Labdarúgás: elhalasztják a magyarországi korosztályos Eb-selejtezőket

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.13. 12:26
Címkék
A koronavírus az utánpótlásfutballt is megbénította. Minden áprilisig tervezett, korosztályos válogatott programot elhalasztottak, köztük a fiú és leány, hazai rendezésű U17-es elitkörös Eb-selejtezőt is – hazatért a legtöbb olaszországi légiós.

A koronavírusnak az utánpótlásfutballra gyakorolt hatása felől először a Magyar Labdarúgó-szövetségnél érdeklődtünk, már csak azért is, mert március 25-től Magyarországon rendezték volna a nyári, észtországi (május 21.–június 6.) U17-es Eb elitkörös selejtezőjét. Azért a múlt idő, mert Németh Antal szövetségi edzőtől megtudtuk, hogy az UEFA halasztja az eseményt. Részleteket még nem tudni, de annyi bizonyosnak látszik, hogy áprilisig minden utánpótlás-válogatott programot lemondanak, minden korosztályban, fiúknál és lányoknál egyaránt.Németh Antal szövetségi edzőtől megtudtuk, hogy az UEFA halasztja az eseményt. Részleteket még nem tudni, de annyi bizonyosnak látszik, hogy áprilisig minden utánpótlás-válogatott programot lemondanak, minden korosztályban, fiúknál és lányoknál egyaránt.

Ez azt is jelenti, hogy jó ideig az U16-os válogatott szerdai, belgák elleni mérkőzése (1–2) lehet az utolsó korosztályos válogatott mérkőzés. Elmarad többek között az U16-osok áprilisi, ciprusi túrája, az U18-as válogatott márciusra tervezett edzőtábora és az Azerbajdzsán elleni két mérkőzés, valamint az U21-es válogatott spanyolországi túrája.

A napokban a magyar U16-os válogatott kétszer is megmérkőzött a belgák korosztályos csapatával (5–3 és 1–2) – egyelőre nem tudni, mikor rendezhetnek ismét válogatott mérkőzéseket Fotó: mlsz.hu
A napokban a magyar U16-os válogatott kétszer is megmérkőzött a belgák korosztályos csapatával (5–3 és 1–2) – egyelőre nem tudni, mikor rendezhetnek ismét válogatott mérkőzéseket Fotó: mlsz.hu

A napokban a magyar U16-os válogatott kétszer is megmérkőzött a belgák korosztályos csapatával (5–3 és 1–2) – egyelőre nem tudni, mikor rendezhetnek ismét válogatott mérkőzéseket  •  Fotó: mlsz.hu

Az U17-esek a napokban zárt kapus mecset játszottak a Vasas felnőttcsapatával és Németh Antal elmondása szerint, bár vereséget szenvedtek, egyenrangú ellenfélnek bizonyultak, jó formában várhatta volna a csapat az elitkörös selejtezőt, melyen Franciaországgal, Norvégiával és Svédországgal került egy csoportba a magyar együttes. A fiúké mellett a leány U17-es válogatott, ugyancsak hazai rendezésű elitkörös Eb-selejtezője sem kerül megrendezésre, ahogy az U19-es válogatott lengyelországi tornája sem áprilisban.

A korosztályos bajnoki mérkőzéseket zárt kapuk mellett jelen állás szerint még megrendezik. Friss hír, hogy az UEFA bejelentette, jövő héten semmilyen, az európai szövetség által szervezett mérkőzésre nem kerül sor, mindent elhalasztanak felnőtt és utánpótlás szinten egyaránt.

Az olaszországi és ausztriai utánpótláskorú légiósainknál is érdeklődtünk, a klubjaiknál milyen hatásai vannak a járványnak. Olaszországban a felnőtthöz hasonlóan az utánpótlás-bajnokságok is szünetelnek. Úgy tudjuk, a magyar fiatalok, így Bakos Zsombor (Bologna), Balogh Botond (Parma), Csinger Márk (SPAL), Fiáth Bence (Parma) és Kosznovszky Márk (Parma) hazatértek az országból. Egyedül a Juventus 17 éves játékosa Senkó Zsombor maradt Torinóban, megkeresésünkre elmondta, a klub kollégiumában biztonságban érzi magát, mert ellátást kap és nem kell elhagynia az épületet.

„Balogh Botond és Kosznovszky Márk pár napja már hazajöttek. Nincsenek tüneteik, de két hétig nem hagyják el az otthonaikat, utána keresünk majd edzésehetőséget a számukra. A parmai akadémia bezárt, áprilisnál előbb biztosan nem folytatódhat az idény” – nyilatkozta az utanpotlassport.hu-nak Fülöp Ferenc, a két játékos menedzsere.

Ausztriában sem rendeznek a hétvégén bajnoki meccseket, Major Sámuel és Bukta Csaba a Red Bull Salzburg U18-as csapatának edzőmérkőzésén kaphat lehetőséget, ha időközben nem törlik azt is. Az első csapat, vagyis Szoboszlai Dominikék bajnokija elmarad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik