Ladover Bálint, a muay thai 17 éves junior-világbajnoka

G. G. utanpotlassport.huG. G. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.19. 15:15
Címkék
A muay thai junior-világbajnokságról Ladover Bálint szállította a legszebb érmet a magyar sportolók közül, a 17 esztendős pécsi versenyző a +91 kilogrammos kategóriában diadalmaskodott. Sikerét első sorban annak köszönheti, hogy fiatal kora ellenére rendkívül rutinosan küzdött, a hamarosan kezdődő felnőttkarrierjére viszont még több tapasztalatot kell gyűjtenie.

Történelmi győzelmet aratott Ladover Bálint az Antalyában rendezett muay thai világbajnokságon, ahol kis túlzással könnyebb dolga, mint az odáig vezető úton, de ne szaladjunk ennyire előre...

71342568_3893614737334521_1726124047474884608_n
71342568_3893614737334521_1726124047474884608_n

A győzelem után  •  Fotó: Magyar Muay Thai Szakszövetség Facebook

A sportoló honlapunknak adott interjújában elmondta, bátyjával együtt kezdte a sportágat, ugyanakkor rövid próbálkozást követően az uszoda felé vette az irányt. Négy évet töltött el ott, de negatív tapasztalatai voltak, ugyanis úgy érezte, azon a négy-öt versenyzőn kívül, akiknek komoly jövőt jósoltak a szakemberek, nem nagyon törődtek mással. Ezért döntött úgy, hogy újra a küzdősportok felé veszi az irányt.

Az első sikerek másfél évvel ezelőtt jöttek, akkor kezdte járni a hazai és nemzetközi korosztályos versenyeket Ladover Bálint, aki több stílusban, más-más szabályrendszerekben bizonyított, minek köszönhetően itthon és külföldön is szép győzelmeket aratott. Többek között az országos bajnokságokon és világkupákon is dobogón állhatott, s a K1-esek között is remek sikereket ért el.

Az elmúlt időszakban is stílusról stílusra váltott. A muaythai-válogatott szakmai vezetése meglátta benne a lehetőséget, és előbb – a világkupa-diadalok hatására is – nyáron edzőtáborba invitálta, később felajánlotta neki a lehetőséget, hogy elinduljon a junior-világbajnokság legnehezebb súlycsoportjában. Ez kiváló döntésnek bizonyult, hiszen két mérkőzését magabiztosan nyerve hódította el a címet, ráadásul a fináléban orosz vetélytársat győzött le, ami ebben a sportágban különösen nagy siker.

A 18. születésnapját novemberben ünneplő versenyző elmondta, a felnőtt mezőnyben már jóval nehezebb dolga lesz, hiszen ott gyakran legalább tíz évvel idősebb ellenfelekkel kell szembenéznie, ugyanakkor szeretne ott is hasonló eredményeket elérni.

Edzője, Horváth László elmondta: kiemelkedő képességű sportolóról van szó, aki annak is köszönheti rutinját, hogy nem csak a muay thai-osoknak szóló évi négy-öt igazi versenyen indul el, hanem számos szabályrendszerben méretteti meg magát, minek köszönhetően több mint húsz viadalon lépett szorítóba, tatamira. A muay thai-t a szakember az ultramaratonhoz hasonlította, ahol a maratonisták közül is csak a legkeményebbek maradnak állva, hasonló ez a sport is, hiszen a rendkívül kemény és durva stílus miatt sokan "elhullanak".

Körülbelül ötven klub működik az országban, amely kifejezetten a muay thai-ra koncentrál, ugyanakkor számos kick-box és K1-es klub versenyzői is ellátogatnak ebbe a szabályrendszerbe.

A tréner szerint az elmúlt időszakban sikerült a sportág hazai közösségének összetartania, a szövetség példaértékű munkát végez, egyre több a közös régiós edzés az országban, és több thaiföldi szakember sikerült már Magyarországra csábítani szemináriumokra. Hozzátette: a sikeres világbajnoki szereplés nem jöhetett volna létre a pécsi egyetem támogatása nélkül, egyrészt azért, mert klubjuk az intézmény égisze alatt működik, másrészt mert anyagi támogatással is segítette tanítványa törökországi szereplését, amit számos klub nem tud megtenni.

A jövőt Horváth László úgy látja: a tanítványa most meghívót kapott a felnőttválogatottba, a következő két év pedig az akklimatizálódásról szól, hiszen minél idősebb, annál rutinosabb ellenfelekkel kerül szembe, ami ebben a sportágban az egyik legnagyobb előny. Ugyanakkor várhatóan ebben az időszakban is többféle szabályrendszerben küzd annak érdekében, hogy folyamatosan növelje a meccsszámát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik