utanpotlassport.hu 2018.07.03 09:06 Frissítve: 2018.07.03 10:45

Íjászat: szerény eredmény a kadét és ifjúsági Eb-n

Nagy csomag tapasztalattal tértek haza íjászaink Patraszból, az ifjúsági- és kadét íjász Európa-bajnokságról. Versenyzőink a várt eredményeket ugyan nem érték el, de hasznos, nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodtak: megismerték külföldi riválisaik képességeit. Az eredményeket Windischmann Mercédesz, a Magyar Íjász Szövetség sportigazgatója értékelte.

Rácz K. Bence - utanpotlassport.hu Múlt hétvégén zárult le a magyar íjászsport egyik legjelentősebb idei utánpótlás-világversenye. A görög nagyvárosban rendezett ifjúsági- és kadét pályaíjász Európa-bajnokságon mindhárom magyar versenyző helyt állt. Az ifik között Szüts Mátyás és Balogh Mátyás versenyzett felnőtt távon, olimpiai íjjal, míg a kadét korosztályban ugyanezzel az íjtípussal Bencsik Márk lőhetett, aki pénteken az olimpiai kvóta megszerzéséért is küzdött. Az ifik között Szüts Mátyás az ötvenedik, míg Balogh Mátyás a harmincharmadik helyen végzett. A kadétok között Bencsik Márk az ötvennyolcadik helyet kaparintotta meg.

„A fiúk nagyon szépen helyt álltak Patraszban! Az alapszakaszban mindkét ifi idei legjobb teljesítményét nyújtotta: Szüts Mátyás a huszonkettedik, míg Balogh Mátyás a harmincötödik helyen jutott be a kieséses szakaszba,” – kezdett bele az elemzésbe a szövetség sportigazgatója – „azonban minden itt dől el, és az alapszakasszal ellentétben a verseny e részében kell igazán megmutatni tudásukat.”

A verseny kiszámíthatatlanságáról vall a tény, hogy Szüts Mátyás ugyan a huszonkettedikként végzett az alapszakaszban, a negyvenharmadik helyen rangsorolt olasz Guerra Simonéval szemben a legjobb huszonnégy közé kerülésért folytatott küzdelemben alulmaradt. Ugyanebben a körben a luxemburgi Joe Klein volt Balogh ellenfele, a harmincötödik helyen rangsorolt magyar versenyző azonban a szoros nyílpárbajból szintén vesztesen távozott: az ifjúsági korosztályban a magyarok nem tudtak a legjobb huszonnégy közé jutni.

A fiúk hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak Patraszban Forrás: mob.hu

A fiúk hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak Patraszban  •  Forrás: mob.hu

Bencsik Márk a kadétok versenyében a rangsorolókon 53. helyen végzett, a kieséses szakaszban pedig hamar búcsúzott a számtól, a legjobb 48 közé nem jutott be, a grúz Anri Basiladze 6:2-es végeredménnyel búcsúztatta a magyar íjászt. Bencsik elkezdhetett készülni az ifjúsági olimpiai kvótaszerzésre. A versenyzők pénteken lőttek a kvótáért, Bencsik a legjobb huszonnégybe küzdötte magát, végül a 17. helyen zárta a világversenyt.

„Az ifiktől döntőt vártam, mindketten jól lőttek. Sportunk – ilyen profi szinten – nagy versenytapasztalatot és költséges, jó felszerelést igénylő sportág” – folytatta Windischmann. „A szövetség igyekszik támogatni a versenyzőket, azonban a mi kezünk sem ér el mindenhová. Bencsik Márkban és az ifikben is nagy lehetőségek rejlenek, azonban az ehhez szükséges felszerelés elengedhetetlen. Ha a fiúk hallgatnak rá, kísérőjük Orosz Viktor, a jelenleg legtöbb versenytapasztalattal rendelkező íjászunk, nagyon sokat segíthet a helyszíni események feldolgozásában, értékelésében.”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.