HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.07 16:45 Frissítve: 2019.02.07 16:53

Karate: 33 magyar versenyző az utánpótlás Eb-n

Kedden még a 2018-ban legeredményesebbeket ünnepelték a honi karatésok, hogy aztán szerdán a korosztályos válogatott kiválóságok már a 2019-es esztendő legelső, egyszersmind tán legjelentősebb viadalára keljenek útra Dániába. Aalborgban rendezik meg péntektől vasárnapig a kadétok, a juniorok és az U21-esek Európa-bajnokságát, amelyen 33-an reprezentálják Magyarországot.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu Európa 51 országából sereglenek össze a dániai Aalborgban e hét végére a karate művelői közül a 21 éven aluli korosztályok legjelesebbjei, hogy formagyakorlatban, illetve küzdelemben összemérjék tudásukat. A piros-fehér-zöld színek képviselői közül egyéniben harmincegyen próbálnak szerencsét, míg ketten csak csapatkatában, a fiúk „formás” gyakorlatainak előadásában vesznek részt. Küldöttségünkben egyetlen duplázó akad: Csicsay Gergely nemcsak egyéniben, hanem csapatban is „katázik” Dániában, ahol amúgy nem lesz hiány konkurenciában: a nevezési lista tanúsága szerint tudniillik csaknem 1100-an lépnek tatamira a háromnapos kontinentális seregszemlén, a sorszáma szerint 46. kadét és junior, illetve 11. U21-es Eb-n.

Czagány Dóra (balra, piros szerelésben) a tavalyi U21-es Eb-ezüst után érmet szerezhet Aalborgban is Forrás: karate.hu

Czagány Dóra (balra, piros szerelésben) a tavalyi U21-es Eb-ezüst után érmet szerezhet Aalborgban is  •  Forrás: karate.hu

A kérdésre, mire számíthatunk Aalborgban, dr. Mészáros János, a honi szakszövetség elnöke azt felelte: nehéz jósolni, és csínján is kell bánni a várakozásokkal, mivel a karate olimpiai programba kerülése világszerte felpezsdítette az eddig is erőteljes „harci kedvet”.

„Papírforma most nincs sem a felnőtteknél, sem a fiataloknál, elképesztően hatalmasra nőtt a konkurencia, kiszámíthatatlan a végeredmény. Úgy gondolom, három érmünk összejöhet az Eb-n, aztán persze előfordulhat, hogy öt lesz, de az is, hogy csak egy...” – fogalmazott az MKSZ első embere, aki nem mellesleg maga is magas szinten űzi a karatét.

A japán eredetű harcművészetben szerzett jártasságát bizonyítani akarók sorában mindenesetre ott van az októberi szereplésével eleve történelmet író magyar karatéka, a 2016-os korosztályos Eb-n ezüstérmes Baranyi Zsófia, aki kijutott a tavaly őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, s ötödikként zárt küzdelmi kategóriájában a sportág első ötkarikás csúcseseményén. Dániában is van keresnivalója, több honfitársával egyetemben. Így dobogón végezhet példának okáért a múlt évben a juniorok korosztályában, tehát a 16-17 éveseknél Európa-bajnoki bronzérmes Nguyen Hoang An.

A 21 éven aluliaknál a tavaly formagyakorlatban Eb-ötödik Forgács Tamás indulásához fűzhetünk érmes reményeket, és senkit nem lepne meg, ha az eredményhirdetéskor a dobogón állók között lenne Czagány Dóra is, aki jó ideje a magyar medálgyűjtők közé tartozik, a 2018-as Európa-bajnokságon például ezüstéremig jutott súlycsoportjában. De bízhatunk kadétjaink, vagyis a 14-15 évesek korosztályának tehetséges magyarjainak helytállásában is.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.21 18:21:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nyártól a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatát erősíti a 20 éves ifj. Rosta Miklós. A korosztályos válogatott beállós alig várja már a bemutatkozást a Tisza-parti együttesben, amelyben édesapja korábbi mezszámát viselheti szeptembertől.

2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.