Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.12.05 14:28 Frissítve: 2019.12.05 14:34

Kézilabda: Kökény Beatrix az FTC női utánpótlásáról

Fiatal kézilabdázókat toboroz az FTC kézilabda-szakosztálya. Az egyesület női utánpótlás-szakágvezetője, Kökény Beatrix a zöld-fehérek fiataljairól, a felnőttcsapatba kerülésről és a Népligetben dolgozó edzői garnitúráról is beszélt.

Jövő hét szerdára kiválasztót hirdetett az FTC kézilabda-szakosztálya 2006-os, illetve 2007-es születésű fiúknak és lányoknak. A zöld-fehérek férfirészlege évről évre roppant dinamikusan fejlődik, a női alakulat pedig évtizedek óta az élvonalba tartozik, méghozzá többnyire a saját utánpótlására támaszkodva.

A már felnőttválogatott Márton Gréta a Népligetben fogott először kézilabdát Forrás: fradi.hu

A már felnőttválogatott Márton Gréta a Népligetben fogott először kézilabdát  •  Forrás: fradi.hu

Elek Gábor együttesében jelenleg is junior-világbajnokok sora szerepel, Kökény Beatrix, a Ferencváros női utánpótlás-szakágvezetője beszélt a tehetségeket szezonról szezonra termelő rendszerről.

„Szerencsénk is van, hiszen előfordul, hogy tizennégy-tizenöt éves korban kerül a kezünkre egy csiszolatlan gyémánt, aki aztán a Népligetben teljesedik ki – kezdte az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes korábbi kézlabdázó. Személy szerint igazán saját-nevelésű játékosunknak csak azt tartom, aki nálunk fogta meg először a labdát, ilyen például Márton Gréta. De olyanra is van példa, hogy valaki már kézis múlttal érkezik, mint Faluvégi Dorottya, akinek Pilisvörösváron edzője, Pándi Gábor javasolta, lépjen szintet. Mi pedig nagyon hálásak vagyunk neki ezért.”

Az FTC-ben korábbi kiváló játékosok nevelgetik a gyerekeket: Kökény mellett a Népligetben dolgozik Pádár Ildikó, Fiedler Erika és Adrienne, Szarka Éva vagy Simics Judit. Ők egymásnak adják fel a játékosokat, továbbra is csapatként működnek. De vajon mi vár egy fiatalra, aki arról álmodozik, hogy az Fradi utánpótlásából indulva egy napon a Bajnokok Ligájában szereplő felnőttegyüttesben szerepelhet?

Kökény Beatrix szerint azok a fiatalok, akik az FTC felnőttcsapatában lehetőséget kapnak, általában meg is állják a helyüket Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Kökény Beatrix szerint azok a fiatalok, akik az FTC felnőttcsapatában lehetőséget kapnak, általában meg is állják a helyüket  •  Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

„Elég rögös, elég nehéz út, hiszen valóban, a felnőttcsapatunk a legmagasabb szinten szerepel. Viszont örömmel látjuk, hogy azok, akik végigjárják a szamárlétrát, és megkapják a lehetőséget, általában meg is állják a helyüket. A kapusoknak van talán a legnehezebb dolguk, a mezőnyjátékosok közül pedig az tud korábban bekerülni, aki védekezésben is erős, és nemcsak a támadójátékból tudja kivenni a részét.”

A zöld-fehérek utánpótlásából nőtt ki az utóbbi években a ma már felnőttválogatott Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és Márton Gréta, de említhetnénk az idén junior Európa-bajnoki aranyérmet nyert Bánfai Kírát és Tóth Nikolettet is, akikre szintén büszkék lehetnek egykori edzőik.

„Láthatóan nemcsak a Ferencvárosnak, hanem az egész magyar kézilabdázásnak fontos a fiatal játékosok fejlesztése. Amikor Háfra Noémi bekerült a felnőttválogatottba, előző edzőjét Simics Juditot a szövetség is külön köszöntötte. Az edzőknek pedig óriási öröm azt látni, hogy ezek a gyerekek mekkora utat járnak be, és honnan hova jutnak.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.