Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.09.22 16:29 Frissítve: 2019.09.26 09:01

Női futball: rendre góllal hálálja meg a bizalmat a 16 éves Pápai Emőke

Az MTK Hungária felnőtt- és U19-es csapata között ingázik a mindössze 16 esztendős Pápai Emőke. A kék-fehérek U17-es válogatott gólvágója honlapunknak elárulta, nagyon szeretne megragadni a bajnoki címre hajtó felnőttegyüttesben, de úgy érzi, bárhol is kapjon játéklehetőséget, góllal kell meghálálnia a bizalmat.

Közhely, de igaz: a focit gólra játsszák, márpedig az MTK Hungária 16 éves csatára, Pápai Emőke ebből a szempontból a magyar női labdarúgás egyik legnagyobb kincse. A hazai szövetség adatbankja szerint ugyanis karrierje eddigi 80 mérkőzésén 188-szor (!) keserítette a kapusok életét, magyarul szólva kettesével szórja a gólokat. Még egyszer, mindezt 16 esztendősen, úgy, hogy már felnőtt bajnoki döntőn is pályára lépett.

Pápai Emőke a Fradi ellen is kipróbálhatta magát Forrás: mtk.hu

Pápai Emőke a Fradi ellen is kipróbálhatta magát  •  Forrás: mtk.hu

„Azért a szerencse is közrejátszott abban, hogy kezdőként kaptam lehetőséget a Jet-Sol Liga kétfelvonásos döntőjének második mérkőzésén. Vagy inkább a balszerencse, hiszen az összes csatárunk kidőlt a Fradi elleni visszavágó előtt, így szóltak, hogy játszani fogok. Szinte máig nem dolgoztam fel, hogy ekkora lehetőséget kaptam az edzőmtől. Magyarországon a bajnoki aranyról döntő meccsnél nehéz rangosabbat elképzelni, és sok játékosnak egyáltalán nem adatik meg az esély, hogy megélje ennek a hangulatát. Én pedig a 15 éves fejemmel megkaptam ezt az óriási ajándékot.”

Ezúttal ugyan góllal nem tudta viszonozni az „ajándékot” (az FTC meg is nyerte a bajnokságot), a Mészöly Focisuli korábbi növendéke megtapasztalhatta azt a szintet, ahova minél hamarabb el szeretne jutni. Persze egyetlen pályafutás sem ível nyílegyenesen felfelé: a kék-fehérek éppen csatárposzton erősítettek, az eddig Cipruson légióskodó felnőttválogatott Németh Loretta mellett a szintén gólérzékeny Oliveira Milunovics is többet letett már az asztalra Emőkénél, ettől függetlenül a 16 éves reménység nem aggódik.

„Jelenleg inkább az U19-es csapatban játszom, de például éppen az előző fordulóban csereként bemutatkozhattam a Jet-Sol Liga 2019/20-as idényében. Nagyon örülök neki, mert 3–1-re nyertünk, többek között én is betaláltam. Mindig reménykedem, hogy a hétvégéhez közeledve csörög a telefonom, és kiderül, bekerültem-e a felnőttcsapat bajnoki keretébe. Alapvetően az U19-es meccsekre készülök, de fél szememet mindig a Jet-Sol Liga történésein tartom. Taktikailag elemzem lehetséges ellenfeleim játékát, a kapusok szokásait. Ha nem kerülök be, akkor sem kesergek: az U19-es bajnokságban is ugyanolyan motiváltan teszem a dolgomat, ami röviden a góllövés. Jó lenne azt mondani, hogy a teljesítményemmel lassan kinövöm a korosztályos bajnokságot – az idei szezonban 2 meccsen 6 gólnál jár eddig (a szerk.) –, de nem szeretek elhamarkodott kijelentéseket tenni. Annyi bizonyos, hogy az U19-ben többnyire sokgólos mérkőzéseket vívunk, amelyeken inkább lőjük, semmint kapjuk a gólokat.”

Ebben márpedig élen jár a 16 esztendős tinilány, akire az U17-es válogatottban is fontos szerep hárul: az októberi Európa-bajnoki selejtező minitornán csapatkapitányként vezetheti sikerre a mieinket.

„Imádok a nemzeti csapatban játszani! Annak ellenére is ezt mondom, hogy egy válogatottban mindig nagyobb a nyomás, hiszen itt az egész országot képviseljük. Komoly kihívás vár ránk októberben, szerintem a bolgárokkal és a kazahokkal nagyjából egy szinten vagyunk, a lengyelek ellen viszont hibátlanul kell játszanunk, ha nyerni akarunk. Remélem, azért továbbjutunk, mert az elmúlt hat évben mindig ott voltak az U17-esek az elitkörben, nem szeretnénk, ha mi szakítanánk meg a sorozatot.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.10.11 22:13:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Péntek este harmadik felkészülési meccsét is lejátszotta a Gera Zoltán irányította 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra készülő U21-es labdarúgó-válogatott. A zalaegerszegi összecsapáson a horvát válogatott három góllal bizonyult jobbnak.

2019.09.29 17:02:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az utolsó hétvégén Kovács Bálint bebiztosította első helyét a német gyorsaságimotoros-bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájában. A H-Moto Team 18 éves versenyzője egy futamot megnyert, a másik versenyben második lett Hockenheimben.

2019.09.24 21:22:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Telekom Veszprém U21-es csapatával állt ki a Szpartak Moszkva ellen a Seha-liga 3. fordulójában; a Gulyás Péter vezette fiatalok pedig nagyszerűen helyettesítették a felnőtteket: hullámzó mérkőzésen 26–23-ra legyőzték az oroszokat.

2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.