Kállai Gábor utanpotlassport.hu 2020.04.04 15:02 Frissítve: 2020.04.04 15:19

Maradj otthon, és sakkozz! - elindult Kállai Gábor új rovata

Maradj otthon, és sakkozz! címmel új rovatot indít Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A kényszerű bezártságban bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A hetente szombaton megjelenő írásokban található feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László, háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom, negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnoknő lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nem csak mi emberek, hanem a Mesterséges Intelligencia is a szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni. Remélem, velem tartanak, és így segíthetek kicsit színesebbé tenni az otthoni napokat.

Jose-Raul Capablanca és Maróczy Géza

Jose-Raul Capablanca és Maróczy Géza

Éppen 100 éve, 1920-ban, Maróczy Géza (1870–1951) nagyon nehéz helyzetbe került. Elveszítette hivatalnoki állását, reménye se volt arra, hogy bárhol alkalmazzák. Ugyanakkor a családját, feleségét, lányát és fiát el kellett tartania. Jó, de mit dolgozzon? Miből keressen pénzt? Volt valami, egy valami, amit korábban nagyon tudott. Mert korábban nagyon tudott sakkozni.

Olyannyira nagyon tudott sakkozni, hogy sorra nyerte a világversenyeket. Hastings, Bécs, Ostende, München és Monte-Carlo mind visszhangzott a sikereitől. A híres világbajnok, egyébként Albert Einstein jó barátja, Emanuel Lasker is benne látta az egyik legméltóbb kihívóját. Ugyanakkor Maróczy szemére hányta, hogy a magyar sakkozás képviselete és fejlesztése mintha fontosabb lett volna a magyar mester számára, mint a világbajnoki cím megszerzése…

Feladat Maróczy Géza játszmáiból: sötét indul és 5 lépésben mattot ad. A megoldást a sakkrovat következő írásában közöljük

Feladat Maróczy Géza játszmáiból: sötét indul és 5 lépésben mattot ad. A megoldást a sakkrovat következő írásában közöljük

De mindez már régen volt. Maróczy Géza már vagy nyolc éve abbahagyta a sakkversenyzést. Most, ötvenévesen azonban nem volt választása. Leporolta a sakkfiguráit, és családjával előbb Hollandiába, majd Amerikába indult. Ezzel páratlan másodvirágzás kezdődött, ami rendkívüli módon gazdagította a magyar sakkozást.

Maróczy visszatérése a nemzetközi porondra kirobbanóan sikeres volt. Például 1923-ban, Karlsbadban, a későbbi világbajnok Alexander Aljechinnel és Bogoljubovval osztotta meg az első helyet. De Maróczy Gézának most is, akárcsak korábban, a magyar sakkozás volt a legfontosabb. Így, amikor 1924-ben megalakult a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE), majd 1927-ben meghirdette az első hivatalos sakkolimpiát, a szegedi születésű mester hazatért. A válogatott élére állt, és vereség nélkül, 6 győzelmével és 6 döntetlenjével sporttörténeti aranyéremhez segítette magyar válogatottat.

Feladat Maróczy Géza játszmáiból: világos indul, és nyer. A megoldást a sakkrovat következő írásában közöljük

Feladat Maróczy Géza játszmáiból: világos indul, és nyer. A megoldást a sakkrovat következő írásában közöljük

Itt persze nem ért véget a munkássága, a nevéhez időtálló stratégiai rendszer fűződik, több, máig ható sakk-könyvet írt és számos magyar versenysiker kovácsa lett. Eközben külföldön a holland Max Euwét szekundánsként támogatta abban, hogy a világbajnoki trónért folytatott páros meccsen, 1935-ben legyőzhesse a legyőzhetetlen Alexander Ajechint. Tanította a cseh Vera Menchiket, az első női világbajnokot. Majd 1936-ban, Münchenben, borzasztó, hitleri körülmények között a sakkolimpián, filmbe illő módon, ismét elsöprő győzelemre vezette a magyar válogatottat.

Ezek után természetes, hogy amikor 1950-ben a FIDE első ízben ítélte oda a nemzetközi nagymesteri címet, akkor a 27 adományozott között – a magyar Szabó László és Lilienthal Andor mellett – Maróczy is helyet kapott. A hazai szövetség a 2020-as esztendőt Maróczy Géza-emlékévvé nyilvánította.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.