utanpotlassport.hu 2019.04.21 09:57 Frissítve: 2019.04.21 10:16

Kajak-kenu: ahol a víz az úr, avagy: ezért szeretem sportágamat

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy éppen uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a kajak-kenu?

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Bármelyik eredményességi sportstatisztikát veszünk is alapul, a kajak-kenu a magyarországi összevetésekben mindig dobogós helyezésre számíthat. A riói olimpián a megszerzett nyolc magyar aranyéremből hármat lapátoltak össze a sportág képviselői, s ezzel az úszókkal holtversenyben vitték a pálmát. Az előzetes esélylatolgatásoknál is ők jelentik az egyik legbiztosabb pontot. Nem véletlen tehát, hogy egy hazai válogatóviadalra néha erősebb mezőny verbuválódik össze, mint magára a világversenyre. A sportág rendkívüli hazai népszerűségében azonban az eredményességen túl más vonzó tulajdonságai is szerepet játszanak.

Kiss Ádám szerint kemény munkával sportágában mindenki érvényesülhet

Kiss Ádám szerint kemény munkával sportágában mindenki érvényesülhet

KISS ÁDÁM
A Váci Kajak-Kenu SE 16 éves ifjúsági olimpiai bajnok, kétszeres ORV-győztes kajakosa

„Legfőképpen azért ajánlom a kajak-kenut, mert a gyerekek a szabadban lehetnek, s nem egy zárt teremben kell sportolniuk. Számomra ez mindig fontos tényező volt. Ha ehhez hozzávesszük a kajakos közösség összetartó és megtartó erejét, akkor pedig tényleg nem lehet a sportágunknál jobbat választani. Az élő természet megnyugtató díszletei között, együtt, csapatban lapátolni – ez semmi máshoz nem fogható érzést ad. Ugyanakkor emberként is sokat kaptam a sportágamtól, hiszen itt tanultam meg minden egyes apró sikerért megküzdeni, a kitűzött célom érdekében pedig mindent megtenni. Szüleim tökéletesen megértették, milyen sokat jelent nekem a kajak-kenu, ezért mindig is maximálisan támogatták a választásomat. Egyébként kétéves korom óta asztmás vagyok, mégis ifjúsági olimpiai bajnok lettem. Az én példám is bizonyítja, kemény munkával itt mindenki érvényesülhet.”

KÁSA FERENC
Az NKM Szeged Vízisport Egyesület mesteredzője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség arany érdemrendjének 2016-os

A vízzel nem lehet feleselni, vallja Kása Ferenc

A vízzel nem lehet feleselni, vallja Kása Ferenc

kitüntetettje, az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila nevelőedzője

„Idén lesz harminc éve, hogy az országban elsőként általános iskolai kajak-kenu tagozatot alapítottam. A tanítványaim egy része végül úszóként, futballistaként, vagy éppen kézilabdázóként jutott el a válogatottságig – azoknak az alapoknak köszönhetően, amit nálunk kaptak. A kajak-kenu tehát az egyik legjobb alapozó sportág, és ezért ajánlom bátran mindenkinek. A tüdő, a szív és a keringési rendszer optimális kialakításával tanítványaink később bármelyik sportban kiválóan megállhatják a helyüket. Amikor alapokról beszélek, persze nemcsak a fizikális képességekre gondolok, de sportágunk szellemiségére is. A víz, a szabad levegő, az erdő, a természet minden gyermeket megérint, a felhőtlen öröm és boldogság zónájából így szinte észrevétlenül kalauzoljuk őket a kín és a fájdalom birodalmába. A víz az egyik legjobb segítség a fegyelem és az alázat elsajátításához, hiszen vele nem lehet feleselni. Aki rosszul fordul, az borul a hajójával együtt. A Tisza önismeretre tanít mindenkit. Mi, edzők gyakorlatilag csak közvetítünk a természet erői és a gyerekek között. Sportágunk kiváló emberformáló. Amikor Kolonics Gyuri kerül szóba, én úgy szoktam fogalmazni, fantasztikus ember volt, aki mellesleg jól kenuzott. Sikereinek titka leginkább egyéniségében rejlett.”

Szabó Gabriella számára a kajak sohasem monoton

Szabó Gabriella számára a kajak sohasem monoton

SZABÓ GABRIELLA
A Budapesti Honvéd háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és Európa-bajnok kajakosa

„Számomra a kajak-kenu sohasem volt monoton, ez jelentette a sportág legnagyobb előnyét is. Amikor a nyári versenyidőszakban a szabadban űzzük, akkor a lehető legváltozatosabb környezet, a természet vesz körül bennünket. A téli időszakban kondicionális edzéseket végzünk, s amikor ebből már éppen elegünk lenne, itt is a tavasz és vízre szállunk. Szeretem ezt a kétlaki életet, hiszen nincs időm megunni az egyiket vagy a másikat. Sportágunkban az első hat-nyolc év nem a kőkemény munkáról, hanem a víz megszerettetéséről szól. Életre szóló emlékként a mai napig őrzöm a kezdeti időszak vízitúráinak remek hangulatát. Egy kisgyerek számára ez nagyobb vonzerő lehet, mint a versenyzés és a győzelem. Utóbbi csak később válik fontossá, amikor komolyra fordulnak a dolgok. Ekkor tanultam meg, hogyan lehet lépésről lépésre, megfontoltan és határozottan elérni a céljaimat. Ennek pedig az életben éppúgy hasznát vettem, mint a hajóban, az olimpiai bajnoki címért lapátolva.”

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.