Koronavírus: körkép az utánpótlássport helyzetéről külföldön

Vágólapra másolva!
2020.10.07. 09:07
Címkék
Hetek óta újra aggódva figyeljük a koronavírus-járvány második hullámának sportra gyakorolt hatásait. Idehaza szinte nincs olyan nap, amikor ne jelentenék be, hogy éppen milyenek események maradnak el, és semmi kétség: a bizonytalanság a fiatalokat a felnőtteknél is jobban megviseli. Összeállításunkban külföldön légióskodó tizenéves sportolókat, kint dolgozó utánpótlásedzőket kérdeztünk: náluk milyen változásokkal jár együtt a különleges helyzet?

Két tréner (Bujdosó Imre Németországból, Fazekas Zoltán Olaszországból), valamint két ifjú sportoló (Major Sámuel Ausztriából, Keresztes Levente az Egyesült Államokból) adott helyzetjelentést.

BUJDOSÓ IMRE (Németország)
a német fiú kadét kardvívó-válogatott vezetőedzője

Bujdosó Imre és a német kadét kardválogatott Forrás: EFC
Bujdosó Imre és a német kadét kardválogatott Forrás: EFC

Bujdosó Imre és a német kadét kardválogatott  •  Forrás: EFC

Immár huszonhat éve él Németországban a csapat tagjaként az 1988-as szöuli olimpián, az 1982-es római és az 1991-es budapesti világbajnokságon aranyérmes korábbi kardvívó. A szakember jelenleg a német fiú kadét kardválogatott vezetőedzőjeként és a felnőtt férfi nemzeti együttes trénereként is dolgozik.

„A sportélet működik, edzéseket lehet tartani, versenyeket viszont továbbra sem. Nagy különbségek vannak az egyes tartományok között, mivel nincs központilag kiadott fertőzésmegelőzési protokoll. Azt a sportszövetségeknek, egyesületeknek maguk ki kell dolgozniuk, amelyet aztán az ezért felelős szervezetnek el kell fogadnia. Nálunk, Dormagenben egy teremben maximum harminc ember tartózkodhat; a helyiségen kívül és belül egyaránt mások a szabályok. Van olyan régió, ahol ez a szám háromszáz fő is lehet. Ha minden jól megy, kilenc hónap után a decemberi német bajnokság lesz az első esemény, és amellett utánpótlás-válogatóviadalt is rendeznének még az idén. A versenyek hiányát, a kilátástalanságot meglepő módon nagyon jól viselik az itteni fiatalok, az edzések szinte százszázalékos részvétellel zajlanak. Ennek persze az is lehet az oka, hogy a gyerekeknek egyéb lehetőségei is beszűkültek.”

FAZEKAS ZOLTÁN (Olaszország)
a Nuoto Catania vízilabdaklub utánpótlásért felelős edzője

Az 1994-ben BEK-et nyert UTE legendás vízilabdacsapatának tagja volt, jelenleg a Nuoto Catania utánpótlásért felelős edzőjeként, továbbá a szicíliai régiós korosztályos válogatottak vezetőjeként tevékenykedik. Náluk a márciustól május végéig tartó karantén után június harmadikán kezdődtek meg az edzések, és a munka azóta is folyik.

Fazekas Zoltán a cataniai fiatalokkal Forrás: Nuoto Catania
Fazekas Zoltán a cataniai fiatalokkal Forrás: Nuoto Catania

Fazekas Zoltán a cataniai fiatalokkal  •  Forrás: Nuoto Catania

„A bajnokságokat csak régiós szinten lehetett befejezni, országosan nem, mert nagy távolságokat kellett volna bejárni. Most minden edzés előtt lázat mérünk, az uszodában a maszkviselés és a távolságtartás előírás. A gyermekbajnokságnak szeptember végén volt a döntője, hat csapat vett részt rajta, egy gyereket egy szülő kísérhetett el rá. A serdülők régiós döntője, amelyet mi nyertünk, Palermóban volt. A rendezők figyelmetlenek voltak, közös szállodába tettek minket az éppen akkor zajló nemzetközi teniszverseny játékosaival, akik között találtak fertőzöttet. Éjszaka kellett átmennünk másik hotelbe, de nem történt komolyabb baj.”

A jövő évi Eb-re készülő 2006-2007-es születésű válogatott októberi régiós edzőtáborába már csak negatív teszttel érkezhetnek a játékosok. A szülők helyi szinten engedik a gyerekeket edzeni, de egy Perugiában esedékes tornáról például lebeszélték a cataniai klub vezetőit.

„A fiatalok nem minden esetben mérik fel, hogy a gondatlanság újabb bezárásokhoz vezethet. Az edzésmunkát is teljesen meg kellett változtatni. A karantén alatt a koncentrációjuk, az elszántságuk lankadt, ezért az edzőknek az a legfőbb feladatuk, hogy helyreállítsák a motivációt, és a kisebbek ne hagyják ott a pólót.

MAJOR SÁMUEL (Ausztria)
az FC Liefering 18 éves labdarúgója

Major Sámuel Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Major Sámuel Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Major Sámuel  •  Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Az osztrák felnőtt másodosztályú labdarúgó-bajnokságban vitézkedő FC Liefering (a Red Bull Salzburg fiókcsapata) 18 éves magyar középpályása szerint a rendszeres teszteléssel megelőzhetők a nagyobb bonyodalmak, s így a járvány Ausztriában nem hátráltatja jelentősen a sportéletet.

„Eddig mind az öt mérkőzésünket lejátszottuk a bajnokságban, és emlékezetem szerint más összecsapások sem maradtak el. A Salzburg egész akadémiáján egyetlen játékos fertőződött meg, de ő is még a nyári szünetről visszatérve. Nyilván elővigyázatosak vagyunk, a Lieferinghez tartozó kerettagokkal együtt teljesen elszeparáltak bennünket az első csapattól (ez azért is jó hír, mert a hét végén kiderült: a Salzburg felnőttegyüttesének három is játékosa is pozitív tesztet produkált – A szerk.). Amikor étkezünk vagy az edzőtermet használjuk, akkor azt abban az idősávban csak mi vesszük igénybe. Szerintem, ha folyamatosan tesztelünk, akkor nincs mitől félnünk, vagy legalábbis nem kell túlaggódni ezt az egészet. Most a vírusjelenséggel kell együtt élnünk, ebből a helyzetből muszáj kihozni a legtöbbet.”

KERESZTES LEVENTE (Egyesült Államok)
a Youngstown Phantoms 18 éves jégkorongozója

Az utánpótlás jégkorong-válogatott ifjú éves csatárának a nyári itthontartózkodás után már az Egyesült Államokba eljutással is meggyűlt a baja. Az eredeti tervekkel ellentétben a szintén tengerentúlon játszó Vértes Nátánnal együtt – vízumproblémák miatt – csak kéthetes zágrábi kitérő után jutottak el az USA-ba.

Keresztes Levente Forrás: Twin City Thunder
Keresztes Levente Forrás: Twin City Thunder

Keresztes Levente  •  Forrás: Twin City Thunder

Amióta viszont megérkezett a tengerentúlra, semmiféle fennakadással nem találkozott. Chicagóban a korábbi magyar válogatott hokis, Holéczy Roger tartott neki skillsedzést, majd megérkezett új csapatához, a Youngswtown Phantomhoz, amellyel, ha minden jól megy, novembertől a világ legerősebb juniorbajnokágában szerepelhet.

„Jelenleg annyira nem érzékelhető a baj, mint otthon írja le a helyzetet Keresztes, akinek szavai meglepőek lehetnek, ha a Magyarországra eljutó amerikai hírekre gondolunk. – De természetesen a szabályokat nálunk is be kell tartani; úgy kezdtünk, hogy mindenkin elvégezték a koronavírustesztet, szerencsére az összes negatív lett, így rendben el tudtuk kezdeni a felkészülést. Tehát már néhány hete jól működik minden, ezért bizakodó vagyok, hogy a bajnokságot is az előre eltervezett ritmusban le tudjuk játszani.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik