Birkózás: Szenttamási Róza kadét Európa-bajnok lenne

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.29. 15:15
Címkék
A Csepeli Birkózó Club 16 éves sportolójával, Szenttamási Rózával beszélgettünk a koronavírus-járvány okozta leállás nehézségeiről, az újraindulásról, valamint arról, hogy utolsó éves kadétként a korosztály Európa-bajnoka szeretne lenni.

Serdülőként 2018-ban ezüstérmet nyert a kadét birkózó Európa-bajnokságon, mi több, a magyar csapat legfiatalabb tagjaként ötödik helyen zárt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián a még mindig csak 16 éves Szenttamási Róza. A tavalyi év mindazonáltal nem úgy jött össze neki, ahogyan azt tervezte: két súlycsoportot is feljebb lépett; 49 kilóról 57-re váltott, ráadásul sérülések is hátráltatták. Noha az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon harmadik lett, legfőképpen ez utóbbi miatt nem sikerült dobogóra állnia a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon. Pont emiatt szeretett volna kiemelkedő eredményt elérni az idén, utolsó éves kadétként, csakhogy a koronavírus-járvány közbeszólt... Szenttamási Róza. A tavalyi év mindazonáltal nem úgy jött össze neki, ahogyan azt tervezte: két súlycsoportot is feljebb lépett; 49 kilóról 57-re váltott, ráadásul sérülések is hátráltatták. Noha az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon harmadik lett, legfőképpen ez utóbbi miatt nem sikerült dobogóra állnia a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon. Pont emiatt szeretett volna kiemelkedő eredményt elérni az idén, utolsó éves kadétként, csakhogy a koronavírus-járvány közbeszólt...

Szenttamási Róza az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Forrás: Szalmás Péter/MOB
Szenttamási Róza az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Forrás: Szalmás Péter/MOB

Szenttamási Róza az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon  •  Forrás: Szalmás Péter/MOB

„Március elején a felnőttekkel közösen voltunk edzőtáborban. Ők a Budapesten esedékes európai olimpiai kvalifikációs versenyre készültek (a fertőzés miatt ezt az erőpróbát is halasztották− a szerk.), amikor jött a hír, miszerint a kormány veszélyhelyzetet hirdetett. A nemzetközi viadalokat sorra lemondta a szövetség, és sokáig nem lehetett tudni, mi lesz a sorsuk. Bő egy hónapig dolgoztunk otthon, online tervet kaptunk az edzőktől, amely legfőképpen az erőnlétre koncentrált. Úgy érzem, fizikailag nem csak szinten tartottam magam, hanem fejlődtem is”− nyilatkozik Róza.

Az ifjú reménység tehát nem tétlenkedett a kényszerpihenőben − esetében e kifejezés ebből kifolyólag nem helytálló−, a tanulásra is nagy hangsúlyt helyezhetett.

„A klubbal április végén kezdtük meg a munkát; ekkor még csak kondiztunk és futottunk. A szőnyegre május 20-án térhettünk vissza. A legnehezebb az volt az egészben, hogy nem birkózhattam, ezt nagyon nehezen viseltem, hiszen néhány hetet követően már elképesztően monotonná váltak az erősítő gyakorlatok.”

Róza ismét nagy célokat tűzhetett ki maga elé: nemrégiben kiderült, hogy ősszel megrendezik a kadét Európa-bajnokságot.

„Nem kérdés, utolsó évesként dobogóra szeretnék állni, annak is a legmagasabb fokára. Egész nyáron úgy készülök, hogy csúcsformába hozzam magam addig. A juniormezőnyben a háromból két válogatótmegnyertem, szóval kiharcoltam a világversenyeken való indulás jogát abban a korcsoportban is. Azt azonban nem szeretném, hogy a kadét Eb rovására menjenek a junioresemények. Elképzelhető, hogy egyáltalán nem, vagy csak az Európa-bajnokságon veszek részt.”

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik