Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.04.02 17:06 Frissítve: 2020.04.06 09:00

Kézi: pár éven belül az NB I-ben szerepelnének a szegedi nők

A kisebbek között már az élvonalba tartozik, a felnőttmezőnyben is ez a célja a PC Trade Szegedi NKE csapatának. A klub stratégiai igazgatójával, a Pick Szeged korábbi csapatkapitányával, Vadkerti Attilával beszélgettünk.

A szegedi kézilabdáról mindenkinek a világ legjobbjai közé tartozó Pick jut eszébe, azt talán kevesebben tudják, hogy – az utánpótlás-korosztályokban igen eredményes – női csapat is működik a városban. A klubnak ráadásul az egykor Pick Szeged-kedvenc és csapatkapitány, Vadkerti Attila a PC Trade Szegedi NKE stratégiai igazgatója.

A szegedi lányok egy-két éven belül az élvonalba jutnának Forrás: PC Trade Szeged

A szegedi lányok egy-két éven belül az élvonalba jutnának  •  Forrás: PC Trade Szeged

„Négy éve dolgozom az egyesületnél, korábban a Pick utánpótlásának operatív igazgatója is voltam –  kezdte a korábbi válogatott balszélső.  – Szerettem volna megvalósítani az általam elképzelt rendszert, amihez itt teljesen szabad kezet kaptam. Nagy kihívásnak fogtam fel, arra pedig büszke vagyok, hogy nagyszerű stábot sikerült összehozni, a szakmai igazgató például a korábbi válogatott kézilabdázó, Laluska Balázs.”

A klub NB I/B-ben a negyedik helyen álló, fiatalokkal szereplő felnőttegyüttestől egészen az óvodás korosztályig jelen van, közel 200 gyereket foglalkoztat.

„Olyan klubot szeretnénk, amely stabil alapokon nyugszik, a legkisebbektől a felnőttekig versenyképes. A kisebbek között, U13-U14-ben már ott tartunk, hogy bármilyen tornán indulunk, az aranyéremre, illetve a dobogóra esélyesek vagyunk. A valódi eredményességünk persze nem tizenegy-két éves korban mutatkozik meg, hanem amikor majd kiderül, hány válogatott vagy NB I-es játékost neveltünk.”

A Pick Szeged férficsapata Magyarország egyik emblematikus együttese, amellyel Vadkertiék nem tudnak versenyre kelni. Ugyanakkor nem is hátrány nekik, hogy akad a városban egy gigaklub.

Vadkerti Attila olyan klubot szeretne, amely a saját utánpótlásából táplálkozik Forrás: szeged.hu

Vadkerti Attila olyan klubot szeretne, amely a saját utánpótlásából táplálkozik  •  Forrás: szeged.hu

„A felnőttcsapatunk szempontjából nyilván nehéz, de az utánpótlást nem veti vissza, sőt. A kézilabda népszerűségét a Pick hozza a városba, de a farvízén mi is jól el tudunk evezni. Ugyanis őket látva, nem csak fiúk kapnak kedvet a sportághoz, a mi lányaink ugyanúgy hétről hétre ott szurkolnak a nagyoknak a BL-ben.”

Ezzel együtt persze nem azt szeretnék, hogy az NB I/B-ből vonuljanak vissza a játékosaik. Tervük, hogy idővel női élvonalbeli kézilabdacsapata lenne Szegednek.

„Fontos lenne, hogy tudjunk perspektívát mutatni a nálunk játszó tehetséges fiataloknak, és ne kelljen feltétlenül eligazolniuk, hogy az élvonalban játszanak. Abban bízom, hogy középtávon, vagyis egy-két éven belül el tudjuk ezt érni.”

Most sincs megállás
A szegedi klub vezetése fontosnak tartja, hogy a világszerte tomboló koronavírus-járvány alatt se álljon meg az élet, ezért ők is az online oktatás mellett döntöttek. Heti három alkalommal, élő videóval mozgatják meg a fiatalokat, a klubot erősítő 12 éves Vadkerti Luca mutatja be a feladatokat édesapja irányítása alatt, aki elmondta, sok pozitív visszajelzést kaptak a kezdeményezéssel kapcsolatban, több klub átvette a videókat.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.