HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.04.12 13:10 Frissítve: 2018.04.12 13:14

Motorsport: a 16 éves Kovács Bálint német és magyar futamokra készül

Dobogón zárta a katari nemzetközi Superstock 600-as bajnokság utolsó futamát a H-Moto Team 16 éves pilótája, Kovács Bálint, aki az idén a magyar és a német bajnokságban is rajthoz áll egy 1000 köbcentis Suzuki motorral.

HIRDETÉS

K. N. utanpotlassport.hu Bálint 2017-ben már bemutatkozott a német bajnokságban, a Suzuki-kupa keretein belül. Két versenyhétvégén állhatott rajthoz, de már ekkor látszott, remekül érzi magát a sorozatban, a harmadik futamán éppen csak hogy lemaradt a dobogóról. A szezon végén Bálint, és a csapata úgy döntöttek, szintet váltanak, aminek szerves része volt a katari bajnokság.

„Árban és színvonalban is ez a sorozat tűnt a legmegfelelőbbnek a téli felkészülésemhez. Több, korábban élbajnokságokat megjárt versenyző is tagja volt a körülbelül húsz fős mezőnynek, mint például az egykori superbike-világbajnoki résztvevő, Saeed Al Sualiti, vagy a Moto2 egykori tagja, Mashel Al Naimi. Európai versenyző rajtam kívül két francia fiú volt, de közülük csak egy versenyezte végig a szezont” ‒ adott tájékoztatást Bálint.

Minden rendben, jelzi Kovács Bálint kézmozdulata, a H-Moto Team fiatalja sikeres felkészülésen van túl Fotó: H-Moto Team

Minden rendben, jelzi Kovács Bálint kézmozdulata. A H-Moto Team fiatalja sikeres felkészülésen van túl.  •  Fotó: H-Moto Team

A H-Moto Team 16 éves pilótája a katari sorozat idején kétszer is felállhatott a dobogóra. Először február közepén, majd a szezonzáró futamon végzett az első háromban, a bajnokság végén pedig az összesítés hatodik helyén zárt.

Katarban egy 600 köbcentis, Kawasaki motorral vágott neki a versenyeknek, a magyar bajnokságban, illetve a német Suzuki GSX-R Kupában viszont egy 1000 köbcentis, 200 kilogramm súlyú, 200 lóerős vas lesz alatta. Összehasonlításképpen, Talmácsi Gábor 2007-es, 125 köbcentis világbajnokságot nyert motorja 72 kilogrammos, és 60 lóerős volt. Nem akármilyen motorral áll tehát rajthoz Bálint.

„Hat fordulót rendeznek a magyar, és a német bajnokságban is, utóbbi keretén belül pedig Hollandiában, és Belgiumban is versenyzünk majd, valamint ellátogatunk a legendás Hockenheimring aszfaltcsíkjára is. A mezőnyben a tizenévesektől a rutinos rókákig mindenki megtalálható lesz. Számomra a német bajnokság egy jó ugródeszka a karrieremben, ahol igyekszem a lehető legtöbbet tanulni.

Bálintot a korábbi gyorsasági motorversenyző, Rizmayer Gábor felügyeli a hétvégéken, aki számos Európa-, illetve világbajnoki futamon vett részt korábban. Rizmayer tavaly év elején lett a H-Moto Team sportigazgatója, a gárda pedig igyekszik mindent megtenni azért, hogy az ország legeredményesebb gyorsaságimotoros csapata legyen.

„Nem vágtunk neki nagy reményekkel a katari bajnokságnak, hiszen a célunk az volt, hogy Bálint minél többet tudjon versenykörülmények között motorozni a télen. Az árak miatt voltak technikai különbségek a motorok között, nekünk pedig nem az volt a célunk, hogy az első helyért versenyezzünk, hanem, hogy tapasztalatot gyűjtsünk. A nagy melegben hátrányban voltunk, ám ‒ ahogy a szezonzárón is látható volt ‒ mikor valamelyest csökkent a hőmérséklet (a nagy meleg miatt rendezték naplemente után a második futamot), mérséklődött a motorok közti differencia. Ráadásul mi havonta ingáztunk Katar és Magyarország között, addig a helyi versenyzők folyamatosan gyakoroltak, így már csukott szemmel is körbementek volna a pályán, szóval ezért is nagyon nehéz Bálint eredményét hozzájuk hasonlítani. Azt gondolom, a körülményeket figyelembe véve az elvárásokon felül teljesített Bálint” ‒ értékelt a H-Moto Team sportigazgatója, Rizmayer Gábor.

További korosztályos hírek MOTORSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS