Labdarúgás: két 2002-es születésű gólszerző a topligákban

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.07. 13:18
Címkék
Néhány hete, az Atalanta–Udinese (7–1) meccsen a hazaiaknál góllal debütált az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a 17 éves, elefántcsontparti Amad Traoré, ő az első 2002-ben született játékos, aki gólt szerzett a Serie A-ban. Szétnézve a topligák legfiatalabb gólszerzői között, rajta kívül még egy 2002. január 1. után született tinédzsert találunk.

Október végén az Atalanta 7–1-re megverte az Udinesét az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A hetedik hazai gólt a 17 éves elefántcsontparti Amad Traoré szerezte, aki azon a mérkőzésen mutatkozott be a bajnokságban, és néhány perccel a becserélése után talált a kapuba (a bal szélről indulva, szóló végén lőtte ki a bal alsó sarkot a tizenhatos vonaláról). Ő az első 2002-es születésű játékos az olasz élvonal történetében, aki gólt tudott szerezni. A középpályás azóta egy meccsen szerepelt, a 13. fordulóban öt percre állt be a Juventus ellen. A 2002 júliusában született Traoré után a második legifjabb gólszerző ebben az idényben a Serie A-ban a Verona 2001 októberében született csatára, az U19-es olasz válogatott Eddie Salcedo.Amad Traoré szerezte, aki azon a mérkőzésen mutatkozott be a bajnokságban, és néhány perccel a becserélése után talált a kapuba (a bal szélről indulva, szóló végén lőtte ki a bal alsó sarkot a tizenhatos vonaláról). Ő az első 2002-es születésű játékos az olasz élvonal történetében, aki gólt tudott szerezni. A középpályás azóta egy meccsen szerepelt, a 13. fordulóban öt percre állt be a Juventus ellen. A 2002 júliusában született Traoré után a második legifjabb gólszerző ebben az idényben a Serie A-ban a Verona 2001 októberében született csatára, az U19-es olasz válogatott Eddie Salcedo.

Az angol élvonal legfiatalabb gólszerzője a Manchester United támadója, Mason Greenwood, aki Salcedóhoz hasonlóan október 1-jén töltötte be a 18. életévét. A Premier League-ben tavasszal debütált, első gólját novemberben a Sheffield United elleni, 3–3-as meccsen szerezte. Az Európa-ligában négy meccsen kétszer talált a kapuba, van gólja az angol ligakupában is.

Amad Traoré az első 2002-es születésű gólszerző a Serie A-ban Fotó: Twitter/IFTV
Amad Traoré az első 2002-es születésű gólszerző a Serie A-ban Fotó: Twitter/IFTV

Amad Traoré az első 2002-es születésű gólszerző a Serie A-ban  •  Fotó: Twitter/IFTV

Egy 19 év alatti játékos volt eredményes a német Bundesligában is, a Bayern München kanadai-libériai szélsője, Alphonso Davies, aki kilenc bajnokin szerepelt a Bayernben ebben az évadban, de már az előző idényben is játszott, akkor hat meccsen egy gólt szerzett. Ő novemberben betöltötte a 19. életévét, de amikor a Mainz ellen 6–1-re megnyert meccsen betalált augusztusban még 18 éves volt. Érdekesség, hogy a legelső Bundesliga-gólját is a Mainznak lőtte, idén márciusban, akkor 6–0-ra győzött a Bayern.

A spanyol élvonalban, a topligák közül egyedüliként már öt 19 év alatti játékos is gólt szerzett ebben az idényben. Közülük a legfiatalabb a Barcelona U21-es spanyol válogatott szélsője, a másik 2002-es születésű gólszerző,Ansu Fati, aki októberben töltötte be a 17. életévét,igaz, az első góljait még 16 évesen szerezte: a 3. és a 4. fordulóban is betalált az Osasuna és a Valencia ellen, vagyis ő már kétgólos, és jelenleg ő a topligák legifjabb gólszerzője. A spanyol élvonalban kilenc mérkőzésen két gólt szerzett és bemutatkozott a Bajnokok Ligájában is.

A francia élvonalban négy 19 év alatti játékos szerzett gólt ebben az évadban. A Nimes togói csatára, Kévin Denkey hármat is. Igaz, ő azóta betöltötte a 19. életévét, de a három góljával így is a legeredményesebb U19-es játékos a topligákban ebben az idényben. A Ligue 1 legfiatalabb gólszerzője a 2001. október 24-én született zambiai-svéd Jack Lahne, az Amiens csatára.

Érdekesség, hogy az öt topliga legfiatalabb gólszerzői egy kivétellel mind afrikai származásúak. A topligák mellett megnéztük a Bajnokok Ligáját is, melyben viszont a Real Madrid brazilja, a 2001. január 9-n született Rodrygo a legfiatalabb gólszerző.

A magyar NB I-ben 19 év alatti gólszerző nem volt még ebben az idényben, a legfiatalabb a DVSC játékosa, a 2000. február 7-én született Kusnyír Erik, aki a Paks ellen talált be. Ha pedig az előző idényekre is visszatekintünk, akkor itthon immár két éve a jelenleg a Puskás Akadémiában szereplő (többnyire kispados) Kiss Tamás a legfiatalabb gólszerző, aki 2000. november 24-én született, és az első NB I-es gólját pedig még a Haladásban lőtte 2017. október 14-én. Az azóta eltelt két évben nem volt nála fiatalabb játékos, aki gólt tudott volna lőni a magyar első osztályban, de a szélső azóta csak hatszor volt eredményes, legutóbb tavaly novemberben.

A TOPLIGÁK LEGIFJABB GÓLSZERZŐI – ligánként és születési dátum szerint
Ansu Fati (Barcelona – La Liga, spanyol-bissau-guineai): 2002.10.31.
Amad Traoré (Atalanta – Serie A, elefántcsontparti): 2002.07.11.
Jack Lahne (SC Amines – Ligue 1, zambiai-svéd): 2001.10.24.
Eddie Salcedo (Verona – Serie A, elefántcsontparti): 2001.10.01.
Mason Greenwood (Manchester United – Premier Legue, angol): 2001.10.01.
Alphonso Davies (Bayern München – Bundesliga, 2000. 11.02., kanadai-libériai)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik