Labdarúgás: Skóciában nem fejelhetnek a 12 évesnél fiatalabbak

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.20. 14:32
Címkék
Egészségkárosító hatása miatt a Skót Labdarúgó Szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein – olvasható az eurosport.hosszabbitas.hu-n. A rendelet csak Európában számít újkeletűnek, az Egyesült Államokban már 2015 óta érvényben van a tiltás.

Kutatások bizonyítják, hogy a labdarúgók esetében három és félszer nagyobb esély van arra, hogy agykárosodás okozza a halálukat, mint a hétköznapi embereknél. Az Egyesült Államokban már 2015 óta központilag tiltják, hogy az U12-es és fiatalabb gyerekek fejeljenek, Európában azonban eddig nem történt rendkívüli szabályozás ez ügyben. Eddig!

Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és alacsonyabb korosztályú gyerekek Forrás: promotions.hu
Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és alacsonyabb korosztályú gyerekek Forrás: promotions.hu

Skóciában nem fejelhetnek többé edzésen az U12-es és fiatalabb korosztályú gyerekek  •  Forrás: promotions.hu

Skóciában ugyanis szintén bevezetik a tengerentúlon már érvényes előírást, miszerint az elkövetkező hónapoktól kezdve – nincs még konkrét dátum – az U12-es és ifjabb korosztályok tagjai nem fejelhetnek az edzéseken – írja az eurosport.hosszabbitas.hu. A skót szövetség hosszú nyilatkozatban számolt be a döntésről, amelynek hátteréül a Glasgow Egyetem által végzett és magyarra fordítva a Labdarúgás káros hatása az egészségre és a demencia veszélyére (Football's Influence on Lifelong Health and Dementia Risk) című tanulmány szolgált. Az ebben leírtak szerint egyértelműen bizonyítható, hogy a fejelés káros hatással van a focistákegészségére.

Az eredmények természetesen nem légből kapottak, a szakemberek a végeredmény nyilvánosságra hozatala előtt rengeteg vizsgálatot végeztek el, valamint évekkel ezelőtti orvosi feljegyzéseket vizsgáltak felül, főképp olyan játékosokét, akiknek halála visszavezethető a demencia vagy más agykárosodás jeleire.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik