Cselgáncs: Özbas Szofi karnyújtásnyira Tokiótól

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.18. 10:39
Címkék
A Ceglédi VSE dzsúdósa, Özbas Szofi (63 kg) történelmet írt a marokkói junior-világbajnokságon: 17 évesen szerzett egyazon évben junior Európa-bajnoki és vb-címet. A marrákesi vb-aranyérme − nem mellesleg − elég pontot adott ahhoz, hogy olimpiai kvótát érő helyen tanyázzon a felnőtt-világranglistán. A junior leányválogatott szakágvezetőjével, Radics Attilával, valamint Özbas két edzőjével, Bíró Tamással és Bíró Norberttel beszélgettünk a Marokkóban történtekről, a szezon nehézségeiről, illetve a tokiói ötkarikás játékokról.

Szabó Brigitta a magyar dzsúdósport első női világbajnoka; a juniorok között 2002-ben állt fel a dobogó legfelső fokára aCsedzsu-szigeten. Ráadásul ugyanabban az esztendőben junior Európa-bajnoki címet is ünnepelhetett. Duplázásra ezután is volt példa: Gercsák Szabina 2015-ben a világ és Európa tetején is elfoglalta helyét a juniorok között.Szabó Brigitta a magyar dzsúdósport első női világbajnoka; a juniorok között 2002-ben állt fel a dobogó legfelső fokára aCsedzsu-szigeten. Ráadásul ugyanabban az esztendőben junior Európa-bajnoki címet is ünnepelhetett. Duplázásra ezután is volt példa: Gercsák Szabina 2015-ben a világ és Európa tetején is elfoglalta helyét a juniorok között.

Ugyanezt a bravúrt vitte véghez az idén a Ceglédi VSE ifjúsági olimpiai bajnok versenyzője, Özbas Szofi (63 kg), aki a szeptemberi, vantaa-i junior Eb-aranyérme után csütörtökön, Marrákesben világbajnoki címet is ünnepelhetett. A különbség közte és a két korábbi duplázó között az, hogy mindezt elsőéves juniorként, 17 évesen vitte véghez.

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF
Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet  •  Fotó: IJF

„A vb előtt ezt csak nagyon szélsőséges esetben lehetett elképzelni, de megcsinálta. Azt tudom mondani, hogy még összeszedettebben dzsúdózott, mint az Európa-bajnokságon. Gyakorlatilag nem volt olyan párharc, amelyben egy percig is veszélyben forgott volna a győzelme. Úgy tűnik, amikor ennyire összeszedett, akkor ennyivel jobb az egész mezőnynél. A marokkói viadal egyébként olimpiai kvalifikációs pontokat ad, így jelen állás szerint Szofi ott lehetne a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokon”− összegez a junior leányválogatott vezetőedzője, Radics Attila.

A Ceglédi VSE vezetőedzője, Bíró Tamás is elkísérte a fiatalt Marokkóba. Ő így látja a történteket:

„Amikor közölték a sorsolást, arra gondoltunk, hogy ideális esetben bejuthat az aranycsatába. Abban a tekintetben még szerencséje is volt, hogy mindig − számára− ideális ellenfél következett. Nagyon ideges volt végig. A legveszélyesebb ütközetei a német Dena Pohllal szembeni negyeddöntő, valamint a finálé volt, amelyet a szerb Anja Obradoviccsal vívott. A négy közé jutásért volt az egyetlen olyan ütközete, amelyet nem ipponnal nyert meg. Azt hiszem, ez sokat elmond. Ami Obradovicsot illeti: idén eddig kétszer találkoztak. A minszki Európa Játékokon két wazarival a szerb nyert, a finnországi Eb-n pedig Szofi vágta őt ipponnala tatamira tíz másodperc alatt. Marokkóban szerencsére, felénk billent a mérleg.”

Pedig nem indult jól Özbas szezonja… Három Európa−kupa-versenyen vett részt tavasszal, és csupán egyszer állhatott a dobogóra, annak is a harmadik fokára.

„Tavaly ősz óta nem úgy dolgozott, ahogyan kellett volna. Maximalista, éppen ezért az iskolában csak az ötösöket fogadja el. Ha valaki élsportoló, akkor nem mehet egyszerre minden tökéletesen. Gyakorlatilag a junior országos bajnokságon is meg kellett szenvednie a győzelemért. A finnországi kontinenstorna előtt három hónappal ugyanakkor komolyan elszánta magát, tökéletesen fókuszált a dzsúdóra. Fejben és fizikailag egyaránt kihozta magából a legtöbbet, ennek köszönhetően sikerült dupláznia”− vélekedik Bíró Norbert, a Ceglédi VSE és az ifjúsági fiúválogatott mestere.

Kanyarodjunk kicsit vissza a tokiói olimpiára, hiszen jelen esetben az forog szóban, hogy Özbas Szofinak abszolút valós esélye nyílt a kvalifikációra, és arra, hogy 18 évesen az ötkarikás játékok tatamiján mutassa meg, mire képes:

„A dolga csupán annyi lenne, hogy kvalifikációs versenyeken induljon, és néhányon megszerezze az ötödik-hetedik hely valamelyikét. Ennyi, valószínűleg nem több. Ő mindazonáltal egyelőre úgy van vele, hogy az érettségire szeretne koncentrálni, mivel az idén májusban esedékes, és kitűnő akar lenni. Az U23-as Európa-bajnokságon részt vesz, a felnőttviadalokon viszont egyáltalán nem biztos. Még azt sem tudja, hogy dzsúdós szeretne-e lenni. Az idő egyre inkább sürgeti, a megméretések egyre csak követik egymást, így a nagyon közeli jövőben döntenie kell. Óriási előny lehetne a kétezer-huszonnégyes, párizsi olimpián, ha már Tokióban tapasztalatot szerezne. Persze, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy most örülnünk kell, mert elképesztően nagy dolgokat ért el kevéssel több mint egy hónap leforgása alatt”− zárja le Bíró Tamás.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik