utanpotlassport.hu 2019.04.21 09:57 Frissítve: 2019.04.21 10:16

Kajak-kenu: ahol a víz az úr, avagy: ezért szeretem sportágamat

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy éppen uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a kajak-kenu?

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Bármelyik eredményességi sportstatisztikát veszünk is alapul, a kajak-kenu a magyarországi összevetésekben mindig dobogós helyezésre számíthat. A riói olimpián a megszerzett nyolc magyar aranyéremből hármat lapátoltak össze a sportág képviselői, s ezzel az úszókkal holtversenyben vitték a pálmát. Az előzetes esélylatolgatásoknál is ők jelentik az egyik legbiztosabb pontot. Nem véletlen tehát, hogy egy hazai válogatóviadalra néha erősebb mezőny verbuválódik össze, mint magára a világversenyre. A sportág rendkívüli hazai népszerűségében azonban az eredményességen túl más vonzó tulajdonságai is szerepet játszanak.

Kiss Ádám szerint kemény munkával sportágában mindenki érvényesülhet

Kiss Ádám szerint kemény munkával sportágában mindenki érvényesülhet

KISS ÁDÁM
A Váci Kajak-Kenu SE 16 éves ifjúsági olimpiai bajnok, kétszeres ORV-győztes kajakosa

„Legfőképpen azért ajánlom a kajak-kenut, mert a gyerekek a szabadban lehetnek, s nem egy zárt teremben kell sportolniuk. Számomra ez mindig fontos tényező volt. Ha ehhez hozzávesszük a kajakos közösség összetartó és megtartó erejét, akkor pedig tényleg nem lehet a sportágunknál jobbat választani. Az élő természet megnyugtató díszletei között, együtt, csapatban lapátolni – ez semmi máshoz nem fogható érzést ad. Ugyanakkor emberként is sokat kaptam a sportágamtól, hiszen itt tanultam meg minden egyes apró sikerért megküzdeni, a kitűzött célom érdekében pedig mindent megtenni. Szüleim tökéletesen megértették, milyen sokat jelent nekem a kajak-kenu, ezért mindig is maximálisan támogatták a választásomat. Egyébként kétéves korom óta asztmás vagyok, mégis ifjúsági olimpiai bajnok lettem. Az én példám is bizonyítja, kemény munkával itt mindenki érvényesülhet.”

KÁSA FERENC
Az NKM Szeged Vízisport Egyesület mesteredzője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség arany érdemrendjének 2016-os

A vízzel nem lehet feleselni, vallja Kása Ferenc

A vízzel nem lehet feleselni, vallja Kása Ferenc

kitüntetettje, az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila nevelőedzője

„Idén lesz harminc éve, hogy az országban elsőként általános iskolai kajak-kenu tagozatot alapítottam. A tanítványaim egy része végül úszóként, futballistaként, vagy éppen kézilabdázóként jutott el a válogatottságig – azoknak az alapoknak köszönhetően, amit nálunk kaptak. A kajak-kenu tehát az egyik legjobb alapozó sportág, és ezért ajánlom bátran mindenkinek. A tüdő, a szív és a keringési rendszer optimális kialakításával tanítványaink később bármelyik sportban kiválóan megállhatják a helyüket. Amikor alapokról beszélek, persze nemcsak a fizikális képességekre gondolok, de sportágunk szellemiségére is. A víz, a szabad levegő, az erdő, a természet minden gyermeket megérint, a felhőtlen öröm és boldogság zónájából így szinte észrevétlenül kalauzoljuk őket a kín és a fájdalom birodalmába. A víz az egyik legjobb segítség a fegyelem és az alázat elsajátításához, hiszen vele nem lehet feleselni. Aki rosszul fordul, az borul a hajójával együtt. A Tisza önismeretre tanít mindenkit. Mi, edzők gyakorlatilag csak közvetítünk a természet erői és a gyerekek között. Sportágunk kiváló emberformáló. Amikor Kolonics Gyuri kerül szóba, én úgy szoktam fogalmazni, fantasztikus ember volt, aki mellesleg jól kenuzott. Sikereinek titka leginkább egyéniségében rejlett.”

Szabó Gabriella számára a kajak sohasem monoton

Szabó Gabriella számára a kajak sohasem monoton

SZABÓ GABRIELLA
A Budapesti Honvéd háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és Európa-bajnok kajakosa

„Számomra a kajak-kenu sohasem volt monoton, ez jelentette a sportág legnagyobb előnyét is. Amikor a nyári versenyidőszakban a szabadban űzzük, akkor a lehető legváltozatosabb környezet, a természet vesz körül bennünket. A téli időszakban kondicionális edzéseket végzünk, s amikor ebből már éppen elegünk lenne, itt is a tavasz és vízre szállunk. Szeretem ezt a kétlaki életet, hiszen nincs időm megunni az egyiket vagy a másikat. Sportágunkban az első hat-nyolc év nem a kőkemény munkáról, hanem a víz megszerettetéséről szól. Életre szóló emlékként a mai napig őrzöm a kezdeti időszak vízitúráinak remek hangulatát. Egy kisgyerek számára ez nagyobb vonzerő lehet, mint a versenyzés és a győzelem. Utóbbi csak később válik fontossá, amikor komolyra fordulnak a dolgok. Ekkor tanultam meg, hogyan lehet lépésről lépésre, megfontoltan és határozottan elérni a céljaimat. Ennek pedig az életben éppúgy hasznát vettem, mint a hajóban, az olimpiai bajnoki címért lapátolva.”

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.