Kézilabda, férfi U21-es vb: kemény portugál pofonba szaladt a csapat

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 23:00
Címkék
„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.

A Gyurka János vezette junior férfi kézilabda-válogatott a horvátok elleni ötgólos vereséget követően a szintén 4 pontos Portugália korosztályos együttesével mérkőzött vasárnap este Pontevedrában. Amit az előző párharcból elraktározhatott, az a remek második félidei támadójáték, a védekezésen azonban mindenképpen javítania kellett, amennyiben komoly terveket dédelget az U21-es világbajnokságon.Amit az előző párharcból elraktározhatott, az a remek második félidei támadójáték, a védekezésen azonban mindenképpen javítania kellett, amennyiben komoly terveket dédelget az U21-es világbajnokságon.

Nos, a luzitánok elleni harc kísértetiesen hasonlóan kezdődött, mint a horvátok elleni, vagyis magyar szempontból borzasztóan.

Az első 13 percben mindössze két gólt dobott a csapat, azok is a már jól megszokott egyéni villanásokból származtak, azaz nemigen láthattak kidolgozott akciókat a magyar szurkolók. Védekezésben aktívak voltak Gyurka János tanítványai, de abban sem volt sok köszönet: az első negyed órában három kétperces kiállítást kaptak a tunéziai játékvezetőtől, amit a lehető legrosszabb forgatókönyv követett, hiszen Rosta Miklóst már a 19. percben elveszítette a csapat, mivel piros lapot kapott. A játékrész második felében Nagy Martin váltotta az eddig többnyire kezdő Győri Kristófot. A fiatal hálóőr elképesztően peches tornát mondhat magáénak, többször is szerencsétlenül pattant be róla a labda a korábbi összecsapásokon. Most azonban megtáltosodott, többször is életben tartotta a magyar esélyeket a bravúrjaival. Sokat elárul a mieink védekezéséről, hogy így is 18 gólt kapott a játékrészben (13–18).

Ezúttal Borzas Uros sem célzott pontosan Forrás: MKSZ
Ezúttal Borzas Uros sem célzott pontosan Forrás: MKSZ

Ezúttal Borzas Uros sem célzott pontosan  •  Forrás: MKSZ

A folytatásban visszaállt a portugálok első sora, és minden ment tovább, a régi kerékvágásban. Az ellenfél halálos nyugalomban játszhatott, egyéni képességek terén egyértelműen a magyar együttes fölé kerekedett. Diogo Silva, az átlövőjük szinte Martinovic-i magasságokban játszott, de a beállós Luis Frade is tarthatatlan volt. A két csapat közötti játéktudásbeli különbség nem képezhette vita tárgyát, mindenesetre az utolsó tíz percre fordulva Tóth Péter labdaszerzéseinek, illetve ziccergóljainak köszönhetően a magyar alakulat talán az egész tornán az eddigi legerősebb három percét teljesítette. Gyurka János tanítványai hajtottak a becsületükért, de a portugálok tulajdonképpen akkor dobtak gólt, amikor akartak. Hiába lőttek viszonylag sok gólt a magyarok – eddig minden csoportmérkőzésen 30 fölött szereztek – esélyük sem volt a győzelemre, mert elképesztően gyengén muzsikált az együttes védelme. Végül a mieink 8 gólos, sima vereséget szenvedtek (28–36), hétfőnazzal a Brazíliával találkoznak, amely legyőzte a portugálokat.

A mérkőzés végén Gyurka János szövetségi edző értékelt a Sport Tv-nek: „Iszonyatosan sok hibával játszottunk, gyakorlatilag így esélyünk sem volt nyerni. Szakmailag fegyelmezetlenek voltunk, statikusan gondolkoztak a játékosok, káosz alakult ki a fejekben, és a védekezésünk egyszerűen nem működik. Az elején gyorsan behozhatatlan hátrányba kerültünk, állandóan rohannunk kell az eredmény után. Hogy mi lehet ennek az oka? Tapasztalatlanok vagyunk, és a játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani.”

FÉRFI JUNIOR KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG
C CSOPORT, 4. FORDULÓ
Magyarország–Portugália 28–36
(13–18)
Gól: Schäffer 5, Szita, Máthé, Tóth 4-4, Borzas, Spekhardt 3, Gábor 2, Rosta, Csomor, Szűcs 1-1
A csoport további eredményei: Horvátország–Bahrein 32–23, Koszovó–Brazília 23–36
A MAGYAROK TOVÁBBI PROGRAMJA
Július 22., hétfő (Pontevedra) 20.30:Magyarország–Brazília
Tv:a Sport Tv a magyarok összes meccsét adja

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik