HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.20 09:03 Frissítve: 2018.11.20 09:09

Labdarúgás: amerikai fiatalok hódítják meg Európát

Bombaként robbant a hír, hogy a Bayern München szerződteti a mindössze 18 esztendős, kanadai válogatott Alphonso Daviest. A Vancouver szélsője azonban csak egy az észak-amerikai bajnokságban (MLS) felbukkant ígéretek közül, s ha hihetünk a pletykáknak, többen követhetik őt Európába. Köztük Sallói Dániel is.

HIRDETÉS

Leiner Soma - utanpotlassport.huTengerentúli kitekintőnket Sallói Dániellel kezdtük, a Sporting Kansas City 22 esztendős házi gólkirályát az amerikai utánpótlás sajátosságairól, az általa tapasztaltakról faggattuk. Második írásunkban bemutatjuk az MLS „termékeit”, illetve az Egyesült Államok megfiatalított válogatottját.

Egyre több tehetséget nevel ki az amerikai utánpótlás Fotó: Robin Alam

Egyre több tehetséget nevel ki az amerikai utánpótlás  •  Fotó: Robin Alam

Ahogyan Sallói fogalmazott, a klubok dicsőségként élik meg, ha saját nevelésű játékosukat be tudják építeni a felnőttcsapatba. Nos, az MLS is igyekszik érdekeltté tenni az együtteseket – a saját nevelésű játékosok eladásából származó bevétel immáron teljes egészében a klubokat illeti, az liga pedig arra ösztönzi a csapatokat, hogy ezeket az összegeket az akadémiájukra fordítsák. Jelenleg mindössze három városban – Philadelphia, Salt Lake City és Vancouver – működik teljes körű képzés, de az együttesek így is több mint egymillió dollárt költenek évente a fiatalokra.

Bár a vezetők és a szurkolók között nincs teljes egyetértés, mégis általános vélekedés, hogy jó, ha a legtehetségesebb játékosokat minél előbb értékesítik a klubok. Az MLS világfutballban betöltött szerepe mindenképpen ezt kívánja, ráadásul a sztárjátékosok tengerentúlra csábítása mellett a betörés a globális játékospiacra legalább olyan fontos a bajnokság fejlődésének szempontjából.

Az ifjak elsődleges célpontja Németország lehet, a Bundesliga klubjai előszeretettel szerződtetnek Amerikából. A Ruhr-vidéken immár két 20 esztendős válogatott játékost is találunk, az amerikai ifjúsági ligából (U. S. Soccer Development Academy) az öreg kontinensre szerződött Christian Pulisic a Dortmund, míg az FC Dallasból érkezett Weston McKennie a Schalke 04 alapembere. Pulisic és McKennie a népes amerikai légióskontingens két legértékesebb játékosának számít a Bundesligában.

Alphonso Davies tavasszal már a Bayern München mezét öltheti magára Forrás: Vancouver Whitecaps

Alphonso Davies tavasszal már a Bayern München mezét öltheti magára  •  Forrás: Vancouver Whitecaps

Nem maradhatott le a Bayern München sem: a nyáron MLS-rekordot jelentő 11.5 millió euróért (az összeg teljesítményfüggő juttatásokkal 18.75 millióra is nőhet) igazolták le a Vancouver akkor még csupán 17 éves szélsőjét, Alphonso Daviest. A kanadai válogatott játékos januárban csatlakozik a bajor együtteshez, ősszel mutatott teljesítménye pedig igen jó ajánlólevél a topbajnokságba.

Hamarosan követheti Daviest a New York Red Bulls 19 esztendős ígérete, Tyler Adams. A sokoldalú – védőként és középpályásként egyaránt bevethető – játékos a testvéregyüttes RB Leipzigba szerződhet már a télen.

A Weah-örökség
Márciusban, alig pár nappal tizennyolcadik születésnapját követően mutatkozhatott be a Paris Saint-Germain felnőttcsapatában Timothy Weah. A 20. század legjobb afrikai játékosának megválasztott George Weah fia szülővárosában, a New York Red Bulls akadémiáján kapta meg az alapokat, de már 14 évesen a párizsi klubhoz szerződött. A korosztályos együttesekben kiemelkedő teljesítményt nyújtott, s bár még csak elvétve jut szóhoz a PSG-ben, a Monaco és a Caen ellen eredményes volt a 2018–19-es szezonban, ráadásul az amerikai felnőttválogatottban is egyre fontosabb szerep hárul rá.

Az MLS-ben egyre inkább teret nyerő ifjak az amerikai válogatottban is rendre szóhoz jutnak. Az Egyesült Államok világbajnoki kvalifikációs kudarca után új, fiatalokra épülő irányvonalat határozott meg a szövetség. A vezetőséget ettől függetlenül sok kritika éri, miután 13 hónapja megbízott kapitány irányítja a nemzeti együttest. Az angolok ellen 3–0-ra elveszített találkozón az amerikai kezdőcsapat átlagéletkora 24 év volt, az együttesben három U20-as játékos volt a kezdő sípszótól a pályán.

Az utánpótlás fejlődése, az amerikai fiatalok megjelenése Európában egyértelműen arra ösztönzi a topklubokat, hogy érdeklődő szemeiket a tengerentúlra irányítsák. Mi pedig örülhetünk, hiszen Davies, Adams és a többiek mellett a Sallói név is kiemelt helyet foglal el az európai játékosmegfigyelők jegyzettömbjében.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS