P. K. utanpotlassport.hu 2019.12.06 09:01 Frissítve: 2019.12.08 14:27

MK: a Békéscsaba hét utánpótláskorúval verte meg a Fradit

A Békéscsaba Ferencváros elleni bravúros győzelme a labdarúgó Magyar Kupában nemcsak a 18 éves kapusreménység, Uram János parádés teljesítménye miatt figyelemre méltó, hanem azért is, mert az Előre hét saját nevelésű fiatallal a kezdőcsapatban és hét utánpótláskorú labdarúgóval a soraiban tudta megverni 2–0-ra az Európa-liga csoportkörében vitézkedő FTC-t.

A Békéscsaba Ferencváros elleni, szerdai Magyar Kupa-meccsen a 18 éves kapussal, Uram Jánossal együtt hét saját nevelésű játékos szerepelt a kezdőcsapatban. Összesen tíz saját nevelésű futballista lépett pályára a meccsen, Váradi Ádám (18), Zahorán Balázs (21), Máris Dominik (19), Gréczi Márton (19), Pilán Márkó (21) és Bizdilya Anton (19) személyében Uram mellett hat utánpótláskorú labdarúgó. A főhős persze Uram volt, aki sorozatos bravúrjaival főszerepet játszott az NB II-ben 10. helyen álló Békéscsaba továbbjutásában.

Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert Fotó:  Facebook(

Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert  •  Fotó: Facebook

Uram János már egy évvel ezelőtt, 17 évesen bemutatkozott a Békéscsaba első csapatában tétmeccsen a Magyar Kupában, majd két találkozón, a Budaörs és a Gyirmót ellen az NB II-ben is pályára lépett a 2018–2019-es évadban (első két mérkőzését a felnőttek között az 1908 SZAC és a Budaörs ellen kapott gól nélkül teljesítette). A jelenlegi idényben a bajnokságban négyszer kezdett, a Magyar Kupában háromszor. A kupában a három meccsen eddig egy gólt kapott (a Fradi előtt a Körösladányi MSK-t 5–1-re, a Füzesgyarmatot 1–0-ra győzte le az Előre).

„Uram Jánosról tudni kell, hogy a Békés megyei Gesztről származik. Kis lélekszámú, hátrányos helyzetű település, ahol sok embernek talán még az is nehézséget jelenthet a nagy távolság miatt, hogy mondjuk eljusson a  fővárosba. Innen nézve is óriási eredmény, hogy János a Fradi ellen tudott védeni, és ilyen teljesítményt nyújtott” – beszélt a kapusról a Nemzeti Sport Online megkeresésére Igricz Mihály, a Békéscsaba klubigazgatója.

A sportvezető elmondta, Uram 15 éves volt, amikor 2016-ban a Grosics Akadémiáról átigazolták, és arról is beszélt, hogyan tudták meggyőzni, hogy az Előrével kössön profi szerződést.

„Másfél éve jómagam és Ilyés Tamás igazgatósági tag utaztunk Gesztre a családhoz, hogy a profi szerződésről tárgyaljunk. Már akkor vitte volna a Debrecen, de azzal tudtuk Békéscsabán tartani, hogy nálunk előbb bemutatkozhat az első csapatban, mintha máshova, akár NB I-es klubhoz szerződne. Békéscsabán olyan játékospolitikát szeretnénk megvalósítani, amely a környékről származó fiatalok itt tartására, csapatba építésére alapoz. Ennek lehet jó példája Uram János, aki nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott játékos, minden képessége és adottsága megvan ahhoz, hogy Békéscsabáról indulva szép karriert fusson be, akár a válogatottságig is eljuthat, ha fokozatosan fejlődni tud.”

Igricz szerint Uram esete bizonyíték a klubnál folyó szakmai munkára. Dicséri a kapusedzőket is, akik eddig dolgoztak vele a felnőttcsapatban, illetve az utánpótlásban: Hanyecz Jánost, Molnár Leventét, Such Andrást, Skerl Józsefet.

„Aki ismeri a magyar futballt, azt tudja, hogy az NB I-ben és az NB II-ben is nagyon sok olyan játékost találunk, felnőtt- és utánpótlás-válogatottakat is, akik Békéscsabáról indultak, említhetem Jova Leventét, Otigba Kennethet, Ugrai Rolandot, Silye Eriket, Zsóri Dánielt, Zsótér Donátot, Nagy Gergőt, és még sorolhatnánk a neveket. Ezek a játékosok máshol mutatkoztak be a felnőttek között, de az a cél a jövőben, hogy minél tovább itt tudjuk tartani a klubnál a tehetségeinket, akik nálunk valóban hamar lehetőséget kaphatnak az első csapatban, és ha bizonyítanak, akkor innen szerződhetnek magasabb szinten szereplő csapathoz. A céljainkat bizonyítja az is, hogy a Fradi ellen hét saját nevelésű játékosunk szerepelt a kezdőcsapatban” – fogalmazott Igricz.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.