HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.05.10 21:17 Frissítve: 2018.05.10 21:18

Kézilabda: Tóvizi Petra jó szereplést remél a junior-vb-n

Annak idején a Kincskereső Program „talált rá”, s most júliusban junior-világbajnokságon léphet pályára Tóvizi Petra, a Debrecen NB I-es csapatának 19 esztendős kézilabdázója.

G. G. „Nyíregyházán születettem, de kétéves voltam, amikor átköltöztünk Debrecenbe. Öten vagyunk testvérek, így állandóan mozogtunk és sportoltunk. Először mindannyian az úszással kezdtünk, ugyanis a szüleink azt szerették volna, ha úszni mindenképpen megtanulunk” – elevenítette fel a kezdeteket a 19 éves beállós, aki végül a Kincskereső Programnak köszönhetően került a kézilabda közelébe. A Debreceni Sportcentrum Sportiskola által elindított program célja felkutatni, kiválasztani és képzésben részesíteni a város oktatási intézményeiben tanuló sporttehetségeket, ezáltal megfelelő utánpótlást biztosítani a Sportiskola szakosztályai, valamint Debrecen felnőtt sportszervezetei számára.

 

Tóvizi Petra Fotó: Derencsényi István

Tóvizi Petra  •  Fotó: Derencsényi István

 

„Nálunk is jártak, felmérték a sportosabb alkatú gyerekeket, a dinamikára, vagy éppen a labdaérzékre voltak kíváncsiak. Végül küldtek egy papírt, hogy a véleményük szerint nekem kézilabdáznom kellene, bár megmondom őszintén, nem tudtam, mit láttak bennem, mert én úgy éreztem, semmiféle érzékem nincs hozzá. Igazából aztán azért döntöttem a kézilabda mellett, mert a legtöbb barátnőm is odament, így én is ott kötöttem ki” – mondta őszintén Tóvizi Petra.

A fiatal játékos hozzátette, ezt követően nehéz évek következtek, ugyanis minimális sikerélménye volt a sportágban, ráadásul a legtöbbször különmunkát kellett végeznie, hiszen, ahogyan ő fogalmazott, „még nem dobni sem tudott” igazán.

„Ez idő alatt a szüleim próbáltak is más sportágak irányába terelgetni, én is éreztem, hogy ez így nincs rendben, ugyanakkor a társaság odakötött, valamint a légkört is nagyon szerettem, ezért maradtam. Ezt követően néhány év alatt szépen lassan kiforrta magát a dolog: fokozatosan fejlődtem, egyre többet edzettem a többiekkel és a meccseken is több lehetőséget kaptam” – fogalmazott az ifjú beálló, akinek fejlődése azóta is töretlen.

„Egyre komolyabban vettem a sportot, egyre több és több mindent áldoztam fel ennek érdekében, hiszen kezdtem úgy érezni, ebből még lehet valami. Sokkal többet tréningeztem, ami dobott a fejlődésemen is” – jegyezte meg.

Tóvizi egész pályafutását a Lokiban töltötte. Eleinte a korosztályos csapatokban játszott, ifiként azonban néha már a juniorok között bizonyíthatott, nem sokkal később pedig a felnőttek között is megkapta a lehetőséget: „Megmondom őszintén, nem is nagyon emlékszem, melyik meccsen debütáltam, ugyanis a lányoknak köszönhetően egyáltalán nem izgultam. Csak annyit mondtak, hogy tegyem hozzá azt, amit tudok.”

Teljesítményére természetesen a válogatottnál is felfigyeltek, s már negyedik éve tagja a korosztályos nemzeti csapatnak: „Szerencsére nagyon hamar befogadtak, de igazából soha nem volt problémám a beilleszkedéssel. A közösségünk évre jobb lett, és erősebb a csapatszellem” – mondta Tóvizi, aki júliusban hazai pályán játszhat a junior-világbajnokságon. Nem lesz könnyű dolguk, ugyanis Hajdu János távozása után Golovin Vlagyimir nemrég vette csak át a gárda irányítását.

„Már volt három összetartásunk, próbáljunk átvenni azt a taktikát, amit az új szövetségi edző kér, ugyanakkor nagy változtatásokat nem lehet végrehajtani az idő rövidsége miatt. Mindenesetre szeretnénk jó teljesítményt nyújtani a családtagjaink előtt.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.

2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.