HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.09 09:35 Frissítve: 2018.09.13 08:26

Kézilabda: Sótonyi László élvezi az új feladatkörét

A csaknem kétszázszoros felnőttválogatott, a Veszprémmel többször is magyar bajnok Sótonyi László elkezdte a munkát a Nemzeti Kézilabda Akadémia trénereként. A 48 esztendős szakember első benyomásai pozitívak, emellett azt is elmondta, mit tart legfontosabb feladatának a balatonboglári akadémián.

HIRDETÉS

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA NEKA nagyot igazolt a nyáron, ugyanis a nemrég indult évadtól a balatonboglári akadémiát erősíti a 191-szeres válogatott kézilabdázó, korábban élvonalbeli férficsapatok vezetőedzőjeként és a felnőtt nemzeti együttes másodedzőjeként is dolgozó Sótonyi László. A 48 éves tréner jelenleg a NEKA fiú ifjúsági bajnokságban szereplő gárdáját irányítja.

Sótonyi Lászlónak pozitívak az első benyomásai a NEKA edzőjeként Forrás: NEKA

Sótonyi Lászlónak pozitívak az első benyomásai a NEKA edzőjeként  •  Forrás: NEKA

A szakembert mindenekelőtt arról kérdeztük, mennyire jelent nehézséget, hogy immár nem felnőttekkel, hanem utánpótláskorú játékosokkal dolgozik együtt.

„Egyáltalán nem jelent gondot számomra a fiatalokkal végzett munka. Korábban dolgoztam az ifjúsági és juniorválogatott mellett, valamint B-válogatottat is irányítottam. Továbbá az élvonalbeli csapatoknál is igyekeztem minél több lehetőséget adni nekik. Azért élvezem az új feladatköröm minden percét, mert én is kapok valamit a gyerekektől minden nap. Sokat jelent, hogy imádják a játékot, és teljes odaadással elvégzik, amit kérek tőlük.”

Sótonyi első benyomásai nagyon pozitívak új állomáshelyén. Azt mondja rendkívül motivált közegbe került, ahol mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy eredményes munkát végezzenek. De mi számít eredményes munkának az utánpótlás-nevelő műhelyben, mi a legfőbb célja a NEKA edzőjeként?

„A legfontosabb feladatunk, hogy felkészítsük az ifjakat a profi életre. Ők még nem kész játékosok, hanem gyerekek. A fontos az, hogy miután kikerülnek innen, készen álljanak arra a vízválasztó időszakra, ami előttük áll. Ebben tudunk nekik segíteni, hogy majd akkor a lehető legjobban megállják a helyüket. Ezen kívül minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy merjen nagy célokat kitűzni. Ne elégedjen meg azzal, hogy akár az anyagi kérdéseket is szem előtt tartva egy nagy csapat kispadján ül és csupán percekre kap lehetőséget. Ugyanis azok lesznek sikeresek, akik hosszú távon gondolkoznak, és keresik a kihívásokat.”

A korábban az utánpótlás-válogatottak mellett is dolgozó szakvezető úgy látja, vannak tehetséges fiúk a magyar kézilabdában. Bár a nyár elsősorban a lányok vb-sikereiről szólt, a fiúk szereplését sem tekinti eredménytelennek (junior Eb-11., ifjúsági Eb-10.). Már csak azért sem, mert mindkét gárda kivívta a vb-kvalifikációt.

„Úgy gondolom, két remekül felkészített csapat utazott a korosztályos Európa-bajnokságokra. És mindkét esetben nagyon kevésen múlott a lényegesen sikeresebb szereplés. Remekül helyt álltak a fiatalok, és azt gondolom – természetesen nem levonva a lányok érdemeiből –, hogy a fiúk mezőnyében lényegesen nehezebb odakerülni a legjobbak közé. Mindenesetre a következő években azon kell dolgoznunk, hogy ez mihamarabb sikerüljön.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.13 14:26:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés hajrával, az utolsó percekben négy utánpótláskorú játékos által szerzett gólokkal győzött a Vác Siófokon a női kézilabda NB I-ben. Az évek óta a fiatalokra építő együttes a tavalyi évad után ismét bizonyította, hogy járható út a magyar tehetségek csapatba építése. Ezúttal a külföldi világklasszisok sora ellen.

2018.09.04 19:06:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

2018.08.26 20:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Elődöntőbe jutott, így minimum bronzérmes Orbán Adrián a Duna Arénában zajló korosztályos boksz-világbajnokságon!

2018.08.23 11:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sportpszichológusaink rendszeresen beszélnek arról: sportoló gyerekeinket hagyjuk meg gyerekeknek, hadd játszanak! Edzőink és pedagógusaink közben gyakran azt tapasztalják, a magyar fiatalok nem tudnak, nem tanulnak meg kellőképpen küzdeni. De milyennek látják őket és a környezetüket a hazánkban dolgozó neves külföldi szakemberek, Kim Rasmussentől Ivkovics Sztojanon át Nebojsa Vignjevicsig? Körképünkben dán, délszláv-magyar és belga szövetségi kapitány, illetve egy élvonalbeli szerb tréner beszél arról: kézi-, kosár-  és röplabdában, illetve labdarúgásban milyenek az utánpótláskorú sportolóink. És arról is, hogy milyenek lehetnének.

2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS