Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.08.19 16:29 Frissítve: 2019.08.22 15:09

Fiú U19-es kézi-vb: minden idők legjobb ifjúsági eredménye

Legyőzte a horvátokat, a spanyolokat és kétszer a franciákat a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott a Szkopjéban rendezett korosztályos világbajnokságon. Kárpáti Krisztián együttese az ötödik helyével bizonyította, hogy igenis a világ elitjében, legalábbis annak a közvetlen közelében a helye.

A kézilabdás lányok tavalyi és idei elképesztő sikerei feladták a leckét a fiúknak, ha valami kiemelkedőt szeretnének elérni, elvégre a vb-, illetve Eb-aranyérem a mérce. A júliusi férfi junior-világbajnokságon óriási csatában maradt alul a dánok elleni nyolcaddöntőben a magyar válogatott, és csupán a tizenötödik helyen zárta a tornát.

Győri Kristóf ismét biztos pont volt a kapuban Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Győri Kristóf ismét biztos pont volt a kapuban  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Az ifjúságiak nagy reményekkel utaztak el Szkopjéba, annak ellenére is, hogy a halálcsoportba kerültek, amelyben az Eb-címvédő svédek mellett a franciák és a későbbi világbajnok egyiptomiak is szerepeltek.

Kárpáti Krisztián együttese azonban a megoldotta a feladatot: a csoportkörben legyőzte a franciákat, és bár csak negyedikként jutott tovább, nem vérzett el a tizenhat között. A vb legfontosabb meccsén, a horvátok ellen újra csúcsformát mutatott a csapat, és négy góllal legyőzte az esélyesebb riválist.

A németek a negyeddöntőben nem adtak esélyt, a helyosztókon azonban újabb két nehézsúlyú áldozatot ejtettek a mieink, a spanyolokat, majd újra a franciákat (ezúttal már nagy fölénnyel) győzték le, s ezzel az előkelő ötödik helyen zártak. Az észak-macedóniai produkcióval megismételték a juniorok két évvel ezelőtti algériai vb-ötödik pozícióját, és minden idők legjobb ifjúsági szereplését hajtották végre.

A válogatott emellett az egyik egyéni elismerést is begyűjtötte: a legjobb jobbszélső, Kecskés Dániel személyében magyar játékos is helyet kapott a torna All Star-csapatában.

A jobbszélső Kecskés Dánielt beválasztották a torna álomcsapatába Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A jobbszélső Kecskés Dánielt beválasztották a torna álomcsapatába  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A tények azt mutatják, hogy az együttes csupán az Európa-bajnoki címvédőtől és a vb két döntősétől kapott ki. Vagyis bebizonyosodott, hogy ez a válogatott egy mérkőzésen a világ bármely együttesével felveszi a versenyt. Persze, ettől még egyáltalán nem hibátlan. Az eredménytől függetlenül van lemaradása a csapatnak, amit a következő években kell behozni.

„Azt látni kell, hogy fizikumban a csapatok nagy része előttünk van, ezt támadásban robbanékonysággal, gyorsasággal, védekezésben pedig rengeteg lábmunkával és agresszivitással próbáljuk pótolni” – mondta a szövetségi edző, Kárpáti Krisztián az utanpotlassport.hu-nak még a torna közben.

A gárda igazán nagy erejét azonban – az időnként közhelyesnek tűnő, de ezen társaság esetében mindenképpen indokolt – összetartás, küzdeni tudás adta. A játékosok nem ismertek sem elveszett labdát, sem elveszett mérkőzést.

„A legfontosabb célunk az volt, hogy méltóképpen képviseljük a hazánkat és a címeres mezt. Lehet, hogy a képernyő mást mutat, de ezek a fiúk hihetetlenül tudnak és akarnak is harcolni, nagyon erős közösséget alkotnak.”

A hit, az akarat ezúttal az ötödik helyig vitte a magyar válogatott, amely a tavalyi Eb-tizedik hely után úgy ment ki a világbajnokságra, hogy a legjobbak közé szeretne kerülni. Nos, talán nem túlzás kijelenteni: sikerült.

A magyar válogatott mérkőzései a vb-n
Csoportkör: –Tajvan 38–20,  Kanada 41–13, –Franciaország 26–25, –Svédország 28–29, –Egyiptom 24–31
Nyolcaddöntő: –Horvátország 27–23
Negyeddöntő: –Németország 16–26
Az 5-8. helyért: –Spanyolország 29–24
Az 5. helyért: –Franciaország 31–20
A magyar csapat vb-kerete:
Kapusok: GYŐRI Kristóf (NEKA), MERKOVSZKI Pál (FTC), NAGY Benedek (Telekom Veszprém)
Jobbszélső: HORNYÁK Bence (Telekom Veszprém), KECSKÉS Dániel (NEKA)
Jobbátlövők: DELY Márton (NEKA), PAPP Bence (PLER-Budapest), SZUHAREV Lev (Telekom Veszprém)
Irányítók: BOGNÁR Alex (Váci KSE), KŐHEGYI Ákos (Telekom Veszprém), MELNICHUK Viktor (Telekom Veszprém)
Beállók: GÁL Dominik (NEKA), VAJDA Huba (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: KOVÁCS Gergő (NEKA), PRAINER Viktor (FTC), TÓVIZI Tamás (Balatonfüredi KSE)
Balszélsők: BAJUSZ Brúnó (MOL-Pick Szeged), HOLDOSI Bence (FTC)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.