Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.10.15 09:01 Frissítve: 2020.10.15 09:11

Labdarúgás: először vehet részt két magyar csapat az ifjúsági BL-ben

Noha még sok a kérdőjel a labdarúgók elsőszámú korosztályos klubsorozatának, az UEFA Ifjúsági Ligának – közismert nevén az ifjúsági Bajnokok Ligájának – a következő évadával kapcsolatban, egyvalami biztos: eddig egyedülálló módon két magyar klubnak is szoríthatunk a fiatalok elitligájában.

A hét évvel ezelőtt életre hívott UEFA Ifjúsági Ligát nem véletlenül tartják a labdarúgó-utánpótlás aranybányájának. Kylian Mbappé, Marcus Rashford, Jadon Sancho, Matthijs de Ligt, Trent Alexander-Arnold, és még megannyi későbbi sztár mutatta meg magát az ifi BL-ben. Vagyis: nem fest rosszul egy futballista önéletrajzában, ha az U19-es topsorozatban is pályára lépett.

Nemcsak az ETO, hanem az FTC fiataljai is indulhatnak az UEFA Ifjúsági Liga következő, tavasszal rajtoló évadában Forrás: fradi.hu

Nemcsak az ETO, hanem az FTC fiataljai is indulhatnak az UEFA Ifjúsági Liga következő, tavasszal rajtoló évadában  •  Forrás: fradi.hu

Ez most először két magyar klub tizenéveseinek is megadatik ugyanabban a kiírásban: a hazai U19-es bajnokság első helyén záró ETO FC Győr és az FTC is ott lesz a mezőnyben. Jóllehet, az fővárosiak részvétele nem az utánpótlásuk érdeme. Amint az köztudomású, a 2014/15-es évadtól 32-32 csapat küzd a liga bajnoki és nem bajnoki ágán. Utóbbira azoknak a kluboknak a fiataljai kerülnek, amelyek az adott évben a felnőtt BL csoportkörében is megméretik magukat (ennek az ágnak a csoportbeosztása is megegyezik a nagyokéval). A Szerhij Rebrov vezette Ferencváros eddigi ámulatba ejtő menetelése tehát ebből a szempontból is kifizetődő volt.

Vagy inkább fogalmazzunk úgy: megnyitotta az ajtót az utánpótlás előtt. Nehéz lenne ugyanis azt állítani, hogy a magyar csapatok eddig bármennyit profitáltak volna az UEFA Ifjúsági Liga-szereplésből…

A kezdetek óta a bajnoki ágról indulva összesen öt akadémiánk rajtolt el a végső győzelemig vezető, végeláthatatlanul hosszú úton, de a harmadik fordulót már egyik sem érte meg. Az első két évben az U19-es felcsútiakon volt az ország szeme. Az első esztendőben, 2014-ben a ciprusi APOEL-nek még sikerült két meccsen összesen kilenc gólt berámolni – idegenben 3–3, otthon 6–1 lett az eredmény –, majd még a skót Celtic ellen is összejött a szűk hazai siker (1–0), hogy aztán a visszavágón véget érjen a kétkörös menetelés. A következő kiírásban a görög PAOK két döntetlen után – idegenbeli góllal – már az első fordulóban búcsúztatta a Puskást. A felcsútit a Honvéd Magyar Futball Akadémiája váltotta fel az ifi BL-ben, de csúnyán megjárta: még most is élénken élhet az emlékezetekben a Krasznodar ellen beszedett 8–0-s zakó. Halvány szépségtapasz, hogy a montenegrói Niksic ellen legalább ment egy kört az együttes. A folytatás sem volt sikeresebb: a szombathelyi Illés Akadémia, majd tavaly az MTK Budapest például már az első szembejövő akadálynál elhasalt, ráadásul a felülmúlhatatlannak nem nevezhető fehérorosz, illetve bosnyák csapat elleni párharcban.

S hogy mire számíthatunk a sorozatban még újoncnak számító két zöld-fehér együttestől, az FTC és a Győr korosztályos alakulatától? Szakember legyen a talpán, aki vállalkozik a tippelésre. Ami fix: a 2020/21-es évad különös módon csak márciusban rajtol, szokás szerint 64 klub részvételével, jóllehet, a lebonyolításon alapos módosításon esett át. Az eddigiekkel ellentétben rögtön egyenes kieséses szakasszal indulnak a bajnoki ág küzdelmei is, ami nem biztos, hogy kedvez nekünk, hiszen a ferencvárosiak elesnek a garantált hat meccs lehetőségétől.

Mi egyébnek szoríthatnánk, mint hogy kettőnél azért több jut nekik és győri kortársaiknak is.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.