HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.09 09:35 Frissítve: 2018.09.13 08:26

Kézilabda: Sótonyi László élvezi az új feladatkörét

A csaknem kétszázszoros felnőttválogatott, a Veszprémmel többször is magyar bajnok Sótonyi László elkezdte a munkát a Nemzeti Kézilabda Akadémia trénereként. A 48 esztendős szakember első benyomásai pozitívak, emellett azt is elmondta, mit tart legfontosabb feladatának a balatonboglári akadémián.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA NEKA nagyot igazolt a nyáron, ugyanis a nemrég indult évadtól a balatonboglári akadémiát erősíti a 191-szeres válogatott kézilabdázó, korábban élvonalbeli férficsapatok vezetőedzőjeként és a felnőtt nemzeti együttes másodedzőjeként is dolgozó Sótonyi László. A 48 éves tréner jelenleg a NEKA fiú ifjúsági bajnokságban szereplő gárdáját irányítja.

Sótonyi Lászlónak pozitívak az első benyomásai a NEKA edzőjeként Forrás: NEKA

Sótonyi Lászlónak pozitívak az első benyomásai a NEKA edzőjeként  •  Forrás: NEKA

A szakembert mindenekelőtt arról kérdeztük, mennyire jelent nehézséget, hogy immár nem felnőttekkel, hanem utánpótláskorú játékosokkal dolgozik együtt.

„Egyáltalán nem jelent gondot számomra a fiatalokkal végzett munka. Korábban dolgoztam az ifjúsági és juniorválogatott mellett, valamint B-válogatottat is irányítottam. Továbbá az élvonalbeli csapatoknál is igyekeztem minél több lehetőséget adni nekik. Azért élvezem az új feladatköröm minden percét, mert én is kapok valamit a gyerekektől minden nap. Sokat jelent, hogy imádják a játékot, és teljes odaadással elvégzik, amit kérek tőlük.”

Sótonyi első benyomásai nagyon pozitívak új állomáshelyén. Azt mondja rendkívül motivált közegbe került, ahol mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy eredményes munkát végezzenek. De mi számít eredményes munkának az utánpótlás-nevelő műhelyben, mi a legfőbb célja a NEKA edzőjeként?

„A legfontosabb feladatunk, hogy felkészítsük az ifjakat a profi életre. Ők még nem kész játékosok, hanem gyerekek. A fontos az, hogy miután kikerülnek innen, készen álljanak arra a vízválasztó időszakra, ami előttük áll. Ebben tudunk nekik segíteni, hogy majd akkor a lehető legjobban megállják a helyüket. Ezen kívül minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy merjen nagy célokat kitűzni. Ne elégedjen meg azzal, hogy akár az anyagi kérdéseket is szem előtt tartva egy nagy csapat kispadján ül és csupán percekre kap lehetőséget. Ugyanis azok lesznek sikeresek, akik hosszú távon gondolkoznak, és keresik a kihívásokat.”

A korábban az utánpótlás-válogatottak mellett is dolgozó szakvezető úgy látja, vannak tehetséges fiúk a magyar kézilabdában. Bár a nyár elsősorban a lányok vb-sikereiről szólt, a fiúk szereplését sem tekinti eredménytelennek (junior Eb-11., ifjúsági Eb-10.). Már csak azért sem, mert mindkét gárda kivívta a vb-kvalifikációt.

„Úgy gondolom, két remekül felkészített csapat utazott a korosztályos Európa-bajnokságokra. És mindkét esetben nagyon kevésen múlott a lényegesen sikeresebb szereplés. Remekül helyt álltak a fiatalok, és azt gondolom – természetesen nem levonva a lányok érdemeiből –, hogy a fiúk mezőnyében lényegesen nehezebb odakerülni a legjobbak közé. Mindenesetre a következő években azon kell dolgoznunk, hogy ez mihamarabb sikerüljön.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.