Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.22 08:53 Frissítve: 2020.01.22 08:55

Cselgáncs: négy fiatal olimpiai kvótáért harcol Tel-Avivban

Csütörtökön kezdődik a cselgáncsozók évadnyitó Grand Prix-versenye Tel-Avivban, amely egyben − természetesen − olimpiai kvalifikációs erőpróbának is minősül. Négy olyan fiatal is részt vesz az izraeli viadalon, akinek akár a kvótaszerzésre is esélye lehet ; Özbas Szofiról (63 kg), Sipőcz Richárdról (+100 kg), Vég Zsomborról (100 kg) és Tóth Benedekről (81 kg) beszélgettünk Toncs Péter szövetségi kapitánnyal.

Nem véletlen, hogy több, még juniorkorú dzsúdós is bemutatkozhat az évadnyitó, tel-avivi Grand-Prix versenyen. Ez lesz 2020 első olyan megméretése, amely a kétéves olimpiai kvalifikációs időszakba tartozik.

Tavaly elképesztő esztendőt zártak a fiatalok: a vantaai kontinenstornán szereztek egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet, majd nem sokkal később ugyanezt az eredményt érték el a marrákesi világbajnokságon. Végül az izsevszki U23-as Eb-n nyújtottak hárman is bajnoki címet érő teljesítményt. Az Eb-n és a vb-n ugyanazok a cselgáncsozók szereztek ugyanolyan színű érmet: Özbas Szofi (63 kg) a dobogó legfelső fokára állt, Gőz Roland (90) második lett, míg Sipőcz Richárd (+100) és Vég Zsombor (100) nyakába bronz került. Özbas, Vég és Sipőcz ráadásul elsőévesként. Zsombort leszámítva a többiek mind diadalmaskodtak Oroszországban. Tóth Benedek sem maradt helyezés nélkül: Izsevszkben a dobogó harmadik fokára állt fel.

Az olimpiai kvótáért mind a négyen versenyben vannak, és Izraelben − Rolandon kívül − tatamira is lépnek. Egy cél lebeg a szemük előtt: ott akarnak lenni a tokiói ötkarikás játékokon.

„Teljesen mindegy, melyik súlycsoportról beszélünk, a pontvadászat hajrájában minden verseny eszméletlenül kemény, bármelyik kategóriáról beszélünk. A világranglista első tizennyolc helyezettje utazhat Japánba, tehát senkinek nem egyszerű a dolga” − mondja Toncs Péter női szövetségi kapitány.

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet  •  Fotó: IJF

ÖZBAS SZOFI (CEGLÉDI VSE, 63 KG)

Tavaly gyakorlatilag mindent megnyert, amit lehetett a korosztályában, sőt eggyel feljebb, az U23-asok között is diadalt aratott az Eb-n. Emellett az ötödik helyet szerezte meg a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen. Teljesítményével 1081 pontot gyűjtött a felnőtt-világranglistán, ezzel a 45. helyre küzdötte fel magát.

A junior-világbajnoki győzelme után még nem volt biztos benne, hogy nekivág a kvalifikációs erőpróbáknak, hiszen idén érettségizik, azóta viszont elhatározta, megpróbálja kiharcolni a helyét.

„Tavaly korosztályos megméretésekre koncentráltam, hiányzott a motiváció. Sokáig nem tudtam beszélni az ötkarikás játékokról, nem éreztem kézzelfoghatónak. Olyan gyorsan történt minden, hogy fel sem fogtam, min megyek keresztül. Most úgy érzem, van bennem erő: biztos, hogy nekivágok. Három erőpróbán ott leszek, ha minden jól megy, akár sikerülhet is a kvótaszerzés” − vélekedett honlapunknak a fiatal még decemberben.

Toncs szerint Szofi felfogása élsportolóhoz méltó:

„Annak ellenére sem szállt el magától, hogy történelmet írt, továbbra is a földön jár. Erőt merít azokból az aranyérmekből, amelyeket 2019-ben szerzett. Az összes fiatal közül őt tartom a legesélyesebbnek a kvótaszerzésre; nyolcvan százalékot adok rá, hogy szoríthatunk érte a japán fővárosban. Senkitől nem fél, mint ahogyan nem is bízza el magát. Nem is kérdés, hatalmas jövő előtt áll!”

Sipőcz Richárd azért tudott mosolyogni a junior-világbajnoki bronzérem után Forrás: IJF

Sipőcz Richárd azért tudott mosolyogni a junior-világbajnoki bronzérem után  •  Forrás: IJF

SIPŐCZ RICHÁRD (SZESE, +100 KG)

A kétszeres kadét Európa-bajnok nem szeretne számolni azzal, hogy nem lesz ott Tokióban:

„Elképzelni tudom, csak nem akarom! Nagyon hiszek magamban, meg tudom csinálni. Gyermekkorom óta arról álmodom, hogy minél több olimpián léphessek tatamira, és most szeretném elkezdeni. Jelenleg hétszáz pontom van, ötvenhetedik vagyok a ranglistán. Terveim szerint legalább hat kvalifikációs versenyen veszek részt. Úgy számolunk, hogy egy arany- vagy két bronzérmet kell szereznem ahhoz, hogy biztos legyen a pozícióm.”

„Valóban, két-három dobogós helyezésre lenne szüksége ahhoz, hogy részt vehessen a játékokon. Megemelem a kalapomat, ha megcsinálja. A mezőny elképesztően erős. Annyi a különbség a középsúlyokhoz képest, ha csak a másodvonal vesz részt valamelyik megméretésen, akkor Ricsi dolga valamivel egyszerűbb. Ez azonban szinte elképzelhetetlen világversenyeken. Tel-Avivban nehéz lesz Sipőcz dolga, kíváncsi vagyok, mire lesz képes. negyven-ötven százalékot adok a kvótaszerzési esélyére” − mondja a kapitány.

Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása Forrás: IJF

Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása  •  Forrás: IJF

VÉG ZSOMBOR (CEGLÉDI VSE, 100 KG)

Zsombor jelenleg a lajstrom 90. helyén tanyázik 434 ponttal. Az edzők fanatikusnak tartják: folyamatosan képzi, fejleszti magát. Minél hamarabb csúcsra szeretne érni, és ezt nem is titkolja:

„A célom az, hogy minél hamarabb csúcsra érjek: olimpiai, világ- és Európa-bajnok szeretnék lenni. Olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.”

Toncs szerint Vég a jövő egyik nagy reménysége:

„Másfél évvel ezelőtt lépett fel a száz kilósok közé, még mindig nem fogyaszt semmit. A fiúk és a lányok között ebben a korban  még  jobban kijönnek az életkori sajátosságok, emiatt Zsombor talán még el van maradva fizikálisan a nemzetközi élmezőnyhöz képest. Óriási bravúr kellene tőle a kvalifikációhoz. Róla is hosszú távon kell gondolkozni, azt hiszem, a 2022-es, budapesti világbajnokságon már igazi nyerőember lehet, addig viszont rengeteget kell még tapasztalnia.”

Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen Forrás: IJF

Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen  •  Forrás: IJF

TÓTH BENEDEK (RHDSE, 81 KG)

Az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan tanítványa a világranglista 176. helyén áll 111 ponttal. Számára egyelőre nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy ott legyen az ötkarikás játékokon:

„Hatalmas potenciál rejlik benne, elképesztő, mire képes a srác. Jó menedzseléssel a lehető legtöbbet kell kihozni belőle a folytatásban. Csodával érne fel, ha beverekedné magát a legjobb tizennyolcba a végelszámolásban. Azt hiszem, neki jelenleg az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot szerezze a felnőtt világversenyeken. Ezek az élmények ugyanis később kamatostul megtérülhetnek” − fejti ki a szakember.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".