utanpotlassport.hu 2018.11.20 09:03 Frissítve: 2018.11.20 09:09

Labdarúgás: amerikai fiatalok hódítják meg Európát

Bombaként robbant a hír, hogy a Bayern München szerződteti a mindössze 18 esztendős, kanadai válogatott Alphonso Daviest. A Vancouver szélsője azonban csak egy az észak-amerikai bajnokságban (MLS) felbukkant ígéretek közül, s ha hihetünk a pletykáknak, többen követhetik őt Európába. Köztük Sallói Dániel is.

Leiner Soma - utanpotlassport.huTengerentúli kitekintőnket Sallói Dániellel kezdtük, a Sporting Kansas City 22 esztendős házi gólkirályát az amerikai utánpótlás sajátosságairól, az általa tapasztaltakról faggattuk. Második írásunkban bemutatjuk az MLS „termékeit”, illetve az Egyesült Államok megfiatalított válogatottját.

Egyre több tehetséget nevel ki az amerikai utánpótlás Fotó: Robin Alam

Egyre több tehetséget nevel ki az amerikai utánpótlás  •  Fotó: Robin Alam

Ahogyan Sallói fogalmazott, a klubok dicsőségként élik meg, ha saját nevelésű játékosukat be tudják építeni a felnőttcsapatba. Nos, az MLS is igyekszik érdekeltté tenni az együtteseket – a saját nevelésű játékosok eladásából származó bevétel immáron teljes egészében a klubokat illeti, az liga pedig arra ösztönzi a csapatokat, hogy ezeket az összegeket az akadémiájukra fordítsák. Jelenleg mindössze három városban – Philadelphia, Salt Lake City és Vancouver – működik teljes körű képzés, de az együttesek így is több mint egymillió dollárt költenek évente a fiatalokra.

Bár a vezetők és a szurkolók között nincs teljes egyetértés, mégis általános vélekedés, hogy jó, ha a legtehetségesebb játékosokat minél előbb értékesítik a klubok. Az MLS világfutballban betöltött szerepe mindenképpen ezt kívánja, ráadásul a sztárjátékosok tengerentúlra csábítása mellett a betörés a globális játékospiacra legalább olyan fontos a bajnokság fejlődésének szempontjából.

Az ifjak elsődleges célpontja Németország lehet, a Bundesliga klubjai előszeretettel szerződtetnek Amerikából. A Ruhr-vidéken immár két 20 esztendős válogatott játékost is találunk, az amerikai ifjúsági ligából (U. S. Soccer Development Academy) az öreg kontinensre szerződött Christian Pulisic a Dortmund, míg az FC Dallasból érkezett Weston McKennie a Schalke 04 alapembere. Pulisic és McKennie a népes amerikai légióskontingens két legértékesebb játékosának számít a Bundesligában.

Alphonso Davies tavasszal már a Bayern München mezét öltheti magára Forrás: Vancouver Whitecaps

Alphonso Davies tavasszal már a Bayern München mezét öltheti magára  •  Forrás: Vancouver Whitecaps

Nem maradhatott le a Bayern München sem: a nyáron MLS-rekordot jelentő 11.5 millió euróért (az összeg teljesítményfüggő juttatásokkal 18.75 millióra is nőhet) igazolták le a Vancouver akkor még csupán 17 éves szélsőjét, Alphonso Daviest. A kanadai válogatott játékos januárban csatlakozik a bajor együtteshez, ősszel mutatott teljesítménye pedig igen jó ajánlólevél a topbajnokságba.

Hamarosan követheti Daviest a New York Red Bulls 19 esztendős ígérete, Tyler Adams. A sokoldalú – védőként és középpályásként egyaránt bevethető – játékos a testvéregyüttes RB Leipzigba szerződhet már a télen.

A Weah-örökség
Márciusban, alig pár nappal tizennyolcadik születésnapját követően mutatkozhatott be a Paris Saint-Germain felnőttcsapatában Timothy Weah. A 20. század legjobb afrikai játékosának megválasztott George Weah fia szülővárosában, a New York Red Bulls akadémiáján kapta meg az alapokat, de már 14 évesen a párizsi klubhoz szerződött. A korosztályos együttesekben kiemelkedő teljesítményt nyújtott, s bár még csak elvétve jut szóhoz a PSG-ben, a Monaco és a Caen ellen eredményes volt a 2018–19-es szezonban, ráadásul az amerikai felnőttválogatottban is egyre fontosabb szerep hárul rá.

Az MLS-ben egyre inkább teret nyerő ifjak az amerikai válogatottban is rendre szóhoz jutnak. Az Egyesült Államok világbajnoki kvalifikációs kudarca után új, fiatalokra épülő irányvonalat határozott meg a szövetség. A vezetőséget ettől függetlenül sok kritika éri, miután 13 hónapja megbízott kapitány irányítja a nemzeti együttest. Az angolok ellen 3–0-ra elveszített találkozón az amerikai kezdőcsapat átlagéletkora 24 év volt, az együttesben három U20-as játékos volt a kezdő sípszótól a pályán.

Az utánpótlás fejlődése, az amerikai fiatalok megjelenése Európában egyértelműen arra ösztönzi a topklubokat, hogy érdeklődő szemeiket a tengerentúlra irányítsák. Mi pedig örülhetünk, hiszen Davies, Adams és a többiek mellett a Sallói név is kiemelt helyet foglal el az európai játékosmegfigyelők jegyzettömbjében.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.18 16:57:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Andrásfi Tibort csupán a negyeddöntőben tudta megállítani jóval rutinosabb olasz ellenfele, de a 19 éves magyar párbajtőröző így is a nap legjobb magyar eredményét érte el a düsseldorfi felnőtt vívó Európa-bajnokságon.

2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.