utanpotlassport.hu 2019.04.21 12:23 Frissítve: 2019.04.21 12:38

Jégkorong: ez az U18-as vb-bronz a férfivá válás eredménye

Nagyon mélyről jött vissza, és végül bronzérmet szerzett a magyar válogatott a fehérvári U18-as I/B csoportos jégkorong vb-n. Három vereség után két győzelemmel kúszott fel a csapat a dobogóra. Afőszereplők a játék folyamatos javulásában látják a bennmaradás kulcsát.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMindenből kijutott a magyar válogatottnak a székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban rendezett U18-as I/B csoportos világbajnokságon. Svasznek Bence együttese az első három mérkőzésén – az osztrákokkal és britekkel szemben rendes játékidőben, a szlovének ellen pedig szétlövésben – alulmaradt, de amikor meglegyintette a kiesés szele, talpra állt, kiütötte az olaszokat, majd felülmúlta a már biztos feljutó és addig százszázalékos japánokat is.

Minden jó ha a vége jó: a japánok legyőzésével bronzérmes az U18-as válogatott a fehérvári vb-n Fotó: Soós Attila/IIHF

Minden jó ha a vége jó: a japánok legyőzésével bronzérmes az U18-as válogatott a fehérvári vb-n  •  Fotó: Soós Attila/IIHF

Svasznek Bence a torna után büszke volt csapatára, amely a szerdai, britek elleni drámai vereség után felállt a padlóról.

„Nem csak az utolsó meccsen, hanem már pénteken az olaszok ellen is nagy nyomás alatt játszottunk. Ha akkor nem nyerünk, már nem is számított volna az utolsó forduló. A japánok ellen nem a kiesésre, hanem a bronzérem megszerzésére koncentráltunk.”

Amit az utolsó két meccs játéka alapján megérdemelten kaparintott meg a magyar csapat. Az olaszok és a japánok ellen is a mérkőzés nagy részében dominált, és összesen tizenkét gólt szerzett. És talán, ami ennél is fontosabb: folyamatosan javuló produkciót mutatott.

Az ötödik fordulóban a legjobb magyarnak választott Horváth Milán azt emelte ki, hogy mennyit javultak az ötmeccses széria alatt.

„Nagyon érzelemdús héten vagyunk túl. Voltunk fent és voltunk lent is. Ahogyan az edzőinktől hallhattuk, gyerekekként kezdtük a tornát, de a végére sikerült férfivá válnunk és érett hokit játszanunk.”

S bár a válogatott a torna előtt a feljutást (mi mást) tűzte ki célul, időközben a kiesés gondolatával is meg kellett küzdenie. Ezek után a kettő között a harmadik helyen végzett, és még ha sokan többet is vártak, hazai pályán a világbajnoki éremszerzés biztosan maradandó élmény marad valamennyi szereplőnek. A torna legjobb magyar játékosának Szűcs Ádámot választották.

Japán feljutott, Nagy-Britannia kiesett, a magyar válogatott pedig (akkor már a 2002-es korosztály) jövőre is a divízió I/B csoportban bizonyíthat az ukránok, az osztrákok, az olaszok, a szlovének és a lengyelek ellen.

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR
A világbajnokság végeredménye:
1. Japán 12 pont (feljutott), 2. Ausztria 11, 3. MAGYARORSZÁG 7, 4. Olaszország 6, 5. Szlovénia 5, 6. Nagy-Britannia 4 (kiesett)
A magyar válogatott eredményei: –Ausztria 1–3−Szlovénia 1−2, –Nagy-Britannia 4–5, –Olaszország 7–3, –Japán 5–3
A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Farkas Roland (MAC Budapest), Horváth Dominik (Ifj. Ocskay Gábor JA)
Hátvédek: Csollák Márkó (MAC Budapest), Dobmayer Dominik (Ifj. Ocskay Gábor JA),  Falus Ádám (Zürich Lions, svájci), Gáspár Levente (UTE), Hadobás Zétény (Wings HC, svéd), Horváth Milán (Ifj. Ocskay Gábor JA), Mayer Martin (MAC Budapest)
Csatárok: Ambrus Gergő (Ifj. Ocskay Gábor JA), Béres Boldizsár (UTE), Keresztes Levente (MAC Budapest), Komáromy Botond (Okanagan, osztrák), Kozma Ferenc (Debreceni HK), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mesterházy Bálint (Okanagan, osztrák), Rétfalvi Kristóf (Ifj. Ocskay Gábor JA), Rózsahegyi András (HC Plzen, cseh), Sárdi Máté (Dukla Trencin, szlovák), Schlekmann Márk (MAC Budapest), Szűcs Ádám (Augsburg, német), Varga Balázs (Kookoo, finn)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.