HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.03.10 11:08 Frissítve: 2019.03.12 19:33

BOM-ösztöndíj: 21 hátrányos helyzetű fiatal kapott támogatást

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány kihirdette a 2019-es évben az alapítvány által támogatásban részesülő 21 ösztöndíjasának névsorát. A szervezet célja, hogy egy ösztöndíjprogram keretében segítse a fiatal sporttehetségeket, akik a sport mellett tanulnak is.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA BOM Alapítvány 2011 óta támogat olyan fiatal, tehetséges élsportolókat, akik egyetemi vagy OKJ-s képzésben részesülnek, és tandíjat kell fizetniük. Az alapítvány a tandíj átvállalásával nagy terhet vesz le a családok válláról, ezzel is elősegítve a fiatal sporttehetségek civil életben történő boldogulását. Az idei évben a nyertes pályázóknak megítélt támogatás összege összesen 21,5 millió forint.

Az ösztöndíjasokról szavaz az alapítvány kuratóriuma Forrás: MOB / Szalmás Péter

Az ösztöndíjasokról szavaz az alapítvány kuratóriuma  •  Forrás: MOB / Szalmás Péter

Váradi-Bóta Kinga korábbi élsportoló, olimpiai ezüstérmes kajakozó évek óta látja el az alapítvány főtitkári teendőit. Elmondása szerint 2011 óta eddig 107 sportoló részesült támogatásban, túlnyomórészt egyéni, és azon belül is a sikersportágakban. Az ösztöndíjra minden évben lehet pályázni: a pályázati folyamat november közepén kezdődik, és január elején zárul. Ösztöndíj támogatásra olyan sportolók pályázhatnak, akik olimpiára, vagy paralimpiára készülnek, válogatott kerettagok, valamint tandíjköteles OKJ-s vagy egyetemi tanulmányokat folyatnak. A beérkezett pályázati anyagok elbírálásakor az egy fontosabb elbírálási szempont a pályázók szociális háttere.

„Az alapítvány olyan fiatal tehetségeket támogat, aki a sport mellett tanulnak is, valamint olyan olimpiai és paralimpiai reménységeket, akiknek esélyük van arra, hogy a soron következő olimpiai vagy paralimpiai játékok résztvevői legyenek. A támogatottak köre túlnyomórészt a húszas évei elején járó, leginkább felsőfokú tanulmányait végző sportolókból áll. Azt tapasztaltuk, hogy a tanulmányaikat folytatni kívánó sportolók életében az érettségi utáni közvetlen időszak az egyik legnehezebb életszakasz: sok család számára a felsőoktatási, vagy az OKJ-s képzés tandíjának a kifizetése megterhelő, és mi ennek átvállalásával próbálunk nekik segíteni, egészen addig, amíg be nem fejezik tanulmányaikat” – magyarázta a korábbi olimpikon.

Az alapítvány szoros együttműködést folytat a sportági szakszövetségekkel: a beérkezett pályázatok sikeres elbírálásához a szövetségek igazolják a sportolók addig elért eredményeit. Mindezen túl multiplikátor szerepet is betöltenek, hiszen a támogatási lehetőséggel kapcsolatos információkat ők küldik tovább az érintett egyesületeknek és edzőknek. A támogatás népszerűsítésében tehát nagy szerep hárul a szövetségekre, de mindamellett, hogy a MOB honlapján is elérhető a pályázati információ. Az utóbbi időben egyre több pályázó értesül egymástól a támogatással kapcsolatban.

Váradi-Bóta Kinga úgy látja, hogy a fiatalabb korú, sportolni és tanulni vágyó gyerekek esetében is szükség lenne támogatásra.

„Az általános iskola vége felé egyre több szülő keres meg minket azzal a kéréssel, hogy segítsük tehetséges sportoló gyermeküket, akik folytatni kívánják tanulmányaikat. Sajnos nem tudjuk őket segíteni, mert alapvetően nem őket támogatjuk. Véleményünk szerint nem ebben az időszakban van a legnagyobb anyagi teher egy családon, hanem értettségi után, a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy ez egy olyan üres szegmens, amely szintén támogatást igényelne. Ez alól ugyan kivételt jelent a MOL tehetségtámogató programja, de az csak kevesek kiváltsága, miközben az iskolaváltás előtt álló sportoló gyerekek ügye szélesebb tömegeket érint – fejezte be a főtitkár.

A BOM ösztöndíjasok 2019-es listája ITT található.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.