Cselgáncs: négy fiatal olimpiai kvótáért harcol Tel-Avivban

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.22. 08:53
Címkék
Csütörtökön kezdődik a cselgáncsozók évadnyitó Grand Prix-versenye Tel-Avivban, amely egyben − természetesen − olimpiai kvalifikációs erőpróbának is minősül. Négy olyan fiatal is részt vesz az izraeli viadalon, akinek akár a kvótaszerzésre is esélye lehet ; Özbas Szofiról (63 kg), Sipőcz Richárdról (+100 kg), Vég Zsomborról (100 kg) és Tóth Benedekről (81 kg) beszélgettünk Toncs Péter szövetségi kapitánnyal.

Nem véletlen, hogy több, még juniorkorú dzsúdós is bemutatkozhat az évadnyitó, tel-avivi Grand-Prix versenyen. Ez lesz 2020 első olyan megméretése, amely a kétéves olimpiai kvalifikációs időszakba tartozik.

Tavaly elképesztő esztendőt zártak a fiatalok:a vantaai kontinenstornán szereztek egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet, majd nem sokkal később ugyanezt az eredményt érték el a marrákesi világbajnokságon. Végül az izsevszki U23-as Eb-n nyújtottak hárman is bajnoki címet érő teljesítményt. Az Eb-n és a vb-n ugyanazok a cselgáncsozók szereztek ugyanolyan színű érmet: Özbas Szofi (63 kg) a dobogó legfelső fokára állt, Gőz Roland (90) második lett, míg Sipőcz Richárd (+100) és Vég Zsombor (100) nyakába bronz került. Özbas, Vég és Sipőcz ráadásul elsőévesként. Zsombort leszámítva a többiek mind diadalmaskodtak Oroszországban. Tóth Benedek sem maradt helyezés nélkül: Izsevszkben a dobogó harmadik fokára állt fel.

Az olimpiai kvótáért mind a négyen versenyben vannak, és Izraelben− Rolandon kívül− tatamira is lépnek. Egy cél lebeg a szemük előtt: ott akarnak lenni a tokiói ötkarikás játékokon.

„Teljesen mindegy, melyik súlycsoportról beszélünk, a pontvadászat hajrájában minden verseny eszméletlenül kemény, bármelyik kategóriáról beszélünk. A világranglista első tizennyolc helyezettje utazhat Japánba, tehát senkinek nem egyszerű a dolga”− mondja Toncs Péter női szövetségi kapitány.

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF
Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet  •  Fotó: IJF

ÖZBAS SZOFI (CEGLÉDI VSE, 63 KG)

Tavaly gyakorlatilag mindent megnyert, amit lehetett a korosztályában, sőt eggyel feljebb, az U23-asok között is diadalt aratott az Eb-n. Emellett az ötödik helyet szerezte meg a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen. Teljesítményével 1081 pontot gyűjtött a felnőtt-világranglistán, ezzel a 45. helyre küzdötte fel magát.

A junior-világbajnoki győzelme után még nem volt biztos benne, hogy nekivág a kvalifikációs erőpróbáknak, hiszen idén érettségizik, azóta viszont elhatározta, megpróbálja kiharcolni a helyét.

„Tavaly korosztályos megméretésekre koncentráltam, hiányzott a motiváció. Sokáig nem tudtam beszélni az ötkarikás játékokról, nem éreztem kézzelfoghatónak. Olyan gyorsan történt minden, hogy fel sem fogtam, min megyek keresztül. Most úgy érzem, van bennem erő: biztos, hogy nekivágok. Három erőpróbán ott leszek, ha minden jól megy, akár sikerülhet is a kvótaszerzés”− vélekedett honlapunknak a fiatal még decemberben.

Toncs szerint Szofi felfogása élsportolóhoz méltó:

„Annak ellenére sem szállt el magától, hogy történelmet írt, továbbra is a földön jár. Erőt merít azokból az aranyérmekből, amelyeket 2019-ben szerzett. Az összes fiatal közül őt tartom a legesélyesebbnek a kvótaszerzésre; nyolcvan százalékot adok rá, hogy szoríthatunk érte a japán fővárosban. Senkitől nem fél, mint ahogyan nem is bízza el magát. Nem is kérdés, hatalmas jövő előtt áll!”

Sipőcz Richárd azért tudott mosolyogni a junior-világbajnoki bronzérem után Forrás: IJF
Sipőcz Richárd azért tudott mosolyogni a junior-világbajnoki bronzérem után Forrás: IJF

Sipőcz Richárd azért tudott mosolyogni a junior-világbajnoki bronzérem után  •  Forrás: IJF

SIPŐCZ RICHÁRD (SZESE, +100 KG)

A kétszeres kadét Európa-bajnok nem szeretne számolni azzal, hogy nem lesz ott Tokióban:

„Elképzelni tudom, csak nem akarom! Nagyon hiszek magamban, meg tudom csinálni. Gyermekkorom óta arról álmodom, hogy minél több olimpiánléphessek tatamira, és most szeretném elkezdeni. Jelenleg hétszáz pontom van, ötvenhetedik vagyok a ranglistán. Terveim szerint legalább hat kvalifikációs versenyen veszek részt. Úgy számolunk, hogy egy arany- vagy két bronzérmet kell szereznem ahhoz, hogy biztos legyen a pozícióm.”

„Valóban, két-három dobogós helyezésre lenne szüksége ahhoz, hogy részt vehessen a játékokon. Megemelem a kalapomat, ha megcsinálja. A mezőny elképesztően erős. Annyi a különbség a középsúlyokhoz képest, ha csak a másodvonal vesz részt valamelyik megméretésen, akkor Ricsi dolga valamivel egyszerűbb. Ez azonban szinte elképzelhetetlen világversenyeken. Tel-Avivban nehéz lesz Sipőcz dolga, kíváncsi vagyok, mire lesz képes. negyven-ötven százalékot adok a kvótaszerzési esélyére”− mondja a kapitány.

Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása Forrás: IJF
Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása Forrás: IJF

Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása  •  Forrás: IJF

VÉG ZSOMBOR (CEGLÉDI VSE, 100 KG)

Zsombor jelenleg a lajstrom 90. helyén tanyázik 434 ponttal. Az edzők fanatikusnak tartják: folyamatosan képzi, fejleszti magát. Minél hamarabb csúcsra szeretne érni, és ezt nem is titkolja:

„A célom az, hogy minél hamarabb csúcsra érjek: olimpiai, világ- és Európa-bajnok szeretnék lenni. Olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.”

Toncs szerint Vég a jövő egyik nagy reménysége:

„Másfél évvel ezelőtt lépett fel a száz kilósok közé, még mindig nem fogyaszt semmit. A fiúk és a lányok közöttebben a korbanmég jobban kijönnek az életkori sajátosságok, emiatt Zsombor talán még el van maradva fizikálisan a nemzetközi élmezőnyhöz képest. Óriási bravúr kellene tőle a kvalifikációhoz. Róla is hosszú távon kell gondolkozni, azt hiszem, a 2022-es, budapesti világbajnokságon már igazi nyerőember lehet, addig viszont rengeteget kell még tapasztalnia.”

Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen Forrás: IJF
Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen Forrás: IJF

Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen  •  Forrás: IJF

TÓTH BENEDEK (RHDSE, 81 KG)

Az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan tanítványa a világranglista 176. helyén áll 111 ponttal. Számára egyelőre nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy ott legyen az ötkarikás játékokon:

„Hatalmas potenciál rejlik benne, elképesztő, mire képes a srác. Jó menedzseléssel a lehető legtöbbet kell kihozni belőle a folytatásban. Csodával érne fel, ha beverekedné magát a legjobb tizennyolcba a végelszámolásban. Azt hiszem, neki jelenleg az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot szerezze a felnőtt világversenyeken. Ezek az élmények ugyanis később kamatostul megtérülhetnek”− fejti ki a szakember.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik