Labdarúgás: két ifjú európai gólvágó, Haaland és Greenwood

Vágólapra másolva!
2019.09.24. 16:39
Címkék
Múlt héten a a labdarúgó Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában két olyan utánpótláskorú támadó is gólt szerzett, aki könnyedén válhat a következő évtized meghatározó játékosává. A Bajnokok Ligájában, a Red Bull Salzburgban 19 évesen, az első BL-mecccsén triplázó norvég Erling Haalandra és az Európa-ligában, a Manchester Unitedben 17 esztendősen gólt szerző Mason Greenwoodra már csak azért is érdeme lesz figyelni, mert mindketten csatárok.

Érdekesmód, manapság egyre kevesebb olyan, nagy reménységnek kikiáltott játékost tudunk megnevezni a világ futballjából, akik posztjukat tekintve klasszikus középcsatárok. Hogy mást ne mondjunk, a nyár tíz legdrágább átigazolása között is a Barcelonába szerződött, francia Antoine Griezmann volt az egyetlen, aki csatárnak nevezhető, a többiek támadó középpályások, illetve szélsők vagy védők.klasszikus középcsatárok. Hogy mást ne mondjunk, a nyár tíz legdrágább átigazolása között is a Barcelonába szerződött, francia Antoine Griezmann volt az egyetlen, aki csatárnak nevezhető, a többiek támadó középpályások, illetve szélsők vagy védők.

Ezért is mondhatjuk, hogy a januárban a norvég Moldéból szerződtetett 19 éves, 194 centiméteres Erling Haaland (az eredeti írásmód szerint Håland) személyében hatalmas kincsre lelt a Red Bull Salzburg, hiszen tipikus csatáralkat. A Manchester Unitedben az Asztana ellen 1–0-ra megnyert Európa-liga meccsen győztes gólt szerzett, 17 éves Mason Greenwoodról korai lenne kijelenteni, hogy biztosan csatárként fog érvényesülni, de tény, az MU-ban nevelkedett játékos a „vörös ördögök” U18-as csapatában korábban elsősorban középcsatárt játszva szerzett 34 tétmeccsen 34 gólt, viszont a felnőttcsapatban az eddigi kilenc találkozóján általában (egy kivételtől eltekintve) jobbszélsőt játszott. Viszont ha hosszú távon a felnőttcsapatban is olyan eredményes tud lenni, mint volt az utánpótlásban, akkor Haalandhoz hasonlóan Greenwood is nagy jövő előtt állhat – és mindkettejük eddigi karrierjében nagy szerepe van a jelenleg a Manchester United szakvezetőjeként dolgozó Ole Gunnar Solskjaernak (az eredeti írásmód szerint Solskjær).

SOLSKJAER MANCHESTERI FELFEDEZETTJE

A 17 éves Mason Greenwood jelentheti a jövőt a Manchester Unitednél Fotó: manchestereveningnews.co.uk
A 17 éves Mason Greenwood jelentheti a jövőt a Manchester Unitednél Fotó: manchestereveningnews.co.uk

A 17 éves Mason Greenwood jelentheti a jövőt a Manchester Unitednél  •  Fotó: manchestereveningnews.co.uk

Páros portrénkat kezdjük az MU talán kevésbé ismert üdvöskéjével, Mason Greenwooddal, aki a kazah Asztana ellen a jobb szélen egy csellel becsapta a védőjét, majd a kapu hosszú oldalába lőtt. Ezzel 17 évesen és 353 naposan ő lett a Manchester United történetének legfiatalabb gólszerzője európai kupameccsen. Csapattársa, az eddigi csúcstartó Marcus Rashford 18 éves és 117 napos volt az első európai gólja idején, ő Geroge Best legendás csúcsát (18 év 158 nap) döntötte meg korábban. Greenwood már májusban megdöntött egy csúcsot, hiszen 17 és fél évesen a legfiatalabb játékos lett, aki kezdőként pályára lépett a Premier League-ben. Az előző idényben egyúttal ő lett az MU valaha volt legifjabb BL-játékosa is, és megkapta a legjobb fiatalnak járó Jimmy Murphy díjat.

Az, hogy Greenwood idén tavasszal lehetőséget kaphatott az MU-ban, egyértelműen az idény közben José Mourinho helyére kinevezett új menedzser, Ole Gunnar Solskjaer érdeme, mert amíg a portugál szakember irányította a csapatot, addig ő tétmérkőzésen csak az U18-as csapatban, illetve az UEFA Ifjúsági Ligában (közismert nevén az ifi BL-ben) mutathatta meg magát, és lőhette a gólokat, utóbbi sorozatban öt meccsen öt gólt jegyzett. (Mourinhónál csak a felkészülési időszakban játszott az első csapatban, tétmérkőzésen már nem, csak edzhetett az első kerettel.)

A 2001 októberében, Bradforban született Greenwood hatévesen csatlakozott a Manchester Unitedhez, így az ő befutása a klub utóbbi időben háttérbe szoruló utánpótlásának, utánpótlás-nevelő munkájának lehetne az újabb nagy sikere. A felnőttek között eddig kilenc tétmérkőzésen szerepelt és az Asztana elleni volt az első gólja. Végigjárta a különböző korosztályos válogatottakat, a jövője szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogyan szerepel majd ebben az idényben a csapat, és hogy ő mennyit tud hozzátenni a szerepléshez, mert hat forduló után csak a 8. helyen áll a Premier League-ben a Manchester United, márpedig ha Solskjaer nem folytathatná a munkát, akkor egy új menedzsernél Greenwood helye is kérdésessé válhatna…

Az Asztana elleni gól

 

SZOBOSZLAI GÓLZSÁK CSAPATTÁRSA

Szoboszlai Dominik csapattársa, a norvég Erling Haaland 19 évesen és 58 naposan egy félidő alatt három gólt szerzett a 6–2-re nyerő Salzburgban a Genk ellen – s lett a BL történelmének legifjabb játékosa, aki az első játékrészben triplázott –, minden idők harmadik legfiatalabb olyan labdarúgója lett, aki a BL-ben egy meccsen háromszor betalált.

Haaland édesapja, Alf-Inge Haaland a Manchester Ciytben futballozott, amikor az MU középpályása, Roy Keane szándékosan sérülést okozva derékba törte a pályafutását.

Erling Haaland három góllal robbant be a Bajnokok Ligájába Fotó: manchestereveningnews.co.uk
Erling Haaland három góllal robbant be a Bajnokok Ligájába Fotó: manchestereveningnews.co.uk

Erling Haaland három góllal robbant be a Bajnokok Ligájába  •  Fotó: manchestereveningnews.co.uk

Az édesapjánál 16 centivel magasabb, 194 centis Erling Braut Haaland 2000. július 21-én Leedsben látta meg a napvilágot, de a pályafutását már Norvégiában, a Bryne FK utánpótlásában kezdte meg – csatárként. A 2015–2016-os évadban a második csapatban 14 összecsapáson 18 gólig jutott, 15 évesen, 2016. május 12-én pedig debütált az első csapatban, a felnőtt másodosztályban. 2017 februárjában szerződtette az élvonalbeli Molde, ott lett az edzője a ma már az MU-t dirigáló Solskjaer. Az új csapatában az első tétmeccsén, kupameccsen rögtön gólt szerzett. Az első bajnokiján, 65 másodperc elteltével sárga lappal nyitott, de két hónappal később, nem sokkal azután, hogy betöltötte a 17. életévét, megszerezte az első gólját a norvég élvonalban is, amely egyben győztes találat volt.

 

A Genk elleni tripla

Az igazi „csodatételei” 2018 nyarán kezdődtek: a Brann elleni bajnokin 21 perc telt el a mérkőzésből, amikor Haaland már négy gólnál tartott, csapata pedig nyert is. 4–0-ra! A norvég élvonalban nem egészen 2000 perc alatt 14 gólt szerzett, mielőtt idén januárban, ötmillió euróért a Red Bull Salzburgba szerződött, ahol a második bajnoki meccsén szerezte meg az első gólját. Aztán jött az U20-as vb, melyen csak egy meccsen talált be, de Honduras kapuját kilencszer is bevette, és azzal egy csapásra gólkirály is lett a tornán. Ezek után pedig az új idényben kilenc tétmeccsen 17 góllal tündökölt, abból hármat a Bajnokok Ligájában szerzett, és még mindig csak 19 éves, nem csoda, ha sorban állnak érte a kérők Dortmundtól (a legfrissebb hírek szerint a BVB az egyik komoly érdeklődő) Manchesterig, Torinótól Madridig…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik