UP-info utanpotlassport.hu 2020.01.20 14:32 Frissítve: 2020.01.20 14:35

Labdarúgás: Skóciában nem fejelhetnek a 12 évesnél fiatalabbak

Egészségkárosító hatása miatt a Skót Labdarúgó Szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein – olvasható az eurosport.hosszabbitas.hu-n. A rendelet csak Európában számít újkeletűnek, az Egyesült Államokban már 2015 óta érvényben van a tiltás.

Kutatások bizonyítják, hogy a labdarúgók esetében három és félszer nagyobb esély van arra, hogy agykárosodás okozza a halálukat, mint a hétköznapi embereknél. Az Egyesült Államokban már 2015 óta központilag tiltják, hogy az U12-es és fiatalabb gyerekek fejeljenek, Európában azonban eddig nem történt rendkívüli szabályozás ez ügyben. Eddig!

Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és alacsonyabb korosztályú gyerekek Forrás: promotions.hu

Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és fiatalabb korosztályú gyerekek  •  Forrás: promotions.hu

Skóciában ugyanis szintén bevezetik a tengerentúlon már érvényes előírást, miszerint az elkövetkező hónapoktól kezdve – nincs még konkrét dátum – az U12-es és ifjabb korosztályok tagjai nem fejelhetnek az edzéseken – írja az eurosport.hosszabbitas.hu. A skót szövetség hosszú nyilatkozatban számolt be a döntésről, amelynek hátteréül a Glasgow Egyetem által végzett és magyarra fordítva a Labdarúgás káros hatása az egészségre és a demencia veszélyére (Football's Influence on Lifelong Health and Dementia Risk) című tanulmány szolgált. Az ebben leírtak szerint egyértelműen bizonyítható, hogy a fejelés káros hatással van a focisták egészségére.

Az eredmények természetesen nem légből kapottak, a szakemberek a végeredmény nyilvánosságra hozatala előtt rengeteg vizsgálatot végeztek el, valamint évekkel ezelőtti orvosi feljegyzéseket vizsgáltak felül, főképp olyan játékosokét, akiknek halála visszavezethető a demencia vagy más agykárosodás jeleire.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.