Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.04.07 20:31 Frissítve: 2020.04.12 08:59

Kézi: Nem lesz mindenkiből BL-győztes – Golovin Vlagyimir

A bajnoki kényszerpihenőben több idő jut a számvetésre, gondolkodásra. Az elmúlt évben remekül teljesített a kézilabda-utánpótlás a korosztályos világversenyeken, új sorozatunkban hazai szakembereket kérünk arra, mondják el véleményüket, mit tartanak jónak és mi az, amin javítanának. Az első vendégünk a női juniorválogatott világ- és Európa-bajnok sikeredzője, Golovin Vlagyimir.

Az elmúlt két évben ámulva figyeltük, hogyan verik végig a világot a női utánpótlás kézilabda-válogatottaink: U20-as vb-, valamint U19-es és U17-es Eb-sikernek lehetett tapsolni, hogy csak az aranyérmeket említsük. Az első két győzelemben főszerepet játszott a mindkét együttest szövetségi edzőként irányító Golovin Vlagyimir is, aki párhuzamosan az MTK Budapest női NB I-es csapatát egyaránt vezeti.

Golovin Vlagyimir szerint kevesen ütik meg a juniorválogatott szintet Forrás: MTK Budapest

Golovin Vlagyimir szerint kevesen ütik meg a juniorválogatott szintet  •  Forrás: MTK Budapest

A koronavírus-járvány miatt kialakult kényszerszünetben először őt kérdeztük a hazai utánpótlásról.

„A korosztályos válogatottjaink alapvetően az elmúlt két évet megelőzően is sikeresek voltak. A képzésünk felépítéséből ered, hogy nagyon hamar kezdjük játszani a játékot, miközben például a skandináv csapatok esetében abban a korban még az erőnléten és egyéb tényezőkön van a hangsúly. Vagyis mire juniorkorba érnek, bár még nem kész játékosok, a mi lányaink már nagyon sokat tudnak a kézilabdáról.”

A junior világ- és Európa-bajnok szakvezető hozzátette, régen egyértelműbb volt az erőnléti lemaradás, de éppen a korosztályos világversenyeken látottakra alapozva mondja, hogy ma már jobban állunk, hiszen a debreceni junior vb-n éppen a végjátékban sikerült felőrölni, „szétfutni” az ellenfeleket.

„A tavalyi U19-es Eb-n az egyik szünnapon együtt voltunk a konditeremben a norvégokkal és a dánokkal. Nagyjából ugyanazt a programot végezte mindhárom csapat, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy míg a mienk negyven, addig ők hatvan-hatvanöt kilós súlyokkal dolgoztak. Szóval ezen ebben a tekintetben azért még valamelyest előttünk tartanak. Ha akkor én is hasonló terhelést helyezek a játékosaimra, másnap nem lehetett volna őket használni a mérkőzésen.”

Golovin NB I-es edzőként pontosan látja az átmenetet, illetve annak nehézséget az utánpótlás- és a felnőttmezőny között. Azt tapasztalja, hogy azok a sportolók, akik a korosztályos csapatokban sikeresek, nem feltétlenül állnak készen a felnőttkézilabdára.

„Mások mellett mi is az MTK-ban azt a gyakorlatot követjük, hogy hazai játékosokkal szerepelünk az NB I-ben. Azt látjuk, hogy az érkező fiatalok nagyon tudnak cselezni, kreatívak, de magáról a kézilabdáról keveset tudnak, gyakran nincsenek tisztában azokkal a minimumokkal sem, amelyek egy NB I-es csapatnál megvannak. Fontos lenne, hogy úgy érkezzenek meg az élvonalba, hogy legalább elképzelésük van az ottani elvárásokról, mert a felnőttcsapatokban sok mindenre nincs idő, ezeket az alapokat pedig még utánpótláskorban le kellene fektetni.”

Az elmúlt években szinte legyőzhetetlen volt a magyar leányutánpótlás Forrás: MKSZ

Az elmúlt években szinte legyőzhetetlen volt a magyar leányutánpótlás  •  Forrás: MKSZ

A korosztályos válogatott sikeredzője kitért arra is, hogy a kirakat valóban kitűnő, van két olyan sor a válogatottban, amely képes bárkit legyőzni, de összesen húsz emberről van szó, ami nem túl sok.

„Róth Kálmán és Gyurka János idején voltam a juniorok másodedzője, akkor is ugyanazt tapasztaltam, mint most: kevés az olyan játékos, akit használni lehet ezen a szinten. Decemberben, amikor sok volt a hiányzónk, alaposan körbe kellett nézni, hogy kit hívjunk be, mert nem sokan jöhettek szóba. Nem lesz mindenkiből világbajnok vagy BL-győztes, de az utánpótlásban képezni kellene az NB I-es játékosokat is. Amikor nézem az utánpótlásmeccseket, azt látom, hogy mindig egy vagy két-játékos húz egy csapatot, rajta múlik minden, szerintem ez nem jó. A nevelőedzőknek nem csak a tehetségeseket, hanem a szorgalmas, közepes képességűeket is fel kell karolniuk. Kiváló példa erre Vadkerti Attila, aki nem volt magas, nem volt kiemelkedő képességű, de mégis hatalmas szorgalommal és kompromisszum nélküli akarattal eljutott nagyon magas szintre, és hosszú évekig volt a Szeged csapatkapitánya.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).