Kézi: a 16 éves irányító, Fazekas Gergő az NB I-be készül

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 08:54
Címkék
Az ifjúsági válogatottban és az NB I/B-ben is kiválóan teljesít a Veszprémi KKFT 16 éves irányítója, Fazekas Gergő. A 43 évesen még mindig aktív Fazekas Nándor fia a nemzeti együttesben vezéregyéniség, és az sem kizárt, hogy a következő idényben már a felnőttélvonalban szerepelhet.

„Fazekas lő, gól!” – a kézilabda-válogatottban nem ezt szoktuk meg az elmúlt két évtizedben, hiszen a nemzeti csapat szerelését 237-szer magára öltő kiváló kapus, Fazekas Nándor bravúros védéseiről, nem pedig lövéseiről híresült el. Ám könnyen lehet, hogy hamarosan változik a helyzet.„Fazekas lő, gól!” – a kézilabda-válogatottban nem ezt szoktuk meg az elmúlt két évtizedben, hiszen a nemzeti csapat szerelését 237-szer magára öltő kiváló kapus, Fazekas Nándor bravúros védéseiről, nem pedig lövéseiről híresült el. Ám könnyen lehet, hogy hamarosan változik a helyzet.

Ugyanis a most 43 éves sportoló 16 esztendős fia, Gergő már az ifjúsági, vagyis U18-as válogatott vezéregyénisége, valamint a felnőtt NB I/B Nyugati csoportjában éllovas Veszprémi KKFT gárdájának is meghatározó tagja.

Fazekas Gergő édesapja meccsein nőtt fel, és azóta sem lehet elszakítani a kézilabdától Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Fazekas Gergő édesapja meccsein nőtt fel, és azóta sem lehet elszakítani a kézilabdától Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Fazekas Gergő édesapja meccsein nőtt fel, és azóta sem lehet elszakítani a kézilabdától  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Nem is csoda, a kézilabda a vérében van. Két-három évesen már kinn volt édesapja Bundesliga-meccsein, lényegében a pálya mellett nőtt fel, és soha nem is lehetett elszakítani onnan.

„Kisebbik testvérem kapus, ugyanúgy, mint apa, míg az idősebbik öcsém hozzám hasonlóan irányítót játszikmagyarázza a családon belüli leosztást Gergő. – A kézilabda természetesen kitölti a mindennapjainkat, elég sokat beszélünk róla, de az is előfordul, hogy csak simán kimegyünk a kertbe játszani.”

A világklasszis kapus, amikor csak teheti, ott van a fiúk mérkőzésén, Gergőnek is elmondja a véleményét, de a taktikába természetesen nem szól bele. A kisebbik veszprémi klubban egyébként is remek munkát végeznek: roppant fiatal csapattal vezetik a másodosztályú bajnokságot, a korosztályos válogatott irányító 11 mérkőzésen 57 gólt szerzett.

„Természetesen örülök, amikor jól megy a játék, és gólokat tudok lőni, de nekem ugyanakkor az is boldogság, ha csak egyszer találok be és adok mellé tíz gólpasszt mondja Gergő, aki, ha a csapatával így folytatja, hamarosan az NB I-ben találhatja magát. – Tudjuk, hogy most még csak az évad felén vagyunk túl, és a második fele legalább ilyen nehéz lesz. De természetesen nagy álmunk az NB I, nekem is, szerintem minden fiatal játékos szeretne ott játszani.”

Veszprémben egyébként nem akárkik készítik fel a felnőttmezőnyre az ígéretes kézilabdázót: a klub vezetője az egykori világválogatott irányító, Éles József, az NB I/B-s gárda trénere pedig a szintén korábbi Veszprém-játékos, Tombor Csaba.

A klubban mutatott produkció pedig válogatott meghívót is ér, Gergő a három éve együtt dolgozó társaságnak is meghatározó alakja. Januárban a szlovén, a dán és a lengyel válogatottat megelőzve nyerték meg a Négy nemzet-tornát Balatonfüreden – így készülnek a nyári U18-as kontinenstornára.

„Persze nem rossz, hogy most megverjük a világ élvonalához tartozó csapatokat, de az Európa-bajnokságon biztos minden más lesz, addig még rengeteg változás történhet. Kipróbáltuk magunkat már sokféle ellenféllel szemben, jó barátok vagyunk, egységes a válogatott, meglátjuk, az mire lesz elég Szlovéniában.”

Az ifjú irányító már csak a családi hagyományok miatt sem elégedne meg csupán az utánpótlássikerekkel, a felnőttpályafutásával kapcsolatban is határozott elképzelései vannak:
„Minden vágyam, hogy egyszer ne csak a korosztályos, hanem a felnőttválogatottban is szóhoz jussak. A másik nagy álom pedig a BL négyes döntőjének elérése, mert elképesztő hangulat uralkodik akkor a kölni Lanxess Arénában.”

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik