Kézilabda: Vámos Petra nem csügged, és örül a bizalomnak

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 11:21
Címkék
Kicsit csalódottan, de értékes tapasztalatokkal tért haza Japánból, pályafutása első felnőtt-világversenyéről a 19 éves Vámos Petra. A magyar kézilabda-válogatott legfiatalabb játékosa szerint tanulniuk kell a vb-n történtekből, és azt is elmondta, mennyire volt nehéz egyik példaképével, Cristina Neaguval szemben.

Nem a magyar válogatott álmai szerint alakult a felnőtt női kézilabda-világbajnokság Japánban. Kim Ramussen csapata még a középdöntőbe sem jutott be, és csak a 14. helyen zárta az olimpiai kvalifikációs vb-t, igaz, hála a svédeknek a tokiói remények megmaradtak.Kim Ramussen csapata még a középdöntőbe sem jutott be, és csak a 14. helyen zárta az olimpiai kvalifikációs vb-t, igaz, hála a svédeknek a tokiói remények megmaradtak.

Vámos Petra szerint tanulniuk kell a történtekből, és fel kell emelniük a fejüket Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Vámos Petra szerint tanulniuk kell a történtekből, és fel kell emelniük a fejüket Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Vámos Petra szerint tanulniuk kell a történtekből, és fel kell emelniük a fejüket  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A torna egyik pozitívuma, hogy sok fiatal játékos mutatkozott be felnőtt-világversenyen, többek között a még utánpótláskorú Vámos Petra is. A DVSC-Schaeffler 19 éves irányító-átlövője a vártnál talán több játékpercet is kapott a szövetségi kapitánytól, amit kemény védőmunkával és hét góllal hálált meg.

„A torna előtt nem állítottam fel elvárásokat magammal szemben, mert nem tudtam, mire számítsak. Ez volt az első felnőtt-világversenyem, és akkor még az sem volt egyértelmű, hogy melyik poszton számít rám a kapitány. Amit tudtam, megpróbáltam megtenni védekezésben és balátlövőként is.”

Az Ózdról indult, korábban a Nemzeti Kézilabda Akadémiát is erősítő junior Európa-bajnok játékos az eredményektől függetlenül hasznos világbajnokságon van túl, amelyek csak erősebbé tették őt és a válogatottat is.

„Rengeteg olyat láttam, tapasztaltam, amit majd biztosan tudok hasznosítani. Például, hogy sokkal színesebbé, változatosabbá kell tennem a játékomat. Ezen a szinten már nagyon részletesen felkészülnek a csapatokból, a legjobb játékosokból, és ha majd egyszer engem is külön elemeznek, fontos, hogy tudjak váratlant húzni. Emellett még a mentális felkészültséget emelném ki, hogy ne fogyjunk el a torna végére.”

Vámos Petrának példaképével, Cristina Neaguval is felvette a harcot Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Vámos Petrának példaképével, Cristina Neaguval is felvette a harcot Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Vámos Petrának példaképével, Cristina Neaguval is felvette a harcot  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Rasmussen bátran a mély vízbe dobta Vámost. A románok elleni mérkőzés első félidejében volt, hogy a világ egyik legjobb játékosára, Cristina Neagura állította, a tizenéves játékosnak eleinte kicsit furcsa is volt a helyzet.

„Örülök, hogy ennyire bízott bennem. Úgy éreztem, hogy hellyel-közzel sikerült is megoldanom a feladatot, de azért nagyon észnél kellett lennem. Neagut mondhatjuk az egyik példaképemnek is, kicsit féltem, nehogy kesztyűs kézzel bánjak vele. Ezért volt fontos, hogy csak a játékra koncentráljak, ne pedig arra, ki áll éppen velem szemben.”

A csalódást keltő tizennegyedik hely után végül tehát megmenekült a válogatott, még élnek az olimpiai álmok. Ennek természetesen örülnek a játékosok, a világbajnokságon történtek miatt azonban ők sem boldogok.

„Természetesen mi is csalódottak vagyunk, szerettük volna saját erőnkből kivívni az olimpiai selejtezőt. Sokat gondolkoztunk azon, hogy hol csúszott ez el, nyilván hiányzott még a rutin, mentálisan nem voltunk végig a topon. Viszont most kaptunk még egy esélyt, fel kell emelni a fejeket, és megyünk tovább!”

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik