Labdarúgás: kialakult az UEFA Ifjúsági Liga tizenhatos mezőnye

Vágólapra másolva!
2019.02.21. 14:34
Címkék
A Bajnokok Ligájával párhuzamosan az UEFA Ifjúsági Liga egyenes kieséses szakasza is megkezdődött. A lebonyolítás értelmében a bajnoki ágról továbbjutott nyolc együttes a BL-ág egy-egy csoportmásodikjával csapott össze, a tét legjobb tizenhat közé jutás volt. A legnagyobb meglepetést kétségkívül a Dinamo Kijev okozta: az ukránok 3−0-s győzelemmel búcsúztatták a Juventust. A 18 esztendős Csoboth Kevin pályára lépett a Benficában, ám a portugálok alulmaradtak a Montpellier ellen, így a sorozat magyar szereplő nélkül folytatódik.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAhogyan az elmúlt években megszokhattuk, februárban az összevont egyenes kieséses szakasszal folytatódott az UEFA Ifjúsági Liga. Az U19-es sorozat kétségkívül legizgalmasabb állomásához érkeztünk, hiszen a a bajnoki ágról továbbjutott nyolc együttes a Bajnokok Ligája lebonyolításával megegyező ágról érkező csapatokkal, pontosabban a csoportok második helyezettjeivel találkozott.Leiner Soma - utanpotlassport.huAhogyan az elmúlt években megszokhattuk, februárban az összevont egyenes kieséses szakasszal folytatódott az UEFA Ifjúsági Liga. Az U19-es sorozat kétségkívül legizgalmasabb állomásához érkeztünk, hiszen a a bajnoki ágról továbbjutott nyolc együttes a Bajnokok Ligája lebonyolításával megegyező ágról érkező csapatokkal, pontosabban a csoportok második helyezettjeivel találkozott.

A Dinamo Kijev magabiztos győzelmet aratott a Juventus ellen Fotó: Dinamo Kijev/Twitter
A Dinamo Kijev magabiztos győzelmet aratott a Juventus ellen Fotó: Dinamo Kijev/Twitter

A Dinamo Kijev magabiztos győzelmet aratott a Juventus ellen  •  Fotó: Dinamo Kijev/Twitter

Egy esztendővel ezelőtt, hogy a belgrádi székhelyű Brodarac − amelynek felnőttcsapata a szerb harmadvonalban vitézkedik − a Manchester Unitedet fogadta, míg a bosnyák aranyérmes Zeljeznicar együtteséhez az Atletico Madrid látogatott − kiscsapatok nagy lehetősége ez a nemzetközi porondon. Emlékezetes volt az orosz bajnok Krasznodar és a Real Madrid párharca is, amely a sorozat abszolút nézőcsúcsát hozta: 32 ezer ember volt kíváncsi az egyébként 0−0-ra végződött, majd a tizenegyesekben spanyol sikert hozott találkozóra.

A bajnoki ág idei „sztárcsapata” egyértelműen a Chelsea U19-es együttese, amely az előző körben 9−0-s összesítéssel búcsúztatta a svéd Elfsborgot. A londoniakat a Monaco sem tudta megállítani, a hercegségbeliek 3−1-es vereséget könyvelhettek el. A kékek 19 esztendős csatára, Charlie Brown ismét duplázni tudott, így 5 meccsen már 11 gólnál jár, és vezeti a góllövőlistát.

Könnyed sikert aratott a Dinamo Kijev a Juventus ellen, az ukrán akadémisták 3−0-ra diadalmaskodtak az olaszok ellen. A horvát Dinamo, azaz a Zagreb is továbbjutott, déli szomszédaink tizenegyesekkel ejtették ki a Lokomotiv Moszkvát. A kelet-európai utánpótlás-nevelés két fellegvára tehát ismét bizonyított...

Szűk győzelemnek örülhetett a Hertha és a Tottenham, előbbi a PSG fiataljait gyűrte le 2−1-re, míg a Spurs Görögországban hozta a kötelezőt a PAOK ellen (0−1). Az ősszel nagy meglepetésre menetelő cseh Sigma Olomouc nem bírt hazai pályán a Lyonnal (0−2), míg aMidtjylland a sorozat történetében harmadszorra jutott el a playoffig, és csakúgy, mint az előző két alkalommal, tizenegyesekre kényszerült. Ezúttal jól jöttek ki ebből a dánok, hiszen 4−2-re legyőzték a mészpontról az AS Romát.

A Hertha együtteséhez hasonlóan újonc Montpellier is továbbjutott, a franciák 2−1-re múlták felül a Benficát. A portugál együttesben Csoboth Kevin (18) a 75. perctől volt a pályán, személyében az utolsó magyar szereplő is búcsúzott a sorozat idei kiírásától.

Az Ifjúsági Liga márciusban, a nyolcaddöntő mérkőzéseivel folytatódik, a frissen továbbjutott együttesekhez a Bajnokok Ligája-ág csoportgyőztesei csatlakoznak a legjobb tizenhat között. A párharcok sorsolását pénteken, Nyonban rendezi az UEFA.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, PÁRHARCOK A LEGJOBB TIZENHAT KÖZÉ JUTÁSÉRT
Február 19.
Hertha Berlin (német)−PSG (francia) 2−1
Dinamo Zagreb (horvát)−Lokomotiv Moszkva (orosz) 1−1, a tizenegyesekben 5−4
Chelsea (angol)−Monaco (francia) 3−1
PAOK (görög)−Tottenham Hotspur (angol) 0−1
Február 20.
Midtjylland (dán)−Roma (olasz) 1−1
Dinamo Kijev (ukrán)−Juventus (olasz) 3−0
Sigma Olomouc (cseh)−Olympique Lyon (francia) 0−2
Montpellier (francia)−Benfica (portugál) 2−1
A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE
Csoportgyőztesek:
Ajax (holland), Atlético Madrid (spanyol), Barcelona (spanyol), Hoffenheim (német), Liverpool (angol), Manchester United (angol), Porto (portugál), Real Madrid (spanyol)
Playoff-győztesek:
Chelsea (angol), Dinamo Zagreb (horvát), Dinamo Kijev (ukrán), Hertha Berlin (német), Lyon (francia), Midtjylland (dán), Montpellier (francia), Tottenham Hotspur (angol)

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik