Labdarúgás: több felfedezettje is van az UEFA Ifjúsági Ligának

Vágólapra másolva!
2020.03.25. 09:05
Címkék
Azt egyelőre nem tudni, mikor folytatódhat, folytatódhat-e egyáltalán az UEFA Ifjúsági Liga 2019–2020-as kiírása, amely a nyolcaddöntőnél szakadt félbe (az Inter–Rennes és a Juventus–Real Madrid meccset meg sem rendezték), ám az a folytatástól függetlenül is elmondható, több fiatal labdarúgónak is sikerült felhívnia magára a figyelmet a sorozatban.

Az UEFA Ifjúsági Liga 2019–2020-as idényének felfedezettjeiről szóló összefoglalót érdemes a Lyon U20-as válogatott csatára, Amine Gouiri (aki a 2017-es, U17-es Eb-n a mieink elleni két meccsen három gólt szerzett) történetével kezdeni. Ő volt az első olyan játékos a felnőtt Bajnokok Ligájában, aki az első BL-meccsét megelőzően néhány órával az UEFA Ifjúsági Ligában is játszott egy félidőt. A Zenit–Lyon (3–1) ifi meccsen ugyanis kezdőként játszott 45 percet, majd este hét percre becserélték az első csapatba is (a Lyon 2–0-ra azt a meccset is elveszítette). Gouiri azóta nem szerepelt a BL-ben és a szentpétervári meccsen kívül csak három alkalommal játszott ebben az idényben tétmeccsen az első csapatban, a kupában, illetve a ligakupában. Az Ifjúsági Ligában viszont kitett magáért, ugyanis négy mérkőzésen három gólt szerzett, az Atalanta elleni nyolcaddöntőben pedig 2–0-s olasz vezetésnél előbb ő szépített, majd a 3–3-mal záruló mérkőzés 11-es párbajában ő értékesítette a Lyon utolsó 11-esét.Amine Gouiri (aki a 2017-es, U17-es Eb-n a mieink elleni két meccsen három gólt szerzett) történetével kezdeni. Ő volt az első olyan játékos a felnőtt Bajnokok Ligájában, aki az első BL-meccsét megelőzően néhány órával az UEFA Ifjúsági Ligában is játszott egy félidőt. A Zenit–Lyon (3–1) ifi meccsen ugyanis kezdőként játszott 45 percet, majd este hét percre becserélték az első csapatba is (a Lyon 2–0-ra azt a meccset is elveszítette). Gouiri azóta nem szerepelt a BL-ben és a szentpétervári meccsen kívül csak három alkalommal játszott ebben az idényben tétmeccsen az első csapatban, a kupában, illetve a ligakupában. Az Ifjúsági Ligában viszont kitett magáért, ugyanis négy mérkőzésen három gólt szerzett, az Atalanta elleni nyolcaddöntőben pedig 2–0-s olasz vezetésnél előbb ő szépített, majd a 3–3-mal záruló mérkőzés 11-es párbajában ő értékesítette a Lyon utolsó 11-esét.

 

Gouiri (balra) és Cherki – a lyoni sikerkovácsok Fotó: twitter.com/OL
Gouiri (balra) és Cherki – a lyoni sikerkovácsok Fotó: twitter.com/OL

Gouiri (balra) és Cherki – a lyoni sikerkovácsok • Fotó: twitter.com/OL

 

Ha pedig már a Lyonnal kezdtünk, akkor maradjunk is a francia csapatnál és emeljük ki a 16 éves, U16-os válogatott támadó középpályást, Ryan Cherkit, akinek a Transfermarktnál december óta 12 millió eurót emelkedett az értéke (8-ról 20 millióra). Ő is játszott 15 percet a szentpétervári BL-meccsen, egyébként pedig az első csapatban összesen 10 tétmérkőzésen szerepelt ebben az idényben. A kupában három találkozón három gólt és két gólpasszt jegyzett, az UEFA Ifjúsági Ligában négy mérkőzésen játszott, mindegyiken gólt szerzett (a fent már említett, Atalanta elleni nyolcaddöntőn ő mentette döntetlenre a rendes játékidőt csapatának a 94. percben), összesen ötöt, amivel holtversenyben 2. a góllövőlistán. Cherki a Transfermarktnál a 4. legértékesebb, 18 év alatti labdarúgó, a 17 év alattiakat nézve pedig az első. Ha rangsorolni akarnánk az ifi BL-ben idén feltűnt reménységeket, akkor a francia játékos kerülne az első helyre.

Cherki és Gouiri főszerepet játszottak abban, hogy a Lyon negyeddöntőbe jutott, ellenfele pedig az a Salzburg lesz (ha lesz folytatás…), melynek tehetségeire mindig érdemes odafigyelni – ezt jól tudjuk, már csak Szoboszlai Dominik, no meg Erling Haaland miatt is. Az osztrákok jelenlegi, az ifi BL-ben szereplő korosztályos csapatának (melynek Bukta Csaba és Major Sámuel is a tagja) egyik nagy ígérete a 17 éves, horvát U-válogatott középpályás, Luka Sucic, aki a sorozatban nyolc mérkőzésen öt gólt és egy gólpasszt jegyzett. Az osztrák másodosztályú Lieferingben pedig hét bajnokin egy gólt és két gólpasszt ért el. Hosszútávon, ha Szoboszlai távozna Salzburgból, a horvát játékos pályázhatna a helyére az első csapatnál.

Az UEFA Ifjúsági Liga góllövőlistáját az Atalanta olasz U19-es válogatottja, Roberto Piccoli (19) vezeti nyolc góllal, aki a Lyon elleni nyolcaddöntőben két gólt szerzett, ám a 11-es párbajban ő rontott a bergamóiakiól, ami végül a csapat kiesését jelentette. Piccoli az előző két idényben az Atalanta U17-es és U19-es csapatával is olasz bajnok lett, a jelenlegi idényben pedig 21 tétmeccsen 17 gólnál jár az ifjúságiaknál, viszont az első csapatban még nem mutatkozott be. A jelenlegi idény legnagyobb utánpótláskorú olasz ígérete éppen ezért talán nem is ő, hanem a 17 éves Sebastiano Esposito az Interből, aki az UEFA Ifjúsági Ligában csak egy meccsen játszott, azon viszont két gólt szerzett. Ellenben az Inter első csapatában öt bajnokin is szerepelt már, gólja is van, a felnőtt BL-ben pedig a klub történetének legfiatalabb játékosaként mutatkozhatott be, három találkozón is becserélték.

Említést érdemel még a négy meccsen hat gólt szerző, a góllövőlistán 2. helyen álló ír csatár, Troy Parrott (18), aki a Premier League-ben és az FA-kupában is szerepelt már három mérkőzésen a Tottenhamben vagy az Ifjúsági Ligában öt gólt jegyző Liverpool-középpályás, Curtis Jones (19), aki két gólt szerzett Jürgen Klopp együttesében is az FA-kupában, a városi rivális Evertont az ő távoli találatával búcsúztatták a vörösök. Végül pedig a sok támadó után zárjuk a sort egy kapussal: a belga Maarten Vandevoordt (18) ősszel a felnőtt Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb kapusaként, 17 évesen kapott lehetőséget a Genkben a Napoli ellen, az UEFA Ifjúsági Ligában pedig három mérkőzésen játszott.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik