Íjászat: szerény eredmény a kadét és ifjúsági Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 09:06
Címkék
Nagy csomag tapasztalattal tértek haza íjászaink Patraszból, az ifjúsági- és kadét íjász Európa-bajnokságról. Versenyzőink a várt eredményeket ugyan nem érték el, de hasznos, nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodtak: megismerték külföldi riválisaik képességeit. Az eredményeket Windischmann Mercédesz, a Magyar Íjász Szövetség sportigazgatója értékelte.

Rácz K. Bence - utanpotlassport.hu Múlt hétvégén zárult le a magyar íjászsport egyik legjelentősebb idei utánpótlás-világversenye. A görög nagyvárosban rendezett ifjúsági- és kadét pályaíjász Európa-bajnokságon mindhárom magyar versenyző helyt állt. Az ifik között Szüts Mátyás és Balogh Mátyás versenyzett felnőtt távon, olimpiai íjjal, míg a kadét korosztályban ugyanezzel az íjtípussal Bencsik Márk lőhetett, aki pénteken az olimpiai kvóta megszerzéséért is küzdött. Az ifik között Szüts Mátyás az ötvenedik, míg Balogh Mátyás a harmincharmadik helyen végzett. A kadétok között Bencsik Márk az ötvennyolcadik helyet kaparintotta meg.Rácz K. Bence - utanpotlassport.hu Múlt hétvégén zárult le a magyar íjászsport egyik legjelentősebb idei utánpótlás-világversenye. A görög nagyvárosban rendezett ifjúsági- és kadét pályaíjász Európa-bajnokságon mindhárom magyar versenyző helyt állt. Az ifik között Szüts Mátyás és Balogh Mátyás versenyzett felnőtt távon, olimpiai íjjal, míg a kadét korosztályban ugyanezzel az íjtípussal Bencsik Márk lőhetett, aki pénteken az olimpiai kvóta megszerzéséért is küzdött. Az ifik között Szüts Mátyás az ötvenedik, míg Balogh Mátyás a harmincharmadik helyen végzett. A kadétok között Bencsik Márk az ötvennyolcadik helyet kaparintotta meg.

„A fiúk nagyon szépen helyt álltak Patraszban! Az alapszakaszban mindkét ifi idei legjobb teljesítményét nyújtotta: Szüts Mátyás a huszonkettedik, míg Balogh Mátyás a harmincötödik helyen jutott be a kieséses szakaszba,” – kezdett bele az elemzésbe a szövetség sportigazgatója – „azonban minden itt dől el, és az alapszakasszal ellentétben a verseny e részében kell igazán megmutatni tudásukat.”

A verseny kiszámíthatatlanságáról vall a tény, hogy Szüts Mátyás ugyan a huszonkettedikként végzett az alapszakaszban, a negyvenharmadik helyen rangsorolt olasz Guerra Simonéval szemben a legjobb huszonnégy közé kerülésért folytatott küzdelemben alulmaradt. Ugyanebben a körben a luxemburgi JoeKleinvolt Balogh ellenfele, a harmincötödik helyen rangsorolt magyar versenyző azonban a szoros nyílpárbajból szintén vesztesen távozott: az ifjúsági korosztályban a magyarok nem tudtak a legjobb huszonnégy közé jutni.

A fiúk hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak Patraszban Forrás: mob.hu
A fiúk hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak Patraszban Forrás: mob.hu

A fiúk hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak Patraszban  •  Forrás: mob.hu

Bencsik Márk a kadétok versenyében a rangsorolókon 53. helyen végzett, a kieséses szakaszban pedig hamar búcsúzott a számtól, a legjobb 48 közé nem jutott be, a grúzAnri Basiladze 6:2-es végeredménnyel búcsúztatta a magyar íjászt. Bencsik elkezdhetettkészülni az ifjúsági olimpiai kvótaszerzésre. A versenyzők pénteken lőttek a kvótáért, Bencsik a legjobb huszonnégybe küzdötte magát, végül a 17. helyen zárta a világversenyt.

„Az ifiktől döntőt vártam, mindketten jól lőttek. Sportunk – ilyen profi szinten – nagy versenytapasztalatot és költséges, jó felszerelést igénylő sportág” – folytatta Windischmann. „A szövetség igyekszik támogatni a versenyzőket, azonban a mi kezünk sem ér el mindenhová. Bencsik Márkban és az ifikben is nagy lehetőségek rejlenek, azonban az ehhez szükséges felszerelés elengedhetetlen. Ha a fiúk hallgatnak rá, kísérőjük Orosz Viktor, a jelenleg legtöbb versenytapasztalattal rendelkező íjászunk, nagyon sokat segíthet a helyszíni események feldolgozásában, értékelésében.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik