Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.12.05 14:28 Frissítve: 2019.12.05 14:34

Kézilabda: Kökény Beatrix az FTC női utánpótlásáról

Fiatal kézilabdázókat toboroz az FTC kézilabda-szakosztálya. Az egyesület női utánpótlás-szakágvezetője, Kökény Beatrix a zöld-fehérek fiataljairól, a felnőttcsapatba kerülésről és a Népligetben dolgozó edzői garnitúráról is beszélt.

Jövő hét szerdára kiválasztót hirdetett az FTC kézilabda-szakosztálya 2006-os, illetve 2007-es születésű fiúknak és lányoknak. A zöld-fehérek férfirészlege évről évre roppant dinamikusan fejlődik, a női alakulat pedig évtizedek óta az élvonalba tartozik, méghozzá többnyire a saját utánpótlására támaszkodva.

A már felnőttválogatott Márton Gréta a Népligetben fogott először kézilabdát Forrás: fradi.hu

A már felnőttválogatott Márton Gréta a Népligetben fogott először kézilabdát  •  Forrás: fradi.hu

Elek Gábor együttesében jelenleg is junior-világbajnokok sora szerepel, Kökény Beatrix, a Ferencváros női utánpótlás-szakágvezetője beszélt a tehetségeket szezonról szezonra termelő rendszerről.

„Szerencsénk is van, hiszen előfordul, hogy tizennégy-tizenöt éves korban kerül a kezünkre egy csiszolatlan gyémánt, aki aztán a Népligetben teljesedik ki – kezdte az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes korábbi kézlabdázó. Személy szerint igazán saját-nevelésű játékosunknak csak azt tartom, aki nálunk fogta meg először a labdát, ilyen például Márton Gréta. De olyanra is van példa, hogy valaki már kézis múlttal érkezik, mint Faluvégi Dorottya, akinek Pilisvörösváron edzője, Pándi Gábor javasolta, lépjen szintet. Mi pedig nagyon hálásak vagyunk neki ezért.”

Az FTC-ben korábbi kiváló játékosok nevelgetik a gyerekeket: Kökény mellett a Népligetben dolgozik Pádár Ildikó, Fiedler Erika és Adrienne, Szarka Éva vagy Simics Judit. Ők egymásnak adják fel a játékosokat, továbbra is csapatként működnek. De vajon mi vár egy fiatalra, aki arról álmodozik, hogy az Fradi utánpótlásából indulva egy napon a Bajnokok Ligájában szereplő felnőttegyüttesben szerepelhet?

Kökény Beatrix szerint azok a fiatalok, akik az FTC felnőttcsapatában lehetőséget kapnak, általában meg is állják a helyüket Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Kökény Beatrix szerint azok a fiatalok, akik az FTC felnőttcsapatában lehetőséget kapnak, általában meg is állják a helyüket  •  Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

„Elég rögös, elég nehéz út, hiszen valóban, a felnőttcsapatunk a legmagasabb szinten szerepel. Viszont örömmel látjuk, hogy azok, akik végigjárják a szamárlétrát, és megkapják a lehetőséget, általában meg is állják a helyüket. A kapusoknak van talán a legnehezebb dolguk, a mezőnyjátékosok közül pedig az tud korábban bekerülni, aki védekezésben is erős, és nemcsak a támadójátékból tudja kivenni a részét.”

A zöld-fehérek utánpótlásából nőtt ki az utóbbi években a ma már felnőttválogatott Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és Márton Gréta, de említhetnénk az idén junior Európa-bajnoki aranyérmet nyert Bánfai Kírát és Tóth Nikolettet is, akikre szintén büszkék lehetnek egykori edzőik.

„Láthatóan nemcsak a Ferencvárosnak, hanem az egész magyar kézilabdázásnak fontos a fiatal játékosok fejlesztése. Amikor Háfra Noémi bekerült a felnőttválogatottba, előző edzőjét Simics Juditot a szövetség is külön köszöntötte. Az edzőknek pedig óriási öröm azt látni, hogy ezek a gyerekek mekkora utat járnak be, és honnan hova jutnak.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.

2020.07.17 20:07:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a véleményét kértük az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa elfogadta a 2022-es dakari ifjúsági olimpia négyéves halasztásáról szóló javaslatot.

2020.07.16 15:57:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nemcsak az NB I-es csapatban, hanem a dunaújvárosi utánpótlásban is szerepet vállal a visszatérő Bulath Anita. A 106-szoros válogatott irányítót a számára nem is annyira ismeretlen feladatról kérdeztük.

2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.