UP-info utanpotlassport.hu 2020.03.22 14:57 Frissítve: 2020.03.22 14:59

Körkép: a klubok mindenben segítenek az otthon maradt fiataloknak

A magyar egyesületek igyekeznek segíteni a fiatal sportolóknak a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben: oktatóanyagokat, egyéni edzésterveket küldenek, mentáltréneri és orvosi tanácsadást nyújtanak, még rehabilitációs munka is zajlik az online platformokon keresztül. A fő üzenet: mindenki maradjon otthon, a felelősségteljes viselkedés fontos, a pánik kerülendő.

A NEKA sportolója, Széles Nándor (18) is edzésben Forrás: NEKA/Facebook

A NEKA sportolója, Széles Nándor (18) is edzésben  •  Forrás: NEKA/Facebook

Ahogy találomra megnézzük a hazai egyesületek, akadémiák honlapjait, láthatjuk, hogy szinte kivétel nélkül minden klub igyekszik tájékoztatni fiatal sportolóit a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről és a javasolt teendőkről. A weboldalak intenzitása alábbhagyott, de a legfrissebb tartalmakra sokkal inkább jellemző a bizakodás, mint a kétségbeesés. Ezt jól mutatja az is, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémia rögtön felugró ablakban hirdeti június második felére tervezett nyári táborát. Persze, aztán lehet informálódni a jelenlegi helyzetről is.

A NEKA tudatja, edzői felkészültek és a távollét alatt folyamatos egyéni edzéstervekkel látják el a játékosokat. A heti öt elrendelt gyakorláshoz rendszeresen adnak programokat, digitális eszközökön oldják meg a mindennapi visszacsatolást, míg a rehabilitációra szoruló akadémisták feladatait fizioterapeuta koordinálja az online platformon. A fiatalokról pedig már videót is közzétett az akadémia, milyen változatos gyakorlatokkal dobják fel otthoni edzésüket.

A NEKA videója:

A digitális átállás már szinte az összes nagyobb klubnál megtörtént. A Rátgéber László nevével fémjelzett Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs arról tájékoztat, elsősorban videókon megtekinthető oktatási anyagokat állít össze, melyekkel akadémistái a kényszerszünet alatt is tudják fejleszteni fizikai állóképességüket – bár azt megemlíti, ehhez nem árt, ha fiatalok lakóhelyének közelében akad szabadtéri kosárpálya.

Az UTE közleménye már picit jobban a dolgok mélyére hatol. „Ki-ki a maga szintjén, szülei vagy edzői segítségével a kényszerpihenő ideje alatt maradjon a saját szintjének megfelelő formában, ám szeretnénk mindenkit arra is bíztatni, hogy ragadjuk meg az alkalmat és egy picit gondolkozzunk el a hírek zaja mellett azon, hogy mi az, ami igazán hajt bennünket, mi az, ami igazán fontos nekünk a sportban, az életünkben?” – írják.

Erre az elgondolkozásra több egyesület is sarkallja növendékeit. A Debreceni Labdarúgó Akadémia és a DVSC honlapján például a klub mentáltrénere igyekszik megmutatni az ideális irányt, emellett remek kezdeményezésnek tűnik, hogy a debreceni felnőttcsapat labdarúgói napról napra kihívások elé állítják a gyerekeket trükkös gyakorlatokat bemutató videóikkal.

Persze, nem csak sportpszichológus szól a gyerekekhez, hanem csapatorvos is, mint például az UVSE-s vízilabdások oldalán és a szakmai segítség mellett ajánlja a pánik helyetti felkészült, felelősségteljes viselkedést. A fő üzenet szinte mindenütt az, a fiatalok maradjanak otthon. És, hogy otthon lehet jó hangulatban edzeni, azt a békéscsabai röplabdás lányok is megerősítették, akik a BRSE közösségi oldalán mutattak be összeállítást az U15-ös csapat tagjainak szoba-, valamint kerti gyakorlatairól.

A BRSE videója:

Ha vége a tréningnek, akkor is akad hasznos érdekesség egyes honlapokon. AZ FTC portálján például olvasni és kisfilmet nézni is lehet félbeszakadt idényekről, újoncok első évéről a klubnál vagy éppen a labdarúgócsapat vezetőedzőjének, Szerhij Rebrovnak emlékezetes BL-szerepléséről.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.