utanpotlassport.hu 2019.04.24 18:22 Frissítve: 2019.04.24 18:24

Kosárlabda: a MAFC utánpótlása a klub nagy hagyományait idézi

A hajdan bajnoki érmek hosszú sorát begyűjtő MAFC mai fiú kosarasai az idén remekelnek: a juniorok bronzérmet szereztek az országos nyolcas döntőn, míg a kadétok megnyerték a felsőházi rájátszást. Az U16-osok vezetőedzőjével, Világos Andrással beszélgettünk a klub céljairól, valamint az utánpótlás-bázis helyzetéről.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Érdekes statisztika, ha összehasonlítjuk a MAFC fiú utánpótlás-kosárlabdázóinak a tavalyi szezonját az ideivel. 2018-ban a juniorok az országos nyolcas döntőbe sem jutottak, míg a kadétok a hatodik helyen zártak. Ehhez képest a nagyobbak országos bajnoki bronzérmet szereztek az idén, a fiatalok pedig a felsőházi rájátszás győzteseként vághatnak a május 9-én kezdődő finálénak.

A MAFC 2019-es juniorbajnoki bronzérmes csapata

A MAFC 2019-es juniorbajnoki bronzérmes csapata

„Nem történt különösen nagy meglepetés. Tudtuk, hogy a kétezer-hármas generáció nagyon erős, arra alapoztunk, tudatosabban építettük fel az évet. Igaz, érkeztek új játékosok, ezzel megnőtt a kispadunk, de annak is köszönhető a stabilitásunk, hogy van négy-öt olyan kosárlabdázónk, aki rendkívül agilis, két méter körüli vagy magasabb” – összegzett oldalunknak Világos András, a kadétok vezetőedzője.

Adódik a kérdés: mire lehet képes Világos együttese a májusi döntőn?

„Persze, örülünk annak, hogy elsőként jutottunk a fináléba, de ez cseppet sem változtat a végső célunkon. Azon, hogy minél több kosarast neveljünk a felnőttcsapatunkba. Ezek csupán állomások, amelyek sikerét persze örömmel fogadjuk. Nagy súlyt fektetünk a fizikális és taktikai felkészülésre, de nem hanyagoljuk el az egyéni képzést sem a bajnokság hajrája miatt.

A szakember arról is beszélt, hogy bármely olyan alakulat veszélyes lehet rájuk a négynapos összecsapáson, amely kiegyensúlyozottan teljesített a felsőházi rájátszásban. A MAFC-nak tehát a Soproni Sportiskola KA, a Vasas Akadémia, a Szolnoki Sportcentrum és a Debreceni KA gárdája is törhet borsot az orra alá.

Történelmi számok
A MAFC Magyarország harmadik legeredményesebb férfi kosárlabda egyesülete 7 bajnoki címével, 24 bajnoki ezüstérmével, 10 bronzérmével és 5 kupagyőzelmével. Évtizedeken át a Honvéd–MAFC rangadó volt a bajnokság mindig teltházas, legnagyobb eseménye.

Világos szerint jó helyzetben van a MAFC utánpótlása, mivel meglehetősen széles bázisból meríthet. A klub teljes mértékben a fiataljaira próbál építkezni, és szeretne 5-6 éven belül a felnőttélvonalban is meghatározó csapattá válni.

Akár csak hajdanában.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.