Labdarúgás: körkép az ifjú magyar légiósokról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 09:01
Címkék
Lassan végéhez ér a 2018–2019-es európai futballidény, érdemes hát szétnézni a külföldön futballozó magyar utánpótlás-válogatott játékosok körében, kinek milyen idénye volt, mennyit fejlődött az elmúlt egy évben. Szoboszlai Dominik egyetlen magyarként (nem csak a fiatalok között) bajnok és kupagyőztes lett csapatával, de rajta kívül is akadt remek teljesítmény az utánpótláskorú játékosok közül.

A fiatal magyar légiósok szezonértékelését a szomszédban, Ausztriában kezdjük, már csak azért is, mert az ott szereplők érték el a legnagyobb sikereket. Hogy mást ne mondjunk, Szoboszlai Dominik nemcsak az utánpótláskorú, hanem az összes külföldön futballozó magyar közül egyedüliként nyert bajnokságot és kupát is klubja, a Red Bull Salzburg első csapatával.Szoboszlai Dominik nemcsak az utánpótláskorú, hanem az összes külföldön futballozó magyar közül egyedüliként nyert bajnokságot és kupát is klubja, a Red Bull Salzburg első csapatával.

Szoboszlai Dominik bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a Red Bull Salzburggal Fotó: Red Bull Salzburg
Szoboszlai Dominik bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a Red Bull Salzburggal Fotó: Red Bull Salzburg

Szoboszlai Dominik bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a Red Bull Salzburggal  •  Fotó: Red Bull Salzburg

A felnőttválogatott középpályás az osztrák élvonalban 16 meccsen három gólt és négy gólpasszt jegyzett, gólpasszal mutatkozott be az Európa-ligában, az Osztrák-kupában három meccsen két gólt és egy gólpasszt ért el, ráadásul még a másodosztályú Lieferingben is szerepelt kilenc bajnokin, melyeken hatszor talált a kapuba négy gólpassz mellett. Tizennyolc évesen 29 tétmérkőzésen szerepelt a felnőttek között, tizenegyszer talált a kapuba, másik tíz gólt pedig előkészített. Ezek után nem meglepő, hogy a Transfermarktnál 12 millió euróval már ő a legértékesebbnek becsült, Magyarországon született futballista.

Ugyanakkor nem csak Szoboszlai zárt jó idényt Ausztriában. A Red Bull Salzburg U18-as csapata két magyarral a keretében megnyerte az osztrák ifjúsági bajnokságot. A 2001-ben született szélső, Bukta Csaba amellett, hogy a saját korosztályában bajnok lett, bemutatkozhatott az osztrák másodosztályban; a Liefering csapatában gólt is szerzett az Austria Wien II ellen. A középpályás Major Sámuel ősszel sérülés miatt nem szerepelt, ám tavasszal új poszton, jobbhátvédként lett alapember a Salzburg U18-as együttesében. Kulcsszerepet játszott a vb-szereplést kiharcoló U17-es válogatottban is, a magyar csapat mindegyik meccsén pályára lépett az írországi Európa-bajnokságon.

A 18 esztendős balhátvéd, Majnovics Martin a Mattersburg II felnőttcsapatában, a harmadosztályt jelentő Regionalligában szerepelt, többnyire végig is játszotta a találkozókat, két gólt és három gólpasszt jegyzett. A 16 éves Mester Csaba már kevésbé volt szerencsés: az ősszel három meccsen két gólt szerzett az Austria Wien második csapatában a felnőttek között, az osztrák másodosztályban, de súlyos sérülést szenvedett, és azóta nem játszhatott.

Egy nagy ugrással utazzunk Portugáliába, hogy meglessük, milyen évadot zárt a Benficánál a 19. életévét két hét múlva betöltő Csoboth Kevin. A szélső ősszel kisebb sérüléssel bajlódott, de azért így is bemutatkozhatott az UEFA Ifjúsági Ligában, és egy meccsen csereként beállt a felnőttek közé a portugál másodosztályban szereplő Benfica B-ben. A lisszaboniak második csapatával edz, de bajnokikat főleg saját korosztályában, illetve az U23-as csapatban játszott. Az U19-es bajnokságban 11 mérkőzésen három gólt és hét gólpasszt ért el, illetve több tizenegyest is kiharcolt.

A Benfica fiataljai az utolsó fordulóig nagy harcot folytattak a bajnoki címért a tavasszal UEFA Ifjúsági Liga-győztes Portóval. Négy fordulóval a szezon vége előtt idegenben meg is verték Csobothék a nagy riválist (a magyar játékos csereként beállva büntetőt harcolt ki), átvették a vezetést a tabellán, de később ikszeltek a Bragával, így végül a második helyen fejezték be az idényt. Az ugyancsak Portugáliában, a Guimaraes B-ben szereplő 20 éves csatár, Bíró Bence 16 meccsen szerepelt a felnőtt másodosztályban, de összesen csak 474 percet töltött a pályán, igaz, így is szerzett egy gólt.

Németországban kiemelkedően jó idényt produkált a Hamburger SV korosztályos csapatában a 18 esztendős támadó, Beke Péter, aki az U19-es Bundesligában 24 meccsen 18 gólt szerzett és három gólpasszt adott. A balhátvéd Bekker Roland tavaly nyáron került a Viditől a Möchengladbach U17-es együtteséhez, 15 bajnokin egy gólt szerzett, ő is tagja volt az U17-es Eb-n szerepelt magyar együttesnek.

Olaszországból említést érdemel a 20 éves csatár, Szabó Levente, aki 14 meccsen hét gólt szerzett a korosztályos bajnokságban (az úgynevezett Primaverában) a Genoa színeiben. Csapattársa, az MTK-tól télen Olaszországba igazolt Schäfer András hét bajnokin szerepelt a Primavera-csapatban, egy gólpasszt adott. A középpályás az első csapatban öt bajnokin a kispadon ült, de nem mutatkozott még be a Serie A-ban.

A Hollandiában játszók közül a PSV-ben szereplő 18 éves szélső, Horváth Olivér 21 tétmeccsen szerepelt, de csak 918 percet töltött a pályán, ami mutatja, hogy általában csereként játszott, vagy ha kezdett, akkor lecserélték. Három gólig azért eljutott, egy meccsen játszott az UEFA Ifjúsági Ligában is. Klubtársa, a 20 esztendős Kun Bertalan a PSV II-ben, a felnőtt másodosztályban 22 mérkőzésen kapott lehetőséget. A védőként és középpályásként is bevethető futballista egy gólt és egy gólpasszt jegyzett, de az idény végén eldőlt, nem marad a PSV-nél. A 18 éves támadó, Dobos Áron két meccsen pályára lépett a Fortuna Sittard első csapatában a holland élvonalban, míg a 19 éves Bencze Márk 17 tétmérkőzésen játszott Vitesse U19-ben.

A légiós kapusok közül a 17 éves Onódi Ákos az Aston Villában hét találkozón szerepelt az U18-as Premier League-ben, és bemutatkozott már ugyanebben a bajnokságban a 16 éves, U17-es válogatott Hegyi Krisztián is, aki az Illés Akadémiáról került a West Ham Unitedhez. Deczki Máté viszont távozott a Stoke Citytől, ő szabadon igazolható. Olaszországban a Sampdoria kapusa, Hutvágner Gergely 19 találkozón védett a korosztályos bajnokságban.

A külföldön csak elvétve szerepet kapó, illetve a nem utánpótlás-válogatott játékosok nem szerepelnek listánkban. Annyit érdemes a körképhez hozzátenni, hogy a télen három U-válogatott játékosunk is hazatért: Schön Szabolcs az Ajaxtól az MTK-ba, Szerető Krisztofer a Stoke Citytől a Ferencvárosba, Burai Erik pedig az FC Midtjyllandtól a DVSC-be igazolt. Igaz, sok lehetőséget még nem kaptak: Schön öt, Szerető egy NB I-es mérkőzésen játszott, Burai pedig egyelőre a Loki második csapatában szerepel.

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik