Labdarúgás: a 19 éves Bonnyai Márk az NB I kapujában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.06. 11:21
Címkék
Az élvonalbeli tagságát már bebiztosító ZTE mellett a Kaposvári Rákóczinak van a legnagyobb esélye a labdarúgó NB I kivívására, hiszen két fordulóval a bajnokság vége előtt hat pont az előnye a harmadik Vasassal szemben. A somogyi csapat kapuját öt mérkőzés óta a 19 éves Bonnyai Márk őrzi.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Egy feljutó hely még kiadó a labdarúgó másodosztályban. Az már a vasárnapi forduló előtt eldőlt, hogy a ZTE az NB I-ben folytatja, de a bajnokság második helyére matematikailag még öt csapat pályázott. A 36. fordulót helyzeti előnyből várta a Kaposvári Rákóczi, ugyanis három fordulóval a bajnokság vége előtt négy ponttal előzte meg a Gyirmótot és a Vasast, öttel a Budaörsöt és a Békéscsabát. Az öt csapat közül végül csak a Kaposvár tudta megnyerni hétvégi mérkőzését, így két fordulóval a bajnokság vége előtt hat pont az előnye a Vasassal szemben, a többi csapat feljutási esélyei elszálltak.Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Egy feljutó hely még kiadó a labdarúgó másodosztályban. Az már a vasárnapi forduló előtt eldőlt, hogy a ZTE az NB I-ben folytatja, de a bajnokság második helyére matematikailag még öt csapat pályázott. A 36. fordulót helyzeti előnyből várta a Kaposvári Rákóczi, ugyanis három fordulóval a bajnokság vége előtt négy ponttal előzte meg a Gyirmótot és a Vasast, öttel a Budaörsöt és a Békéscsabát. Az öt csapat közül végül csak a Kaposvár tudta megnyerni hétvégi mérkőzését, így két fordulóval a bajnokság vége előtt hat pont az előnye a Vasassal szemben, a többi csapat feljutási esélyei elszálltak.

bonnyai budafoki mte facebook
bonnyai budafoki mte facebook

Bonnyai Márk a helyzet magaslatán  •  Forrás: Facebook/BudafokiMTE

Néhány héttel ezelőtt ebben a kiélezett versenyfutásban gondolt egy merészet Waltner Róbert, a kaposváriak vezetőedzője. Amikor már csak hét meccs volt hátra az idényből, úgy megkeverte a fiatalszabályt is figyelembe vevő kártyáit, hogy a csapat kapujába a 19 éves Bonnyai Márk került. A szakember húzása nagyszerűnek bizonyult, a fiatal hálóőr remekül helytáll a védelem mögött, a Rákóczi megnyerte legutóbbi négy mérkőzését, és csupán egyetlen gólt kapott. Waltner persze nem a sötétben tapogatózik Bonnyaival, jól ismeri játékosát, hiszen korábban a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián is edzője volt, és együtt nyerték meg a másodosztályú U19-es bajnokságot.

bonnyai FacebookKaposváriRákócziFc
bonnyai FacebookKaposváriRákócziFc
„A Nyíregyháza ellen szerepeltem először a kezdőben – mesélte az ifjú kapus. – Addig nem védtem, csak kupameccsen. Amikor megtudtam, hogy én állok a kapuba, egyszerre voltam boldog és meglepődött. Előzetesen nem számítottam rá. A hét elején szólt Robi bá’, hogy a hétvégén kezdő leszek. Attól fogva százszázalékosan koncentráltam, és még jobb teljesítményt próbáltam nyújtani az edzéseken is. Érzem a súlyát, hogy milyen fontos találkozókon kell helytállnom. Tizennégy évesen kerültem az akadémiára, és azóta arról álmodom, hogy a Rákócziban első osztályú meccsen védhetek.”

Waltner Róbert teljes mértékben elégedett játékosa eddigi teljesítményével. Az edző kiemelte, hogy Márk kimagaslóan játszik lábbal, és ez fontos eleme a labdatartásnak. Remek rúgótechnikája mellett gyorsaságával is kitűnik a kapusok közül, és nem utolsósorban számos bravúrt is képes bemutatni.

„Osztottam, szoroztam és mivel így a mezőnybe csak egy fiatal játékost kell beraknom, úgy döntöttem, meghúzom ezt a lépést – mondta a vezetőedző. – Mivel jól ismerem Márkot, tudom, hogy nem az a típus, aki elkezd remegni, ha pályára küldöm. Ha nem lett volna ilyen felkészült, nyilván nem szavazok neki bizalmat, de az edzéseken remek munkát végzett, majd amikor a kupameccseken szóhoz jutott, szintén bizonyította rátermettségét. Nagyon intelligens kapus, kiválóan megérti magát a csapattársaival, remélem, hogy a hátralévő mérkőzéseken is megbízható teljesítményt nyújt. Azt gondolom, igazán szép jövő előtt áll.”

Abban, hogy Bonnyai biztos pontja a védelemnek, nagy szerepe van a csapat kapusedzőjének, Gyenes Andrásnak. Abban pedig, hogy a fiatal kapuvédő nem ijed meg a feladattól, az is közrejátszik, hogy a vezetőség szerint Kaposváron nem elvárás a feljutás, így gyakorlatilag tehermentesítve vannak a focisták az utolsó összecsapásokra is. Persze, ha már így alakult… A klub az előző idényt még a harmadik a vonalban töltötte, nem akármilyen tett lenne, ha egyből újabb osztályt ugrana, és öt év után visszakerülne a legjobbak közé. A biztos feljutáshoz már csak egy pontra van szükségük a somogyiaknak, ehhez még kellenek a Bonnyai-bravúrok.

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik