utanpotlassport.hu 2018.07.03 15:59 Frissítve: 2018.07.03 16:05

Cselgáncs: szarajevói ifi Eb-érmeseink saját szereplésükről

A +90 kilogrammos Sipőcz Richárd ismét kontinensbajnoki címet ünnepelhetett Szarajevóban, az ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon. Nerpel Gergely a 73 kilósok között, míg Vég Zsombor a 90 kilogrammosok mezőnyében állt fel a dobogó harmadik fokára. A három érmes fiúval beszélgettünk az Eb-ről, s a terveikről.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok között megszerezte második ifjúsági Európa-bajnoki címét a hét végén Szarajevóban, így a vitrinjében tudhat már két kontinensbajnoki aranyérmet, egy ezüstöt és egy EYOF-győzelmet is. Sipőcz a döntőben az ifjúsági világranglista-vezető török, Omer Aydint múlta felül két wazari értékű akcióval.

Sipőcz egyik kedvenc dobását "adja el" Szarajevóban

Sipőcz az egyik kedvenc dobását "adja el" Szarajevóban  •  Forrás: Eju.net

„Mindenképp Európa-bajnok szerettem volna lenni. Különösen azért, mert tavaly „csak” a dobogó második fokára állhattam fel. Nehéz időszakon vagyok túl, hiszen sokáig sérülés is hátráltatott a felkészülésben, így még édesebb a siker. A döntőben szerintem sokkal jobban tudtam koncentrálni a töröknél és erősebbnek is éreztem magam” – vélekedett Sipőcz oldalunknak a megméretést követően.

Richárd évek óta rendkívül stabilan teljesít a nemzetközi mezőnyben, s természetesen ezt mostani diadala is bizonyítja. Adódik a kérdés: mi a titka a fiatal győri dzsúdósnak?

„Tizenkét éve ugyanazzal ez edzővel dolgozom együtt, Gyimes Nikolettel. Rengeteget jelent nekem a munka vele. Mindketten nagyon sokat készülünk. Emellett pedig olyan technikákat tudok végrehajtani szinte bármely velem egykorún, amelyek nagyon hatásosak. Ilyen például a csípődobás, a combdobás-kombinációk és a lábtechnikák is. Éppen azért kiszámíthatatlan a dzsúdóm, mert ezeket hasonlóan magas színvonalon tudom alkalmazni. Mondhatni, bármikor.”

A SZESE cselgáncsszakosztályának a versenyzője a juniorok között is kiharcolta, hogy a világ- és Európa-bajnokságon is képviselhesse a magyar színeket. Elmondta, hogy óriási motivációt jelent ez a kontinensbajnoki cím, s nem tartja kizártnak azt sem, hogy már az idén dobogóra álljon bármely világversenyen. Richárd kifejtette, hogy már régóta azon dolgoznak, hogy ütőképes legyen a juniorok mezőnyében is.

A 73 kilogrammos Nerpel Gergely és a 90 kilós Vég Zsombor egyaránt bronzérmet szerzett Szarajevóban. Kettejük között dől el az, hogy ki képviseli Magyarországot az októberi, Buenos Ares-i ifjúsági olimpián. Előzetesen az volt a mérvadó, hogy az utazhat közülük, aki előrébb végez az Eb-n. Miután ez nem döntött, marad nak a világranglista-pontok. Ebből Nerpelnek most több van, tehát Végnek mindenképpen előrébb kell végeznie a hongkongi vagy a makaói Ázsia-kupán-viadalon.

De ne feledkezzünk meg Szarajevóról, s arról, milyen szép sikert ért el a két fiú! Nerpel így vélekedik a történtekről:

„Remek napot fogtam ki, nagyon jól ébredtem, s a fogyasztásom is jól zajlott. Erősnek éreztem magam, ez a dzsúdómon is látszódott. Úgy gondolom, a maximumot hoztam ki magamból. Habár az aranyéremért mentem, megbékéltem a bronzzal is, s már elégedett is vagyok vele.”

Vég Zsombor március óta sérüléssel bajlódott, s csupán két héttel a kontinensviadal előtt kezdett el készülni, így különösen nagy sikernek számít a bronzérme. Ezt ő is tudja, és nagyon boldog, hogy felállhatott a dobogóra:

„Mindig csak az első meccs előtt izgulok, de utána elillan, s csak a versenyre tudok koncentrálni teljes mértékben. Ez most is így volt. Minden viadal előtt azt tűzöm ki magam elé célként, hogy szeretném megnyerni, de most egyáltalán nem voltam elkeseredve amiatt, hogy ez nem sikerült. Még most sem vagyok tökéletes állapotban, ettől függetlenül mindent megteszek azért, hogy minél jobban szerepeljek Hongkongban.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.