Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.11.01 20:07 Frissítve: 2019.11.01 20:18

Birkózás: vigaszágon is csak két magyar kötöttfogású az U23-as vb-n

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

Vérmes reményekkel vágtak neki birkózóink a budapesti U23-as világbajnokság ötödik, kötöttfogású versenynapjának, végül csalódottan kellett távozniuk. Az öt, meglehetősen esélyes sportolónk közül senki nem jutott az elődöntőig, és csupán ketten folytathatják a harcot a vigaszágon szombaton.

 

Torba Erik (pirosban) a vigaszágon küzdhet tovább a bronzéremért Forrás: UWW

Torba Erik (pirosban) a vigaszágon küzdhet tovább a bronzéremért  •  Forrás: UWW

 

Úgy az illendő, ha értékelésünket a legtöbb győzelmet elérő magyarral kezdjük, aki nem más volt, mint a kadétvilágbajnoki ezüstérmes Érsek Róbert. A Budapesti Honvéd SE fiatalja úgy lépett szőnyegre a királykategóriában, a 130 kilogrammosok között, hogy súlya csaknem 30 kilóval kevesebb volt a többiekénél. Ennek ellenére brillírozott a Ludovika Arénában: a selejtezőben az oroszok junior Európa-bajnoki második helyezettjénél, Georgij Gadzsinovnál bizonyult jobbnak, majd a termetes horvát Ante Milakovicot is legyőzte. Ekkor találkozott a török U23-as Európa-bajnok, junior-világbajnoki második Osman Yildirimmel, aki túl nagy falatnak bizonyult. Yildirim sokáig vezetett az idei junior-világbajnok, Aliabakr Juszofiamadcsalival szembeni elődöntőben, végül alulmaradt, így Róbert búcsúzni kényszerült.

Az idén U23-as Európa-bajnok ifjabb Lévai Zoltántól (77 kg) édesapja, az U23-as köttöttfogású válogatott vezetőedzője, Lévai Zoltán egyértelműen aranyérmet várt a világbajnokságon.  Csakhogy nem tudott tökéletes állapotban birkózni: mint kiderült, sérült bokával kellett helytállnia − a mester elmondása szerint emiatt egy hete nem edzett normálisan. Már az egyiptomi junior Afrika-bajnok Mohamed Khalil elleni nyolcaddöntőben is lehetett látni a mozgásán, hogy nincs csúcsformában, ám ezt a párharcot még magabiztosan hozta. Jött aztán a kazah, akinek itt lett volna az ideje visszavágni az idei, budapesti felnőtt Grand Prix-verseny döntőjében elszenvedett vereségért. Zoltán 0−1-nél még egyenlített, de nem sokkal később kitolta őt Tamerlan Sadukajev, így kikapott. A kazah aztán hatalmas csatában szenvedett vereséget az orosz junior-világbajnok Iszlam Opijevtől a négy között, Lévainak tehát elillantak érmes reményei.

Nem volt ez másképp a kadétvilágbajnoki második Papp Bertalannal (87 kg) sem, aki a románok U23-as kontinenstornán ezüstérmes versenyzőjét, Nicu Ojogot még legyőzte, a kubaiak felnőtt pánamerikai bajnokától, Daniel Gregorichtól viszont már kikapott a nyolc között. A kubainak az U23-as Európa-bajnok grúz, Gurami Hecurijani  parancsolt megálljt.

A magyar válogatott legtapasztaltabb tagja, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) nagyot küzdött az idei U23-as kontinenstorna bajnokával, a grúz Levani Kavdzsaradzéval a selejtezőben, de nem bírt vele. A grúz fiú aztán mindenkit nagyon megvert az aranycsatáig vezető úton, így Torba versenyben maradt a bronzmedálért.

Rácz Richárd is szőnyegre léphet szombaton, miután legyőzője, a kétszeres junior-vb-aranyérmes orosz, Emin Szefersajev beverekedte magát a döntőbe.

„Nem lehet okolni a srácokat, keményen végigcsinálták a felkészülést, minden tőlik telhetőt megtettek ma is. Gyakorlatilag nem volt olyan meccs, amelyiken ne lettek volna partiban a világ legjobbjaival szemben. Más kérdés, hogy ez ezúttal ennyire volt elég. Megint más kérdés, hogy a bíráskodás katasztrofális volt, nem két fiú lenne most a vigaszágon, ha minden korrektül alakul, hanem öt. Úgy tűnik, utánpótlásszinten gyenge a sportdiplomáciánk” − vélekedett a mester a helyszínen.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA
Kötöttfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
55 kg (19 induló): Rácz Richárd (Orosházi SBK), 63 kg (19 induló): Torba Erik (Budapesti Honvéd SE), 77 kg (27 induló): Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE), 87 kg (26 induló): Papp Bertalan (BVSC-Zugló), 130 kg (19 induló): Érsek Róbert (Budapesti Honvéd SE)
Selejtező
55 kg: Jemin Szefersajev (orosz)−Rácz Richárd 8−0
63 kg: Levani Kavdzsaradze (grúz)−Torba Erik 7−5
130 kg: Érsek Róbert–Georgij Gadzsinov (orosz) 3−2
Nyolcaddöntő
77 kg: Lévai Zoltán–Mohamed Halil (egyiptomi) 7−1
87 kg: Papp Bertalan–Nicu Ojog (román) 6−0
130 kg: Érsek Róbert−Ante Milkovic (horvát) 6−1
Negyeddöntő
77 kg: Tamerlan Sadukajev (kazah)−Lévai Zoltán 2−1
87 kg: Daniel Gregorich Hechavarria (kubai)−Papp Bertalan 5−0
130 kg: Osman Yilidirim (török)−Érsek Róbert tus 4−0-nál

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk
Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában
Öt szabadfogású magyar búcsúzott
Kuramagomedov bronzmeccses, Budai-Kovács vigaszágas
Oroszország volt a legsikeresebb szabadfogásban, Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik helyen zárt
Drámai bronzmérkőzés után lett Nagy Bernadett (76 kg) ötödik

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.