Labdarúgás: a kényszerszünet után nem játszanak kevesebbet a fiatalok

Vágólapra másolva!
2020.06.02. 09:01
Címkék
A labdarúgó NB I 26. fordulójában az 1999-ben és az után született fiatalok 626 percet töltöttek a pályán – vagyis nagyjából ott folytatták, ahol két hónapja, a koronavírus-járvány előtt abbahagyták. A 22. forduló óta ráadásul ötből négyszer is átlépték a 600 perces „álomhatárt”. Lassan hozzászokhatunk az ígéretes tendenciához?

Miután a tavasszal jócskán megugrott a fiatalok játékideje az NB I-ben, a lehető legrosszabbkor érte őket a kényszerszünet. Jogosan vetődhetett fel a kérdés: vajon a kéthónapos leállás után folytatódik-e a biztató folyamat, vagy ennyi kihagyást kövezően megváltozik az utánpótláskorúak szerepe az élvonalbeli csapatokban?

Nos, péntek este, a Kaposvár–Zalaegerszeg mérkőzésen nem panaszkodhattak az U21-esek. A nagy meglepetésre már 35 perc után 5–0-ra vezető (végül 6–0-ra nyerő) vendégek kezdőcsapatában ezúttal is helyet kapott a 20 éves Bolla Bendegúz. Noha a Mol Fehérvártól kölcsönvett jobbhátvédtől átvették a vezetést a legtöbbet játszó hazai 21 év alattiak rangsorában, a fiatal azzal vigasztalódhat, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a helyszínen figyelte a kiesés elkerülése szempontjából roppant fontos bajnokit, s így persze az ő teljesítményét is.

Egyébként Disztl László szinte biztosan kieső, kaposvári együttesében játszott a legtöbb fiatal „reménység” a fordulóban. Igaz, a télen kölcsönvett Pintér Ádám (18) és Bévárdi Zsombor (21) ezúttal nyilván azt kívánta, bárcsak ne lenne a meccs szereplője – 90, illetve 67 percet jutott a két ifjúnak –, miközben Borbély Ákos (19) és Keresztes Zalán (18) is kapott 18-18 percet, utóbbi ráadásul most debütált az NB I-ben.

A 20 éves Szendrei Norbert (Honvéd) ragyogó góllal hálálta meg a bizalmat Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
A 20 éves Szendrei Norbert (Honvéd) ragyogó góllal hálálta meg a bizalmat Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

A 20 éves Szendrei Norbert (Honvéd) ragyogó góllal hálálta meg a bizalmat  •  Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Nem túl gyakori, hogy utánpótláskorú labdarúgó szerez gólt az élvonalban, de most, a Honvéd–Debrecen mérkőzésen ez is megtörtént: a 20 éves Szendrei Norbert zárta le a 3–1-es hazai győzelemmel végződött találkozót. Ő ebben az idényben először kapott lehetőséget az első osztályban (összesen pedig nyolcadszor), és az összecsapást végig a pályán töltve rögtön megszerezte pályafutása első NB I-es gólját. A túloldalon nem keltett nagy meglepetést Kusnyír Erik (20) szereplése. A DVSC fiatalja összesen már 1894 percet játszott az évadban – többet, mint bármely kortársa. A debreceni jobbhátvéd úgy előzhette meg a 25. fordulóban még három perccel előtte álló Bollát, hogy a Ferencváros elleni, pótolt mérkőzést és a Honvéddal szemben megvívott bajnokit is végigjátszotta, így jelenleg 87 perccel áll jobban zalaegerszegi posztriválisánál.

Ami a többieket illeti, a Diósgyőrben ismét 90 perc jutott a télen kölcsönbe vett Kiss Tamásnak (19). A támadó ezzel folytatta különleges sorozatát: amióta a Puskás Akadémiától új együttesébe került, az összes bajnokin a kezdőcsapatba nevezte Feczkó Tamás tréner. A DVTK edzője ezúttal váratlant húzott az U21-esektől „mentes” Mezőkövesd ellen: a kezdőbe tette a saját nevelésű Szűcs Kornélt (18), aki bemutatkozó mérkőzésén szinte hibátlanul játszott a védelem tengelyében. Rajtuk kívül Korbély Kristóf (20) is kapott egyetlen percet a hajrában. A Paks–Fehérvár összecsapáson a vendégeknél 12 perc erejéig, csereként szállt be a tavasszal debütált Szabó Levente (20), míg a Puskás Akadémia–FTC rangadón a felcsúti Tamás Nándornak (19) jutott 23 perc játéklehetőség. A Kisvárda–Újpest találkozón nem lépett pályára U21-es fiatal.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik