utanpotlassport.hu 2018.06.28 14:29 Frissítve: 2018.06.28 14:35

Karate: umagi kvótaszerzési remények az ifjúsági olimpiára

Az utolsó lehetőséget ragadhatják meg ezen a héten a magyar karate képviselői, hogy ott lehessenek az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián: ehhez a péntek-szombati horvátországi kvalifikáción kell súlycsoportjukban az első két hely valamelyikén végezniük.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Négy magyar fiatal harcművésznek szavazott bizalmat a honi karateszövetség annak reményében, hogy sikerül kiharcolniuk a részvételi jogot a tinédzserek őszi, argentínai ötkarikás világversenyére. Az ifi olimpiáig vezető út utolsó állomásán, a horvátországi Umagban két lány – Baranyi Zsófia és Papp Dorottya -, s két fiú – Botos Botond és Pintér Dániel – próbál szerencsét, de nem lesz könnyű dolguk, sőt…

Az utolsó kvótaszerző viadalon, amelyen kategóriánként nagyjából félszázan lépnek tatamira, kőkemény küzdelemsorozat vár minden indulóra, mivel Buenos Aires-i repülőjegyet csak az első és a második hely ér, tehát jó néhány győzelmet kell annak aratnia, aki olimpiai szereplővé akar válni.

A kvótaszerzésre leginkább esélyes Baranyi Zsófia Forrás: karate.hu

A kvótaszerzésre leginkább esélyes Baranyi Zsófia  •  Forrás: karate.hu

A legjobbak már pénteken hozzájuthatnak az áhított kvótához mind a hat – három lány és három fiú – súlycsoportban, ha beverekedik magukat a fináléba. Vagyis a június elején zárult világranglistáról már továbbjutott két-két kiválósághoz az első umagi nap végén újabb két-két karatés csatlakozik. Ők a másnap esedékes „ismétlésen” már nem indulhatnak, vagyis a szombati újabb döntősökkel mind a hat – egyenként nyolc főben maximált - súlycsoportban hatra duzzad az argentínai szereplők száma.

A mieinknek is két esélyük adódik tehát a kvótaszerzésre: amennyiben pénteken nem sikerül a kísérlet, szombaton újfent próbálkozhatnak, ám ha nem jön össze az arany vagy az ezüst a két nap egyikén sem, vége a reménykedésnek, búcsút kell inteni az ifjúsági olimpiának.

Pontosabban egyetlen esély még ekkor is marad: Baranyi Zsófia tudniillik a negyedik helyen zárta az évadot a világranglistán, s mivel az olimpiai kategóriákat Umag után töltik fel teljesen, azaz egészítik ki a még hiányzó két-két versenyzővel, még ha netán nem sikerülne is a péntek-szombati duplaesély egyikével sem élnie a magyar lánynak, ranglistás pozíciójának köszönhetően ott lehet a nyolc között, ezáltal pedig Buenos Airesben. Ám ne kiabáljuk el, ahogyan dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke sem tette, amikor így nyilatkozott honlapunknak:

Mind a négy versenyzőnkben benne van a kvóta, ám roppant nehéz lesz élni is a lehetőséggel. A leginkább Baranyi Zsófiban bízhatunk, ő az igazi esélyesünk…”

Az ifi olimpiára kvalifikáló horvátországi verseny magyar indulói:
Fiúk. 53 kg: Botos Botond, plusz 68 kg: Pintér Dániel
Lányok. 59 kg: Baranyi Zsófia, plusz 59 kg: Papp Dorottya

További korosztályos híreinket KARATE aloldalunkon találják.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.