HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.31 09:05 Frissítve: 2018.07.31 09:07

Kézilabda: a 19 éves Máthé Dominik a felnőtt élvonalra készül

Utolsó mérkőzésén a dánok elleni bravúrgyőzelemmel a tizenegyedik helyet szerezte meg a magyar válogatott a szlovéniai férfi U20-as kézilabda Európa-bajnokságon, s ezzel kiharcolta a részvételt a jövő évi vb-n. A csapat egyik vezérével, a Balatonfüred 19 éves jobbátlövőjével, Máthé Dominikkal beszélgettünk, aki 56 találatával kis híján a kontinensviadal legeredményesebb játékosa lett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Bár roppant erős csoportjából nem jutott tovább, az alapvető célt elérte, így összességében nyugodtan elmondható: helytállt a magyar válogatott a Szlovéniában rendezett férfi U20-as kézilabda Európa-bajnokságon.  Imre Vilmos együttese kiharcolta a tizenegyedik, még éppen vb-részvételt érő pozíciót, így jövőre, a spanyolországi tornán is érdekelt lesz az akkor már utolsó korosztályos világversenyén szereplő gárda.

Gyakori jelenet: Máthé Dominik felugrik, a lövése pedig a kapuban köt ki Fotó: Jurij Kodrun

Gyakori jelenet: Máthé Dominik felugrik, a lövése pedig a kapuban köt ki  •  Fotó: Jurij Kodrun

A csapat egyik vezéregyénisége a 19 éves Máthé Dominik volt. A Balatonfüred jobbátlövője – aki az elmúlt évadban többek között azzal vétette észre magát, hogy a hazai élvonalban ötöt szórt a Telekom Veszprémnek – az egész kontinensviadalon, szinte valamennyi mérkőzésen a csapat vezére volt. Már csak azért is, mert a torna második legeredményesebb játékosa lett 56 találattal. Csak a hazai Eb-győztes együttes játékosa, Grega Ocvirk dobott többet nála.

„Elégedett vagyok magammal, több jó meccsem is volt az Európa-bajnokságon. Örülök, hogy hozzá tudtam tenni a csapat játékához, de nem az én szerepem és a sok gól volt most a lényeg. Kiharcoltuk a világbajnoki részvételt, ami az elsődleges célunk volt. Egy év múlva Spanyolországban viszont már előkelőbb helyen akarunk végezni.”

Valóban meglett a tizenegyedik hely. Ehhez nagy bravúrra volt szükség a dán csapat ellen, amelytől a csoportkörben nagy előnyről kapott ki a válogatott. A visszavágás a legjobbkor érkezett, ráadásul ezúttal éppen a hajrában fordították a maguk javára a mérkőzést a mieink.

„Két nyerhető meccs ment el a csoportban, ez érthető módon nem érintett minket jól. Ráadásul a dánok elleni mérkőzést két vitatható szituáció után vesztettük el. Utána mégis egyben maradt a csapat, felálltunk, és elkezdtünk meccseket nyerni. Az utolsó összecsapáson három góllal is vezetett az ellenfél, de az extra kapusteljesítménynek köszönhetően fordítani tudtunk.”

Máthé, valamint a csapat többi balatonfüredi játékosa a nagy hajtás és a nem mellesleg végül sikeres szereplés után nem pihenhet sokat, csütörtöktől már valamennyien a felnőttcsapattal készülnek az NB I-re.

„Jó lenne minél előrébb végezni a bajnokságban, és az EHF-kupában is igyekszünk hosszabbra nyújtani menetelésünket, mint tavaly. Emellett bízom benne, hogy egyre nagyobb szerep hárul rám az élvonalban, már csak azért is, mert poszttársam, a cseh Kasparek eligazolt. Várom a bevetést, azon vagyok, hogy készen álljak rá.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.23 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A norvégok elleni döntetlent követően a házigazda horvátoktól vereséget szenvedett U19-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnokság elitkörében. Ezzel eldőlt, hogy Németh Antal együttese nem végezhet a csoport első helyén, és lemarad az örményországi kontinensviadalról.

2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.