Kézilabda: győzelem Brazília ellen a női U20-as vb nyitómeccsén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 21:29
Címkék
Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

A 2Cellos megalapozta fantasztikus koncertjével a hangulatot a következő két hétre Fotó: Mura László
A 2Cellos megalapozta fantasztikus koncertjével a hangulatot a következő két hétre Fotó: Mura László

A 2Cellos megalapozta fantasztikus koncertjével a hangulatot a következő két hétre • Fotó: Mura László

A 2Cellos megalapozta fantasztikus koncertjével a hangulatot a következő két hétre Fotó: Mura László
A 2Cellos megalapozta fantasztikus koncertjével a hangulatot a következő két hétre Fotó: Mura László

A 2Cellos megalapozta fantasztikus koncertjével a hangulatot a következő két hétre  •  Fotó: Mura László

Sztrik Martinutanpotlassport.hu „Ezen a nyáron bármi megtörténhet” – szólt a debreceni női U20-as kézilabda-világbajnokság szlogenje. A magyar csapat utolsó korosztályos tornáján vesz részt Debrecenben, amely ráadásul az év talán legfontosabb hazai rendezésű utánpótlás-eseménye.

A világverseny vasárnap kezdődött a Főnix Csarnokban. A hivatalos nyitóünnepségen nemcsak a szemkápráztató Trónok harca hangulatú táncos produkció ‒ amelyben két világ vívott csatát ‒, hanem a világhírű 2Cellos is lenyűgözte a szép számban megjelent jelenlévőket. (A két horvát fiatal tehetség, Luka Sulic és Stjepan Hauser figyelme középpontjában mindig is az élő muzsikálás állt, népszerű slágereiket csellóra hangszerelik. Hírnevüket Michael Jackson híres számának, a „Smooth Criminal” feldolgozásával érték el, de feldolgozták az AC/DC „Thunderstruck” című dalát is.)

Utolsó korosztályos tornáján vesz részt a magyar csapat Debrecenben Fotó: Mura László
Utolsó korosztályos tornáján vesz részt a magyar csapat Debrecenben Fotó: Mura László

Utolsó korosztályos tornáján vesz részt a magyar csapat Debrecenben  •  Fotó: Mura László

A világbajnokságon 24 válogatott verseng négy csoportban, amelyekből négyen-négyen jutnak tovább az egyenes kieséses szakaszba: a házigazda Magyarország mellett Norvégia, Montenegró, Brazília, Portugália és Elefántcsontpart foglal helyet az A jelű hatosban. Oroszország, Dél-Korea, Szlovénia, Kína, Chile és Izland alkotja a B csoportot, a C-ben Dánia, Hollandia, Románia, Angola, Japán és Paraguay szerepel. Az utolsó csoportban pedig Franciaország, Németország, Spanyolország, Horvátország, Egyiptom és Svédország küzd meg egymással a legjobb tizenhatba kerülésért.

Küzdelmes mérkőzéssel indult a 2018-as női junior világbajnokság Fotó: Mura László
Küzdelmes mérkőzéssel indult a 2018-as női junior világbajnokság Fotó: Mura László

Küzdelmes mérkőzéssel indult a 2018-as női junior világbajnokság  •  Fotó: Mura László

Az első napon egyetlen párharcot rendeztek; a magyar csapat mérkőzött meg a brazil alakulattal. A gólgyártást a dél-amerikai együttes kezdte meg. Golovin Vlagyimir tanítványai azonban hamar átvették az irányítást, s tíz perc elteltével már két góllal vezettek (5‒3). Az eredmény a brazil kapus bravúrjainak és a magyar gárda remekül teljesítő hatos falának eredményeképpen sokáig nem változott, majd egy sárga mezes találat és Klujber Katrin büntetője törte meg a gólcsendet (6‒4). A kapuk előtti sorozatos pontatlanság miatt kevésszer kapta fel a fejét hálózörgésre a debreceni közönség, hat perccel a félidő előtt állandósulni látszott a kétgólos magyar vezetés (8‒6). A hátralévő időben felváltva estek a gólok, s a felek végül 11–10-es magyar vezetéssel vonultak a pihenőre.

A magyar válogatott szövetségi edzője, Vlagyimir Golovin Fotó: Mura László
A magyar válogatott szövetségi edzője, Vlagyimir Golovin Fotó: Mura László

A magyar válogatott szövetségi edzője, Vlagyimir Golovin  •  Fotó: Mura László

A rövid szusszanás a Cristiano Da Rocha Silva játékosainak tett jót: a második játékrészt elképesztő energiával kezdték meg a vendégek, átvéve a kezdeményezést. Sikerült újra meg újra egygólos előnyt szerezniük, amelyet előbb Klujber, majd Háfra és Faluvégi találata törölt el. (15‒15). A sorozatos gólváltások után a tizenharmadik percben ismét Klujber értékesített büntetőt, majd Pásztor is betalált, ezzel beállítva a mérkőzés elején már megszokottnak nevezhető kétgólos vezetést (19‒17). Ezt követően, a második félidő felénél kettős emberelőnyhöz jutott a brazil alakulat, amit gyorsan ki is használt, ráadásul Klujber kihagyott egy megítélt hétméterest, így a vezető gólért támadhattak a dél-amerikaiak. Ami magyar oldalon nem jött össze, az most brazilon sem, sőt az ellentámadásból Lakatos Rita volt eredményes, immáron negyedszer (20‒19). „Hajrá magyarok!”‒ zengett a lelátóról, ami meg is tette a hatását. A végjátékban érvényesülni kezdett a házigazdák erőfölénye; a mérkőzésen először négy góllal sikerült meglógniuk a Főnix Csarnok közönségének nagy örömére. A hajrá már nem tartogatott több fordulatot: a kezdeti nehézségek ellenére magabiztosan, 27‒24-re győzött Vlagyimir Golovin csapata.

„Nagyon lelassított minket a brazil válogatott. Amikor gyors helyzetbe kerültünk általában technikai hibával vagy kihagyott ziccerrel fejeződtek be a támadásaink ‒ értékelt a lefújás után a magyarok szövetségi edzője. ‒ Gratulálok az ellenfélnek, tudom, hogy nagyon későn érkeztek meg tegnap Debrecenbe, ennek ellenére nem látszódott rajtuk a fáradtság, nagyon jól küzdöttek. Ki fogjuk elemezni a következő két napban a párharcot, próbálunk javítani a hibákon, amiből sajnos elég sok volt. A legfontosabb, hogy győztünk, ugyanakkor csalódottak vagyunk, hogy nem tudtuk kiszolgálni teljes mértékben a remek közönséget.”

NŐI U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN
Magyarország–Brazília 27‒24 (11‒10)
Jv.: Alvarez Mata Javier, Bustamante Lopez Yon (spanyol)
Magyarország: Binó, Hlogyik, Suba (kapusok), Faluvégi 2, Fodor 1, Giricz, Háfra 2, Hornyák B., Kácsor 1, Klujber 8, Kuti 1, Lakatos 4, Márton 1, Pásztor 4, Szabó K., Tóvízi 3. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir
Brazília: de Souza, Ramos, Arruda (kapusok), Albuquerque 1, Araujo, Bitolo 4, Cardoso Almeida, Correia, Da Silva Nacimento 4, De Oliviera 2, M. Dos Santos 6, P. Dos Santos, Mendes Faure 1, Mendes Noguiera 1, Nascimento Felix 2, Paulino de Lima 3. Szövetségi edző: Cristiano Da Rocha Silva
Kiállítások: 12, illetve 8 perc
Hétméteresek: 6/5, illetve 4/3

A VILÁGBAJNOKSÁG TOVÁBBI PROGRAMJA:
Július 4.: Magyarország–Portugália, 18.
Július 5.: Magyarország–Elefántcsontpart, 16.
Július 7.: Magyarország–Montenegró, 13.30.
Július 8.: Magyarország–Norvégia, 18.
Július 10.: nyolcaddöntő
Július 11.: negyeddöntő
Július 13.: elődöntő
Július 14.: döntő

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik