utanpotlassport.hu 2018.06.30 21:47 Frissítve: 2018.06.30 21:55

Cselgáncs: Sipőcz Richárd újra ifjúsági Európa-bajnok

Az Európa-bajnok és ezüstérmes, EYOF-győztes Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok között ismét kontinensbajnoki címet ünnepelhetett, míg a súlyos sérüléséből nemrégiben felépülő 90 kilós Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állt fel a Szarajevóban zajló ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért az ifjúsági cselgáncsozók Szarajevóban zajló Európa-bajnokságának a harmadik napja, amelyen a férfiak között a 81, a 90 és a +90 kilogrammosok, míg a lányok versenyében a 70 és a +70 kilósok voltak érdekeltek.

A magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét szerezte meg az Európa-bajnok és ezüstérmes, EYOF-győztes Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok mezőnyében. Címvédőhöz méltón, mondhatni, játszi könnyedséggel menetelt a fináléig: ipponnal győzte le a szlovák Benjamin Matasejét, a német Losseni Konét és a lengyel Wojciech Kordyalikot is.

Sipőcz Richárd másodszor ifjúsági Európa-bajnok

Sipőcz Richárd másodszor ifjúsági Európa-bajnok

Az aranycsatában a török Omer Aydin várta a győri fiút. Az mérkőzés elején (Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője szerint – A szerk.) érthetetlenül Sipőczöt intették meg.  Utána azonban a török is kapott egyet. Másfél perccel a vége előtt  Richárd egy wazari értékű akcióval eldobta Aydint, akinek így kezdeményeznie kellett. Hajtott is a török, de beleszaladt még egy wazariba, így Sipőcz Richárd megszerezte második ifjúsági Európa-bajnoki címét.

„Szerencsére nem volt túlságosan meglepő Richárd sikere. Tudtuk, hogy nagyon jó állapotban van, az érem papírforma volt. A sorsolásán már lehetett látni, hogy illene a döntőig elmennie. Sejtettük, hogy a török fiú törhet esetleg borsot az orra alá, de nagyon okosan oldotta meg a feladatot, megérdemelte a győzelmet” – vélekedik Bíró.

A súlyos sérüléséből nemrégiben felépülő Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állt fel. Első mérkőzésén holland ellenfélnél bizonyult jobbnak, majd a negyeddöntőben szerencsétlen vereséget szenvedett a grúz Nika Karazisvilitől; vetődéses technikával ment neki a grúznak, s egyből úgy estek a tatamira, hogy Karazisvili leszorította őt.

Zsombor ezután megállíthatatlan volt. Simán verte a német Darius Roeminget, majd a portugál Rodrigo Boavidát, végül a bronzmeccsen az azeri Jagub Iszmailzadéval találta szemben magát. Kiegyenlített volt a párharc, de a gongszó előtt 37 másoderccel Vég óriási ipponnal eldöntötte a bronzérem sorsát.

„Ahhoz képest, hogy két hete még az sem volt biztos, hogy elindulhat az Eb-n, kiemelkedően szerepelt. Márciusban porcleválás volt a lábában, amit meg kellett műteni. Csoda, hogy itt lehetett. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy verhető lett volna a grúz fiú is. Ha nincs a sérülése, akkor semmi kétségem sincs afelől, hogy ma két bajnokunk lett volna” – foglalja össze a szakágvezető.

A leányok versenyében a 70 kilogrammos Czerlau Jennifer menetelt a legtovább; egészen a bronzmérkőzésig. A magyar lányt csupán a szlovák Nina Gersiova, és a harmadik helyért folyó csatában a német Raffaela Igl tudta megállítani. Czerlau ezzel a teljesítménnyel az értékes ötödik helyen zárta a bosnyák megméretést.

„Nagyon elégedett vagyok Jennifer munkájával. Egész nap magabiztosan versenyzett, s ha egy picit jobban hisz magában, akkor dobogóra állhatott volna” – értékel Bejczi Zsuzsanna az ifjúsági leányválogatott szakágvezetője.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ
A harmadik nap bajnokai és magyar eredményei
Fiúk
81 kg: Danil Umarov (Oroszország), magyar induló nem volt.
90 kg: Matvej Kankovszkij (Oroszország), …3. Vég Zsombor, Turánszki Zalán helyezetlen.
+90 kg: SIPŐCZ RICHÁRD EURÓPA-BAJNOK, Varga Donát kiesett.
Leányok
70 kg: Martina Esposito (Olaszország), …5. Czerlau Jennifer
+70 kg: Lea Fontaine (Franciaország), Farkas Szilvia és Faragó Petra helyezetlen.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.