B. Z. utanpotlassport.hu 2020.10.14 18:23 Frissítve: 2020.10.14 18:30

Hegyikerékpár: Vas Kata Blanka végig hitt az U23-as vb-éremben

„Régebben, ha valami az első métereken nem jött össze, már szinte fel is adtam” – mondja a 19 éves Vas Kata Blanka, aki ezúttal az U23-as hegyikerékpáros világbajnokság második helyére küzdötte fel magát a felejthető rajtja után.

A hétvégén ismét parádézott a magyar kerékpársport egyik legnagyobb ígérete, a 19 éves Vas Kata Blanka, aki ezúttal az ausztriai Leogangban rendezett U23-as hegyikerékpáros világbajnokság 39 fős mezőnyében ért célba másodikként az egyaránt szupertehetség 21 éves francia Loana Lecomte mögött, és a 22 esztendős dominikai-holland Ceylin del Carmen Alvarado előtt. A kiskunlacházi bringáslány ezzel a korosztály elsőéveseként a második U23-as vb-ezüstjét szerezte, hiszen februárban a terepkerékpáros (cyclocross) világeseményen is begyűjtött egy hasonlóan szépen csillogó medált.

Vas Kata Blanka a második helyen ért célba az U23-as vb-n Forrás: UCI Mountain Bike/Facebook

Vas Kata Blanka a második helyen ért célba az U23-as vb-n  •  Forrás: UCI Mountain Bike/Facebook

„A rajtom egyáltalán nem sikerült – idézi fel a hétvégi versenyt Blanka. – A legutolsó sorból indultam, és be is ragadtak előttem. Aztán valahogyan feltempóztam magam az elejére. A felvezetőkör után azt hittem, a tizedik hely környékén állok, pedig akkor már harmadik-negyedik lehettem. Elkezdtem nyomni, ahogyan csak tudtam, és közben csak magamra figyeltem, mert nagyon meredek emelkedők és lejtők voltak a pályán, ami a sár és a kiázó gyökerek miatt csak veszélyesebb lett. Jó érzéssel töltött el, hogy a cyclocross-világbajnok Alvarado előtt megyek, hiszen korábban erre nem sokszor volt példa, de most már ő is tudja, hogyan néz ki hátulról a trikóm. Boldog voltam a célban és jelen pillanatban elégedett vagyok ezzel a második hellyel, valamint az előtte elért eredményeimmel is, de szeretném egyre többre vinni.”

Az Franciaországban rendezett augusztusi országúti U23-as Európa-bajnokság mezőnyversenyében (tehát a harmadik szakágában) is hatodik helyen záró kerékpáros, sikereinek hátterében többek között a megnövekedett önbizalmát látja.

„Az biztos, hogy nagyon kell akarni. És szeretni, amit csinálok. Nem tudom pontosan, mi vezet a jó eredményekhez. Mondhatnám a rengeteg edzést, de a vetélytársaim is sokat készülnek. Edzeni is szeretni kell. Sokszor éreztem úgy, hogy fejben nem vagyok teljesen rendben, de a nagy tét, a világversenyek közege már helyrebillenti a koncentrációmat. Legutóbb a verseny eleje megint nem sikerült, de nem estem szét, és bíztam magamban, hogy fel tudok kapaszkodni. Sikerült. A hozzáállás ezen részében nagyon sokat fejlődtem, mert régebben, ha valami az első métereken nem jött össze, már szinte fel is adtam az egészet.”

Vas Kata Blanka végig hitt a sikerben Fotó: Traian Olinici

Vas Kata Blanka végig hitt a dobogóban  •  Fotó: Traian Olinici

Talán az önmagában való hit is szerepet játszik abban, hogy Blanka a versenyek előtt már igyekszik a lehető legkevesebbet foglalkozni a körülményekkel.

„A versenyt megelőző estén már nem gondolkodok azon, hogy vajon mi lesz másnap. Próbálok pihenni. Inkább edzéseken képzelek el versenyszituációkat. Az ellenfeleket sem nézegetem, mert a rajtlistán látok húsz jó nevet, és elkezdek stresszelni.”

Azért tegyük hozzá, az ellenfeleknek is okozhat immár álmatlan éjszakát, ha a viadal előtt a magyar lány eredménysorát böngészik. S bár Blanka teljesítménye egyedülálló a hazai női kerékpársport történetében, ő mégis a helyén kezeli azt. Vagy még a kelleténél is szerényebben fogadja.

„Nem érzem, vagy talán nem fogom fel, hogy ezek igazán jó eredmények. Talán most a koronavírus-járvány miatt megváltozott körítés is elvett az élményből, ezért nem volt akkora az öröm, mint például a cyclocross-vébé után. Azért persze tudom, Alvarado előtt, és az előző héten felnőttvilágkupát nyert Lecomte mögött végezni dicséretes. Viszont a szurkolók, és a megszokott hangulat most nagyon hiányzott.”

A remek szereplés után most két hét pihenő jön a versenyző számára, aztán minden kezdődik elölről: beleveti magát a cyclocross-szezonba, és a hónap végén már érkezik az első megméretés.

„Az a helyzet, hogy a jó eredmény után sosem érzek fáradtságot, tehát ilyenkor, amikor van is időm pihenni, nem szeretek. Viszont amikor jönnek sorban a versenyek, előfordul, hogy kicsit soknak érzem és elegem lesz. Remélem, a folytatásban is mindhárom szakágban sikeres maradok, ezt a két hetet pedig a tanulás mellett arra használom ki, hogy végre megszerezzem a jogosítványomat.”

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.