utanpotlassport.hu 2019.04.24 13:07 Frissítve: 2019.04.24 13:14

Jégkorong: augsburgi erények repítik a 18 éves Szűcs Ádámot

Az U18-as I/B csoportos hoki vb-n bronzérmes magyar csapat legjobb játékosának választották Szűcs Ádámot. Az Augsburg 18 éves támadójának felemás érzései vannak a hazai tornával kapcsolatban, Németországban minden adott a fejlődéséhez, de a jövőben a jégkorong mellett a tanulásra is komoly súlyt fektetne.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA feljutásért szállt harcba, három meccs után a kiesés szele is meglegyintette, de végül bronzérmet nyert a magyar válogatott a Székesfehérváron rendezett U18-as I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon, miközben a japánok feljutottak, a britek meg kiestek. A magyar csapat legjobbjának az Augsburg 18 éves csatárát, Szűcs Ádámot választották.

Szűcs Ádám remek szezont zárt az Augsburg U20-as csapatában Fotó: Hans Kaestle

Szűcs Ádám remek szezont zárt az Augsburg U20-as csapatában  •  Fotó: Hans Kaestle

„Keserédes érzéseim vannak a világbajnokságról – kezdte a tornán négy gólt szerzett támadó. – Valóban úgy mentünk a vébének, hogy a feljutás a célunk, de az első két meccs egyáltalán nem a terveink szerint alakult. A végén viszont már mindenki jól dolgozott, szépen alakult a hajrá.”

A sportban persze nincs „ha”, de amennyiben az együttes végig azt a magas szintű játékot hozza, amilyet az olaszok meg a japánok ellen, a Németországban légióskodó játékos szerint akár az eredeti célként kitűzött feljutást is megszerezhette volna.

A magyar MVP a négy gólja mellett rengeteget korcsolyázott, sokat dolgozott az öt fehérvári meccsen. Ő maga is elégedett a teljesítményével: „Az edzők úgy küldtek pályára, hogy dinamikát, gyorsaságot hozzak a csapat játékába, azt hiszem, ez sikerült is. Nagyon jólesett, hogy engem láttak a legjobbnak, de a díj a csapattársaimé is, elsősorban Varga Balázsé és Rózsahegyi Andrásé, akikkel remekül játszottunk össze egy sorban.”

A két éve Székesfehérvárról Augsburgba költözött csatár nemcsak a válogatottban, hanem a klubjában is jó évadot zárt. A német U20-as ligában elérték a kitűzött célt, bejutottak a rájátszásba – ami a klub történetében másodszor sikerült –, miközben Szűcs kilenc gólja mellett tizenkét gólpasszt is kiosztott.

Szűcs Ádám Forrás: MJSZ

Szűcs Ádám  •  Forrás: MJSZ

„Döntéshozatalban és sebességben biztosan sokat léptem előre az elmúlt két szezonban. De amit igazán kiemelnék – amellett, hogy megismertem egy másik kultúrát és nyelvet – az emberek gondolkodása, szemlélete. A jégpályán és az élet többi területén a maximumra törekednek, elhivatottak, és ez engem is motivál.”

A legnagyobb erősségének a vb-n is kamatoztatott munkabírását és dinamizmusát tartja, fejlődni pedig elsősorban a lövések pontosságában szeretne. Ugyanakkor a jégkorong mellett a tanulást sem hanyagolná el, és mindkét területen sikeres kíván maradni.

„Amellett, hogy haladok előre a sportban, az iskolát is komolyan szeretném venni. A következő évadot még mindenképpen Augsburgban töltöm, utána viszont adná magát az egyetemi csapat, amelyben a tanulás is előtérben maradhatna. Így természetesen a tengerentúli karriert sem zárom ki.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.