B. Z. utanpotlassport.hu 2020.06.02 17:18 Frissítve: 2020.06.02 17:29

Hello Sakk: ahol a leányálom is valóra válhat

Papp Gábor nagymester a Hello Sakk csatornán zajló ifjúsági online bajnokságról és a hamarosan induló, fiatalokat érintő mesterkurzusról is szót ejtett.

Tovább zajlik az élet a Hello Sakk elnevezésű online csatornán. A Twitch felületén keresztül többek között már Top10 Challange néven a hazai élsakkozók bemutatómeccseit, valamint az U18-as és a női válogatott mérkőzéseit is követhették az érdeklődők. Nagy sikerrel folytatódik tovább a Hello Sakk-kupa, azaz a kieséses rendszerű magyar ifjúsági online bajnokság is, amelyben kedden már a második fordulót rendezik. A bajnokságra az átlag Élő-pontszámok alapján 24 fiatal hazai sakkozót hívtak meg.

Kozák Ádámot a világbajnok Carlsen hívta játszani Forrás: MSSZ

Kozák Ádám a Hello Sakk-kupa első számú kiemeltje  •  Forrás: MSSZ

A 16 fiú- és 8 leányjátékos a kiemelések után, egyenes kieséses rendszerben dönt a bajnoki címről, a továbbjutás két 10 perces plusz 2 másodperces bónuszú rapidmérkőzés eredményén múlik. Első körben a 9-16. helyen kiemelt fiúk csaptak össze a lányokkal, ezen mérkőzések győzteseit sorsolták össze az első nyolc kiemelt fiúval. Izgalmakban, ám meglepetésekben sem volt hiány a nyolcaddöntőbe jutásért vívott csatákban. Az alacsonyabb értékszámmal rendelkező lányok közül ketten is bejutottak a legjobb 16-ba. Gömböcz Zsófia Füle Simont búcsúztatta, Kovács Judit Gombócz Ferencet győzte le meglepően simán: 2–0-ra. Miután kéthetente keddenként négy összecsapást bonyolítanak le, velük június másodikán nem, csak a nyolcaddöntő következő felvonásában találkozhatunk majd. A mai nap érdekessége, hogy színre lép hazánk legfiatalabb nagymestere, a 18. életévét június közepén betöltő Kozák Ádám.

A mezőny legmagasabb Élő-pontszámával rendelkező, így értelemszerűen első helyen kiemelt játékos Juhász Ágostonnal találkozik. Kihívójának nem lesz egyszerű feladata az esténként a világbajnok Magnus Carlsennel partizgató Kozák ellen. A meccseket Bánusz Tamás nagymester mellett, a Hello Sakk ötletgazdája, Papp Gábor kommentálja. A női válogatott szövetségi kapitányi posztját betöltő nagymester szerint, a kezdeményezés már részben beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

pg„Belőttük ezt a kéthetes műsorsávot, hiszen nyilván anyagi vonzata is van a megjelenésnek, de az álmom: ha lesz kereslet és többen is szponzorálnák a dolgot, akkor akár naponta is lehetne jelentkezni érdekes és friss tartalmakkal – mondja a kapitány. – Például komolyabb versenyek vagy sakkolimpia esetén. Próbálunk magyar vonatkozású eseményeket közvetíteni, és az ifjúsági sakkot is fontosnak tartjuk. A Hello Sakk-kupa mai fordulójában elképesztően izgalmas mérkőzésekre van kilátás. Kezdetben féltünk a fiú-lány párosításoktól, és a szakma is megkérdőjelezte: akkor most hagyjuk, hogy lemészárolják a lányokat? Nekem vesszőparipám, hogy ifjúsági korban a fiú és a lány szakágat nem szabad annyira élesen elválasztani a sakkban. Azt Polgár Judit is mindig kiemeli, hogy a női sakkozók legyenek ott a fiúmezőnyben. És bizony, aki követte az eddigi mérkőzéseket, látta, hogy a lányok egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. Ma Kozák Ádám egyetlen nagymesterként kiemelkedik a névsorból, az ő továbbjutására nagy esély mutatkozik – neki az online műfaj egyébként is fekszik. A másik három meccsen viszont bármi megtörténhet.”

A nyolcaddöntő párosításai (június 2-án a bal oldali oszlop mérkőzéseket rendezik) Forrás: Hello Sakk

A nyolcaddöntő párosításai (június 2-án a bal oldali oszlop mérkőzéseit rendezik)  •  Forrás: Hello Sakk

A Hello Sakk az ifijátékosokat nemcsak foglalkoztatni, de képezni is igyekszik. Papp Gábor egy mesterkurzus keretén belül négy héten keresztül két órában, interaktív módon vezeti be a gyakorlati végjátékok komplex világába azt a húsz, 1900 Élő-pont feletti, ám 18 év alatti fiatalt, aki jelentkezik, és helyet kap a képzésre.

„Azokat a gyerekeket akarjuk megragadni, akik komolyan foglalkoznak a sakkal és versenyszerűen szeretnék űzni. Ez a kurzus nem ingyenes, de cserébe igyekszünk adni is valamit. Három-négy nagymester barátommal kívánunk magas színvonalú csoportos órákat tartani olyan témákban, amelyekben egy magánedző nem biztos, hogy tud segíteni.  A nagymesterek alapesetben nehezen elérhetők oktatás szempontjából. Most kicsit több időnk van, és úgy döntöttünk, szeretnénk átadni azt a tudást, ami húsz-harminc év alatt felgyülemlett bennünk.”

A Hello Sakk-kupa keddi mérkőzéseit 18 óra 45 perctől ITT lehet követni.
A június 10-én kezdődő mesterkurzusra ITT lehet regisztrálni.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.