HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.04.12 13:10 Frissítve: 2018.04.12 13:14

Motorsport: a 16 éves Kovács Bálint német és magyar futamokra készül

Dobogón zárta a katari nemzetközi Superstock 600-as bajnokság utolsó futamát a H-Moto Team 16 éves pilótája, Kovács Bálint, aki az idén a magyar és a német bajnokságban is rajthoz áll egy 1000 köbcentis Suzuki motorral.

HIRDETÉS

K. N. utanpotlassport.hu Bálint 2017-ben már bemutatkozott a német bajnokságban, a Suzuki-kupa keretein belül. Két versenyhétvégén állhatott rajthoz, de már ekkor látszott, remekül érzi magát a sorozatban, a harmadik futamán éppen csak hogy lemaradt a dobogóról. A szezon végén Bálint, és a csapata úgy döntöttek, szintet váltanak, aminek szerves része volt a katari bajnokság.

„Árban és színvonalban is ez a sorozat tűnt a legmegfelelőbbnek a téli felkészülésemhez. Több, korábban élbajnokságokat megjárt versenyző is tagja volt a körülbelül húsz fős mezőnynek, mint például az egykori superbike-világbajnoki résztvevő, Saeed Al Sualiti, vagy a Moto2 egykori tagja, Mashel Al Naimi. Európai versenyző rajtam kívül két francia fiú volt, de közülük csak egy versenyezte végig a szezont” ‒ adott tájékoztatást Bálint.

Minden rendben, jelzi Kovács Bálint kézmozdulata, a H-Moto Team fiatalja sikeres felkészülésen van túl Fotó: H-Moto Team

Minden rendben, jelzi Kovács Bálint kézmozdulata. A H-Moto Team fiatalja sikeres felkészülésen van túl.  •  Fotó: H-Moto Team

A H-Moto Team 16 éves pilótája a katari sorozat idején kétszer is felállhatott a dobogóra. Először február közepén, majd a szezonzáró futamon végzett az első háromban, a bajnokság végén pedig az összesítés hatodik helyén zárt.

Katarban egy 600 köbcentis, Kawasaki motorral vágott neki a versenyeknek, a magyar bajnokságban, illetve a német Suzuki GSX-R Kupában viszont egy 1000 köbcentis, 200 kilogramm súlyú, 200 lóerős vas lesz alatta. Összehasonlításképpen, Talmácsi Gábor 2007-es, 125 köbcentis világbajnokságot nyert motorja 72 kilogrammos, és 60 lóerős volt. Nem akármilyen motorral áll tehát rajthoz Bálint.

„Hat fordulót rendeznek a magyar, és a német bajnokságban is, utóbbi keretén belül pedig Hollandiában, és Belgiumban is versenyzünk majd, valamint ellátogatunk a legendás Hockenheimring aszfaltcsíkjára is. A mezőnyben a tizenévesektől a rutinos rókákig mindenki megtalálható lesz. Számomra a német bajnokság egy jó ugródeszka a karrieremben, ahol igyekszem a lehető legtöbbet tanulni.

Bálintot a korábbi gyorsasági motorversenyző, Rizmayer Gábor felügyeli a hétvégéken, aki számos Európa-, illetve világbajnoki futamon vett részt korábban. Rizmayer tavaly év elején lett a H-Moto Team sportigazgatója, a gárda pedig igyekszik mindent megtenni azért, hogy az ország legeredményesebb gyorsaságimotoros csapata legyen.

„Nem vágtunk neki nagy reményekkel a katari bajnokságnak, hiszen a célunk az volt, hogy Bálint minél többet tudjon versenykörülmények között motorozni a télen. Az árak miatt voltak technikai különbségek a motorok között, nekünk pedig nem az volt a célunk, hogy az első helyért versenyezzünk, hanem, hogy tapasztalatot gyűjtsünk. A nagy melegben hátrányban voltunk, ám ‒ ahogy a szezonzárón is látható volt ‒ mikor valamelyest csökkent a hőmérséklet (a nagy meleg miatt rendezték naplemente után a második futamot), mérséklődött a motorok közti differencia. Ráadásul mi havonta ingáztunk Katar és Magyarország között, addig a helyi versenyzők folyamatosan gyakoroltak, így már csukott szemmel is körbementek volna a pályán, szóval ezért is nagyon nehéz Bálint eredményét hozzájuk hasonlítani. Azt gondolom, a körülményeket figyelembe véve az elvárásokon felül teljesített Bálint” ‒ értékelt a H-Moto Team sportigazgatója, Rizmayer Gábor.

További korosztályos hírek MOTORSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.18 13:27:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hét sportág 19 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizenegyedik, szerdai versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy bronzérem jutott, ezt a leány kerékpároskettős szerezte a kombinált csapatversenyben. A küldöttség – amely szerdán befejezte szereplését – a csütörtöki zárónap előtt továbbra is a negyedik helyen áll az éremtáblázaton.

2018.10.17 14:07:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Öt sportág 16 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizedik, keddi versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy ezüstérem jutott, ezt Huller Dániel érdemelte a 400 m-es gátfutásban. A küldöttség az éremtáblázaton továbbra is a negyedik helyen áll.

2018.10.16 19:47:10

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.13 09:17:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pénteken kezdődött meg a kajak-kenuzók versenye a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Rögtön az első napon a kajakos Rendessy Eszter megnyerte a játékokat, ezzel együtt megszerezte a magyar csapat kilencedik aranyérmét. A kenus Pállai Balázs a negyedik helyen zárta a versenyt.

2018.10.11 08:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az ötödik aranyérem is megszületett az uszodában a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője, Késely Ajna a nyolcszáz méter után 200 m gyorson is remek hajrával győzött, eközben a fiú 4x100 méteres vegyes váltó a negyedik helyen zárt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS