párbajtőrcsapat  •  Forrás: EFC

De mire mentek volna a világbajnokságon? – Erre a kérdésre még a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor sem tudja a választ. Elmondta, a vívás azon sportágak egyike, amelyben bármikor fordulhat a kocka, így még az Eb-n elért sikerekből sem lehet megjósolni, ki, mire lett volna képes az Egyesült Államokban.

Annyit mégis elárult, tökéletesen elégedett lett volna azzal, ha a csapatrangsor harmadik helyén zárnak a magyarok.

Az éremszerzésre különösen jó esélye lett volna azoknak a fiataloknak, akik az Eb-n is kiemelkedően teljesítettek; így a kadét tőrvívó, Szemes Gergő, a junior és kadét leány kardcsapat vagy épp a junior fiú kardválogatott – mindahányan aranyéremmel tértek haza. Noha a dobogó legfelső fokára nem állhattak a junior párbajtőröző lányok, ismét megmutatták, komolyan kell számolni velük: egyéniben Büki Lili ezüst-, Muhari Eszter bronzéremmel zárt, csapatban pedig a dobogó harmadikak lettek.

A felnőtt-világranglista tizenegyedik helyezettje, Pusztai Liza Porecben nem lehetett ott, az Egyesült Államokban viszont már segítette volna a junior kardcsapatot. Az alakulat ott tehát még nagyobb erőt képviselhetett volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik