Kézi: pár éven belül az NB I-ben szerepelnének a szegedi nők

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.02. 17:06
Címkék
A kisebbek között már az élvonalba tartozik, a felnőttmezőnyben is ez a célja a PC Trade Szegedi NKE csapatának. A klub stratégiai igazgatójával, a Pick Szeged korábbi csapatkapitányával, Vadkerti Attilával beszélgettünk.

A szegedi kézilabdáról mindenkinek a világ legjobbjai közé tartozó Pick jut eszébe, azt talán kevesebben tudják, hogy – az utánpótlás-korosztályokban igen eredményes – női csapat is működik a városban. A klubnak ráadásul az egykor Pick Szeged-kedvenc és csapatkapitány, Vadkerti Attila a PC Trade Szegedi NKE stratégiai igazgatója.Vadkerti Attila a PC Trade Szegedi NKE stratégiai igazgatója.

A szegedi lányok egy-két éven belül az élvonalba jutnának Forrás: PC Trade Szeged
A szegedi lányok egy-két éven belül az élvonalba jutnának Forrás: PC Trade Szeged

A szegedi lányok egy-két éven belül az élvonalba jutnának  •  Forrás: PC Trade Szeged

„Négy éve dolgozom az egyesületnél, korábban a Pick utánpótlásának operatív igazgatója is voltam – kezdte a korábbi válogatott balszélső. – Szerettem volna megvalósítani az általam elképzelt rendszert, amihez itt teljesen szabad kezet kaptam. Nagy kihívásnak fogtam fel, arra pedig büszke vagyok, hogy nagyszerű stábot sikerült összehozni, a szakmai igazgató például a korábbi válogatott kézilabdázó, Laluska Balázs.”

A klub NB I/B-ben a negyedik helyen álló, fiatalokkal szereplő felnőttegyüttestől egészen az óvodás korosztályig jelen van, közel 200 gyereket foglalkoztat.

„Olyan klubot szeretnénk, amely stabil alapokon nyugszik, a legkisebbektől a felnőttekig versenyképes. A kisebbek között, U13-U14-ben már ott tartunk, hogy bármilyen tornán indulunk, az aranyéremre, illetve a dobogóra esélyesek vagyunk. A valódi eredményességünk persze nem tizenegy-két éves korban mutatkozik meg, hanem amikor majd kiderül, hány válogatott vagy NB I-es játékost neveltünk.”

A Pick Szeged férficsapata Magyarország egyik emblematikus együttese, amellyel Vadkertiék nem tudnak versenyre kelni. Ugyanakkor nem is hátrány nekik, hogy akad a városban egy gigaklub.

Vadkerti Attila olyan klubot szeretne, amely a saját utánpótlásából táplálkozik Forrás: szeged.hu
Vadkerti Attila olyan klubot szeretne, amely a saját utánpótlásából táplálkozik Forrás: szeged.hu

Vadkerti Attila olyan klubot szeretne, amely a saját utánpótlásából táplálkozik  •  Forrás: szeged.hu

„A felnőttcsapatunk szempontjából nyilván nehéz, de az utánpótlást nem veti vissza, sőt. A kézilabda népszerűségét a Pick hozza a városba, de a farvízén mi is jól el tudunk evezni. Ugyanis őket látva, nem csak fiúk kapnak kedvet a sportághoz, a mi lányaink ugyanúgy hétről hétre ott szurkolnak a nagyoknak a BL-ben.”

Ezzel együtt persze nem azt szeretnék, hogy az NB I/B-ből vonuljanak vissza a játékosaik. Tervük, hogy idővel női élvonalbeli kézilabdacsapata lenne Szegednek.

„Fontos lenne, hogy tudjunk perspektívát mutatni a nálunk játszó tehetséges fiataloknak, és ne kelljen feltétlenül eligazolniuk, hogy az élvonalban játszanak. Abban bízom, hogy középtávon, vagyis egy-két éven belül el tudjuk ezt érni.”

Most sincs megállás
A szegedi klub vezetése fontosnak tartja, hogy a világszerte tomboló koronavírus-járvány alatt se álljon meg az élet, ezért ők is az online oktatás mellett döntöttek. Heti három alkalommal, élő videóval mozgatják meg a fiatalokat, a klubot erősítő 12 éves Vadkerti Luca mutatja be a feladatokat édesapja irányítása alatt, aki elmondta, sok pozitív visszajelzést kaptak a kezdeményezéssel kapcsolatban, több klub átvette a videókat.

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik