Kézilabda: a 19 éves Máthé Dominik a felnőtt élvonalra készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.31. 09:05
Címkék
Utolsó mérkőzésén a dánok elleni bravúrgyőzelemmel a tizenegyedik helyet szerezte meg a magyar válogatott a szlovéniai férfi U20-as kézilabda Európa-bajnokságon, s ezzel kiharcolta a részvételt a jövő évi vb-n. A csapat egyik vezérével, a Balatonfüred 19 éves jobbátlövőjével, Máthé Dominikkal beszélgettünk, aki 56 találatával kis híján a kontinensviadal legeredményesebb játékosa lett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Bár roppant erős csoportjából nem jutott tovább, az alapvető célt elérte, így összességében nyugodtan elmondható: helytállt a magyar válogatott a Szlovéniában rendezett férfi U20-as kézilabda Európa-bajnokságon. Imre Vilmos együttese kiharcolta a tizenegyedik, még éppen vb-részvételt érő pozíciót, így jövőre, a spanyolországi tornán is érdekelt lesz az akkor már utolsó korosztályos világversenyén szereplő gárda.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Bár roppant erős csoportjából nem jutott tovább, az alapvető célt elérte, így összességében nyugodtan elmondható: helytállt a magyar válogatott a Szlovéniában rendezett férfi U20-as kézilabda Európa-bajnokságon. Imre Vilmos együttese kiharcolta a tizenegyedik, még éppen vb-részvételt érő pozíciót, így jövőre, a spanyolországi tornán is érdekelt lesz az akkor már utolsó korosztályos világversenyén szereplő gárda.

Gyakori jelenet: Máthé Dominik felugrik, a lövése pedig a kapuban köt ki Fotó: Jurij Kodrun
Gyakori jelenet: Máthé Dominik felugrik, a lövése pedig a kapuban köt ki Fotó: Jurij Kodrun

Gyakori jelenet: Máthé Dominik felugrik, a lövése pedig a kapuban köt ki  •  Fotó: Jurij Kodrun

A csapat egyik vezéregyénisége a 19 éves Máthé Dominik volt. A Balatonfüred jobbátlövője – aki az elmúlt évadban többek között azzal vétette észre magát, hogy a hazai élvonalban ötöt szórt a Telekom Veszprémnek – az egész kontinensviadalon, szinte valamennyi mérkőzésen a csapat vezére volt. Már csak azért is, mert a torna második legeredményesebb játékosa lett 56 találattal. Csak a hazai Eb-győztes együttes játékosa, Grega Ocvirk dobott többet nála.

„Elégedett vagyok magammal, több jó meccsem is volt az Európa-bajnokságon. Örülök, hogy hozzá tudtam tenni a csapat játékához, de nem az én szerepem és a sok gól volt most a lényeg. Kiharcoltuk a világbajnoki részvételt, ami az elsődleges célunk volt. Egy év múlva Spanyolországban viszont már előkelőbb helyen akarunk végezni.”

Valóban meglett a tizenegyedik hely. Ehhez nagy bravúrra volt szükség a dán csapat ellen, amelytől a csoportkörben nagy előnyről kapott ki a válogatott. A visszavágás a legjobbkor érkezett, ráadásul ezúttal éppen a hajrában fordították a maguk javára a mérkőzést a mieink.

„Két nyerhető meccs ment el a csoportban, ez érthető módon nem érintett minket jól. Ráadásul a dánok elleni mérkőzést két vitatható szituáció után vesztettük el. Utána mégis egyben maradt a csapat, felálltunk, és elkezdtünk meccseket nyerni. Az utolsó összecsapáson három góllal is vezetett az ellenfél, de az extra kapusteljesítménynek köszönhetően fordítani tudtunk.”

Máthé, valamint a csapat többi balatonfüredi játékosa a nagy hajtás és a nem mellesleg végül sikeres szereplés után nem pihenhet sokat, csütörtöktől már valamennyien a felnőttcsapattal készülnek az NB I-re.

„Jó lenne minél előrébb végezni a bajnokságban, és az EHF-kupában is igyekszünk hosszabbra nyújtani menetelésünket, mint tavaly. Emellett bízom benne, hogy egyre nagyobb szerep hárul rám az élvonalban, már csak azért is, mert poszttársam, a cseh Kasparek eligazolt. Várom a bevetést, azon vagyok, hogy készen álljak rá.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik