UP-info utanpotlassport.hu 2020.01.20 14:32 Frissítve: 2020.01.20 14:35

Labdarúgás: Skóciában nem fejelhetnek a 12 évesnél fiatalabbak

Egészségkárosító hatása miatt a Skót Labdarúgó Szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein – olvasható az eurosport.hosszabbitas.hu-n. A rendelet csak Európában számít újkeletűnek, az Egyesült Államokban már 2015 óta érvényben van a tiltás.

Kutatások bizonyítják, hogy a labdarúgók esetében három és félszer nagyobb esély van arra, hogy agykárosodás okozza a halálukat, mint a hétköznapi embereknél. Az Egyesült Államokban már 2015 óta központilag tiltják, hogy az U12-es és fiatalabb gyerekek fejeljenek, Európában azonban eddig nem történt rendkívüli szabályozás ez ügyben. Eddig!

Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és alacsonyabb korosztályú gyerekek Forrás: promotions.hu

Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és fiatalabb korosztályú gyerekek  •  Forrás: promotions.hu

Skóciában ugyanis szintén bevezetik a tengerentúlon már érvényes előírást, miszerint az elkövetkező hónapoktól kezdve – nincs még konkrét dátum – az U12-es és ifjabb korosztályok tagjai nem fejelhetnek az edzéseken – írja az eurosport.hosszabbitas.hu. A skót szövetség hosszú nyilatkozatban számolt be a döntésről, amelynek hátteréül a Glasgow Egyetem által végzett és magyarra fordítva a Labdarúgás káros hatása az egészségre és a demencia veszélyére (Football's Influence on Lifelong Health and Dementia Risk) című tanulmány szolgált. Az ebben leírtak szerint egyértelműen bizonyítható, hogy a fejelés káros hatással van a focisták egészségére.

Az eredmények természetesen nem légből kapottak, a szakemberek a végeredmény nyilvánosságra hozatala előtt rengeteg vizsgálatot végeztek el, valamint évekkel ezelőtti orvosi feljegyzéseket vizsgáltak felül, főképp olyan játékosokét, akiknek halála visszavezethető a demencia vagy más agykárosodás jeleire.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.