Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.02.18 19:45 Frissítve: 2020.02.18 19:52

Birkózás: Váncza István a felnőtt Eb legkellemesebb meglepetése

A felnőtt kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitányával, Sike Andrással beszélgettünk az utánpótláskorúak római Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményéről. Eközben megtudtuk, hogy a bravúrosan szereplő Váncza István miért nem indulhat a márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen, de arra is fény derült, hogy jövő csütörtökön Kiss Balázs, Szilvássy Erik és a 19 éves Szőke Alex között válogatót rendeznek a 97 kilósok válogatott mezéért.

A várakozás felett teljesítettek az utánpótláskorú kötöttfogású birkózók a Rómában vasárnap véget ért felnőtt Európa-bajnokságon. Tisztes helytállást vártak tőlük a szakvezetők. Volt aki csak megfelelt ennek, de akadt olyan versenyző is, aki végül − klasszisokat megszorongatva − a legjobbak közé ért. Ez utóbbiak közé tartozik a junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, mindössze 19 esztendős Váncza István (67 kg) is, aki bravúrosan rajtolt. Úgy tűnt, hamar véget ér neki az Eb: az első meccs első menetében mindössze egy pontra került a technikai tustól (0−7) az ifjúsági olimpiai bajnok azeri, Iszlambek Dadovval szemben, ám elképesztő hajrájának köszönhetően 8−7-es győzelemmel továbbjutott.

Váncza István a római felnőtt Európa-bajnoksgáon Forrás: birkozoszov.hu

Váncza István a római felnőtt Európa-bajnoksgáon  •  Forrás: birkozoszov.hu

„Egy perc után látszott, hogy Dadov nagy állóképességi gondokkal küzd. Tudtuk, hogy István kiválóan felkészült, és megfordíthatja az ütközetet. Bíztunk benne, és sikerült − szemet gyönyörködtető akciókat mutatott be” − emlékezik vissza a szakág szövetségi kapitánya, az 1988-as szöuli olimpia aranyérmese, Sike András.

Váncza a tizenhat között az U23-as Európa-bajnok lengyel, Roman Pacurkowski ellen aratott 6−0-ás diadalt, így jöhetett a negyedöntő, ezzel együtt Naszir Abdullajev. A későbbi ezüstérmes orosz már túl nagy falatnak bizonyult (0−4), így a Ferencvárosi TC birkózója a vigaszágban reménykedhetett. Abdullajev nagy csatában felülmúlta az örmények tavalyi Eb-harmadik helyezettjét, Karen Aszlanjant, így a magyar továbbjutott. Két perc sem kellett, hogy Váncza a bolgár Dejvid Dimitrovot technikai tussal, 10–0-ra győzze le, következhetett tehát a bronzcsata Aszlanjannal szemben. István négypontos hátrányból sem adta fel, de huszáros hajrája és levitele csak a szépítésre volt elegendő (5−7), így be kellett érnie az ötödik hellyel.

„Lévai Zoltán és Lőrincz Viktor ezüst-, Torba Erik pedig bronzérmet szerzett Rómában, mégis azt kell mondjam, az Eb legkellemesebb meglepetését Váncza István szerezte. Hihetetlen volt, amit csinált. Tavaly lépett fel ebbe a súlycsoportba, az év az erősödésről szólt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy hajszálra volt a felnőtt kontinensbajnokság dobogójától. A rutin hiányzott az örmény elleni csatában, semmi más. Ami a márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációs versenyt illeti: nem ő képviseli a magyar színeket, hiszen a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint úgy döntött, lefogy a hatvanhét kilósok közé. Ez nem jelenti az, hogy Istvánnak le kell mondania a tokiói játékokról; bármi megtörténhet...”

A 2018-as budapesti világbajnokságon a klasszisunkat, Kiss Balázst a szerb Mihail Kadzsaja győzte le a bronzmérkőzésen. A Grúziából honosított versenyző azóta még egy vb-harmadik helyet nyert Nur-Szultanban, ráadásul Eb-ezüstéremmel is büszkélkedhet. A 97 kilós Szőke Alex nem sokat vacakolt, kiváló teljesítménnyel, 6−2-es sikerrel kiejtette a klasszist. A négy közé jutásért 1−0-ás előnyből emelhette az U23-as világ- és Európa-bajnok, orosz Alekszander Golovint, de magára ejtette a riválisát, aki ezt kihasználva kipörgette őt a meccsből (1−9). Szőkének az Eb-től is búcsúznia kellett, miután az orosz kikapott az elődöntőben a junior-világbajnok olasz Nikoloz Kahelasvilitől (Grúziából honosított birkózó − a szerk.)

A tavalyi, budapesti U23-as világbajnokságon ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg) a selejtezőben kikapott a finn Aleksi Latvalától, aki a következő körben alulmaradt a grúz Amirja Savadzéval szemben, tehát a kiesett a magyar.

„Alex esete hasonló, mit Istváné: erősödnie kell még, és sokat tapasztalnia. Nem először bizonyult jobbnak a szerbnél; a Bundesligában egyszer már az ő kezét emelték a magasba, reméljük, legközelebb is hasonló eredmény születik a kettejük közötti párharcban. Golovinnal szemben a pillanat töredéke alatt kellett döntenie, még a challange-et is bedobtam, mert úgy láttam, az orosz Szőke lábához ért. Sajnos ez nem így volt. Persze, el volt kenődve, mert tovább akart birkózni, de megvigasztaltuk. Jövő csütörtökre válogatót írtam ki Alex, Kiss Balázs és az U23-as világbajnok Szilvássy Erik között a budapesti európai kvalifikációs versenyen való indulás jogáért. Kecskeméti Krisztián is jól küzdött, ám neki jóval nagyobb súlyt kell fektetnie a fizikális és technikai fejlődésére, mint a másik két ifjúnak. Ha kellő alázattal dolgozik, néhány éven belül a legjobbak közé tartozhat.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.