utanpotlassport.hu 2019.02.07 16:45 Frissítve: 2019.02.07 16:53

Karate: 33 magyar versenyző az utánpótlás Eb-n

Kedden még a 2018-ban legeredményesebbeket ünnepelték a honi karatésok, hogy aztán szerdán a korosztályos válogatott kiválóságok már a 2019-es esztendő legelső, egyszersmind tán legjelentősebb viadalára keljenek útra Dániába. Aalborgban rendezik meg péntektől vasárnapig a kadétok, a juniorok és az U21-esek Európa-bajnokságát, amelyen 33-an reprezentálják Magyarországot.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu Európa 51 országából sereglenek össze a dániai Aalborgban e hét végére a karate művelői közül a 21 éven aluli korosztályok legjelesebbjei, hogy formagyakorlatban, illetve küzdelemben összemérjék tudásukat. A piros-fehér-zöld színek képviselői közül egyéniben harmincegyen próbálnak szerencsét, míg ketten csak csapatkatában, a fiúk „formás” gyakorlatainak előadásában vesznek részt. Küldöttségünkben egyetlen duplázó akad: Csicsay Gergely nemcsak egyéniben, hanem csapatban is „katázik” Dániában, ahol amúgy nem lesz hiány konkurenciában: a nevezési lista tanúsága szerint tudniillik csaknem 1100-an lépnek tatamira a háromnapos kontinentális seregszemlén, a sorszáma szerint 46. kadét és junior, illetve 11. U21-es Eb-n.

Czagány Dóra (balra, piros szerelésben) a tavalyi U21-es Eb-ezüst után érmet szerezhet Aalborgban is Forrás: karate.hu

Czagány Dóra (balra, piros szerelésben) a tavalyi U21-es Eb-ezüst után érmet szerezhet Aalborgban is  •  Forrás: karate.hu

A kérdésre, mire számíthatunk Aalborgban, dr. Mészáros János, a honi szakszövetség elnöke azt felelte: nehéz jósolni, és csínján is kell bánni a várakozásokkal, mivel a karate olimpiai programba kerülése világszerte felpezsdítette az eddig is erőteljes „harci kedvet”.

„Papírforma most nincs sem a felnőtteknél, sem a fiataloknál, elképesztően hatalmasra nőtt a konkurencia, kiszámíthatatlan a végeredmény. Úgy gondolom, három érmünk összejöhet az Eb-n, aztán persze előfordulhat, hogy öt lesz, de az is, hogy csak egy...” – fogalmazott az MKSZ első embere, aki nem mellesleg maga is magas szinten űzi a karatét.

A japán eredetű harcművészetben szerzett jártasságát bizonyítani akarók sorában mindenesetre ott van az októberi szereplésével eleve történelmet író magyar karatéka, a 2016-os korosztályos Eb-n ezüstérmes Baranyi Zsófia, aki kijutott a tavaly őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, s ötödikként zárt küzdelmi kategóriájában a sportág első ötkarikás csúcseseményén. Dániában is van keresnivalója, több honfitársával egyetemben. Így dobogón végezhet példának okáért a múlt évben a juniorok korosztályában, tehát a 16-17 éveseknél Európa-bajnoki bronzérmes Nguyen Hoang An.

A 21 éven aluliaknál a tavaly formagyakorlatban Eb-ötödik Forgács Tamás indulásához fűzhetünk érmes reményeket, és senkit nem lepne meg, ha az eredményhirdetéskor a dobogón állók között lenne Czagány Dóra is, aki jó ideje a magyar medálgyűjtők közé tartozik, a 2018-as Európa-bajnokságon például ezüstéremig jutott súlycsoportjában. De bízhatunk kadétjaink, vagyis a 14-15 évesek korosztályának tehetséges magyarjainak helytállásában is.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.