utanpotlassport.hu 2019.03.10 11:08 Frissítve: 2019.03.12 19:33

BOM-ösztöndíj: 21 hátrányos helyzetű fiatal kapott támogatást

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány kihirdette a 2019-es évben az alapítvány által támogatásban részesülő 21 ösztöndíjasának névsorát. A szervezet célja, hogy egy ösztöndíjprogram keretében segítse a fiatal sporttehetségeket, akik a sport mellett tanulnak is.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA BOM Alapítvány 2011 óta támogat olyan fiatal, tehetséges élsportolókat, akik egyetemi vagy OKJ-s képzésben részesülnek, és tandíjat kell fizetniük. Az alapítvány a tandíj átvállalásával nagy terhet vesz le a családok válláról, ezzel is elősegítve a fiatal sporttehetségek civil életben történő boldogulását. Az idei évben a nyertes pályázóknak megítélt támogatás összege összesen 21,5 millió forint.

Az ösztöndíjasokról szavaz az alapítvány kuratóriuma Forrás: MOB / Szalmás Péter

Az ösztöndíjasokról szavaz az alapítvány kuratóriuma  •  Forrás: MOB / Szalmás Péter

Váradi-Bóta Kinga korábbi élsportoló, olimpiai ezüstérmes kajakozó évek óta látja el az alapítvány főtitkári teendőit. Elmondása szerint 2011 óta eddig 107 sportoló részesült támogatásban, túlnyomórészt egyéni, és azon belül is a sikersportágakban. Az ösztöndíjra minden évben lehet pályázni: a pályázati folyamat november közepén kezdődik, és január elején zárul. Ösztöndíj támogatásra olyan sportolók pályázhatnak, akik olimpiára, vagy paralimpiára készülnek, válogatott kerettagok, valamint tandíjköteles OKJ-s vagy egyetemi tanulmányokat folyatnak. A beérkezett pályázati anyagok elbírálásakor az egy fontosabb elbírálási szempont a pályázók szociális háttere.

„Az alapítvány olyan fiatal tehetségeket támogat, aki a sport mellett tanulnak is, valamint olyan olimpiai és paralimpiai reménységeket, akiknek esélyük van arra, hogy a soron következő olimpiai vagy paralimpiai játékok résztvevői legyenek. A támogatottak köre túlnyomórészt a húszas évei elején járó, leginkább felsőfokú tanulmányait végző sportolókból áll. Azt tapasztaltuk, hogy a tanulmányaikat folytatni kívánó sportolók életében az érettségi utáni közvetlen időszak az egyik legnehezebb életszakasz: sok család számára a felsőoktatási, vagy az OKJ-s képzés tandíjának a kifizetése megterhelő, és mi ennek átvállalásával próbálunk nekik segíteni, egészen addig, amíg be nem fejezik tanulmányaikat” – magyarázta a korábbi olimpikon.

Az alapítvány szoros együttműködést folytat a sportági szakszövetségekkel: a beérkezett pályázatok sikeres elbírálásához a szövetségek igazolják a sportolók addig elért eredményeit. Mindezen túl multiplikátor szerepet is betöltenek, hiszen a támogatási lehetőséggel kapcsolatos információkat ők küldik tovább az érintett egyesületeknek és edzőknek. A támogatás népszerűsítésében tehát nagy szerep hárul a szövetségekre, de mindamellett, hogy a MOB honlapján is elérhető a pályázati információ. Az utóbbi időben egyre több pályázó értesül egymástól a támogatással kapcsolatban.

Váradi-Bóta Kinga úgy látja, hogy a fiatalabb korú, sportolni és tanulni vágyó gyerekek esetében is szükség lenne támogatásra.

„Az általános iskola vége felé egyre több szülő keres meg minket azzal a kéréssel, hogy segítsük tehetséges sportoló gyermeküket, akik folytatni kívánják tanulmányaikat. Sajnos nem tudjuk őket segíteni, mert alapvetően nem őket támogatjuk. Véleményünk szerint nem ebben az időszakban van a legnagyobb anyagi teher egy családon, hanem értettségi után, a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy ez egy olyan üres szegmens, amely szintén támogatást igényelne. Ez alól ugyan kivételt jelent a MOL tehetségtámogató programja, de az csak kevesek kiváltsága, miközben az iskolaváltás előtt álló sportoló gyerekek ügye szélesebb tömegeket érint – fejezte be a főtitkár.

A BOM ösztöndíjasok 2019-es listája ITT található.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.