utanpotlassport.hu 2019.06.24 17:23 Frissítve: 2019.06.25 19:47

Kosárlabda: Zion Williamson lehet az NBA új csillaga

Michael Jordan, LeBron James... két név, akik az elmúlt harminc évben alapjaiban változtatták meg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságot (NBA). Szakértők szerint a következő hasonló robbanást a mindössze 18 esztendős Zion Williamson idézheti elő, akit az amatőr játékosbörze első helyén választott ki a New Orleans Pelicans.

Williamson az Észak-Carolina-i Salisbury városában látta meg a napvilágot, viszonylag korán kiderült róla, hogy hatalmas tehetség, ugyanakkor egészen kiskorában a labdarúgás és az amerikaifutball is vonzotta. A kis Zion már kilenc évesen minden nap hajnali öt órakor kelt, és tréningezett. Ebben nagy segítsége volt édesanyja, aki mindenben támogatta, így nem is csoda, hogy az NBA draft első pillanataiban neki mondott sírva köszönetet a játékos. Érdekesség, hogy Williamson ekkor a nála négy évvel idősebbek között pattogtatott.

Zion Williamson

Zion Williamson

A Spartanburg Day School magániskolába járt gimnáziumba, mindeközben egy nyár alatt 175 centiről 191 centiméterre nőtt, ennek köszönhetően már első évében óriási zsákolásokkal szórakoztatta a közönséget, miközben 24,4 pontot, 9,4 lepattanót, 2,8 gólpasszt, 3,3 labdaszerzést és 3 blokkot átlagolt mérkőzésenként.

Igazi országos ismertségre – ami, ugye az USA szintjén rögtön több százmillió rajongót jelent – 2017. január 15-én tett szert, ekkor az egyik legnépszerűbb amerikai rapper, Drake az Instagramjára töltött fel egy képet, amin Williamson gimnáziumi mezében feszít.

Drake rocking the very rare Zion Williamson jersey. (Via @champagnepapi)

7,073 kedvelés, 129 hozzászólás - SLAM (@slamonline) Instagram-hozzászólása: "Drake rocking the very rare Zion Williamson jersey. (Via @champagnepapi)"

Természetesen a nagy egyetemek rögtön sorban álltak a család ajtójánál: Williamson nem kevesebb, mint 16, első osztályú csapattal rendelkező felsőoktatási intézménytől kapott ajánlatot teljes sportösztöndíjjal, végül a Duke lett a befutó. Zion döntését a legnagyobb amerikai sportcsatorna, az ESPN élőben közvetítette: ahogyan ő fogalmazott, a családias légkör, és minden idők legsikeresebb egyetemi edzője, Mike Krzyzewski miatt döntött a Duke mellett.

Zion Williamson picks Duke | ESPN

Zion Williamson joins a loaded 2018 class as Duke will become the first team to get the top-three recruits in the same class in the ESPN 100 era.

Egyetlen egyetemi szezonjában 33 mérkőzésen lépett pályára – a Duke meglepetésre az NCAA rájátszásban a nyolc között kikapott a Michigan State-től: 22,6-os pontátlaga mellett 8,9 lepattanót szedett le találkozónként, a liga történetének harmadik játékosa lett két NBA-sztár, Kevin Durant és Anthony Davis után, akik újonc évükben legalább 500 pontot dobtak, 50 labdát szereztek és ugyanennyi blokkot kiosztottak. Érdekesség, hogy az NCCA-tornán Zion „saját” kamerát kapott, amely minden mérkőzésen csakis őt vette.

Annak ellenére, hogy játékával elkápráztatja a közönséget, legemlékezetesebb egyetemi megmozdulása egy sajnálatos sérülés: február 20-án a North Carolina elleni összecsapáson egy kitámasztásnál elcsúszott és kibicsaklott a térde, mindeközben pedig a cipője darabokra szakadt, mindössze 36 másodperccel a feldobás után. Ez a pillanat volt a világ egyik legnagyobb sportszergyártó márkájának, a Nike-nak az egyik legsötétebb napja, ugyanis azt követően, hogy Zionról szó szerint leszakadt a cipő, a cég értéke 1,1 milliárd (!) dollárral csökkent a tőzsdén.

Faulty Nike trainer injures Zion Williamson 33 seconds into college basketball game

Zion Williamson hit the headlines for the wrong reasons as he was forced off with a knee injury after just 33 seconds after his faulty Nike trainer blew out. Williamson was the likely No 1 pick for the NBA Draft in June. Many notable faces watched on including US president Barack Obama and film director Spike Lee.

Szinte egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ő lesz az első kiválasztott a drafton, a szerencsés csapat pedig a New Orleans Pelicans lett, amely, ha úgy tetszik, megnyerte a lottóötöst, hiszen az NBA-ben a legrosszabb szezont produkáló klubok között sorsolással döntik el, ki húzhat elsőként. A 18 évesen 201 centiméter magas a 130 kilogrammos Zion Williamson várhatóan az első pillanattól kezdve meghatározó játékos lesz az NBA-ben, az alábbi videoban pedig egyetemi pályafutása legszebb megoldásait lehet megtekinteni:

ZION WILLIAMSON'S Best Play From EVERY Game

Zion's best play from every game this season (not including March Madness). The video goes in chronological order from their first game vs Kentucky, all the way to the ACC championship.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.