K. B. utanpotlassport.hu 2020.06.29 15:15 Frissítve: 2020.06.29 15:44

Birkózás: Szenttamási Róza kadét Európa-bajnok lenne

A Csepeli Birkózó Club 16 éves sportolójával, Szenttamási Rózával beszélgettünk a koronavírus-járvány okozta leállás nehézségeiről, az újraindulásról, valamint arról, hogy utolsó éves kadétként a korosztály Európa-bajnoka szeretne lenni.

Serdülőként 2018-ban ezüstérmet nyert a kadét birkózó Európa-bajnokságon, mi több, a magyar csapat legfiatalabb tagjaként ötödik helyen zárt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián a még mindig csak 16 éves Szenttamási Róza. A tavalyi év mindazonáltal nem úgy jött össze neki, ahogyan azt tervezte: két súlycsoportot is feljebb lépett; 49 kilóról 57-re váltott, ráadásul sérülések is hátráltatták. Noha az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon harmadik lett, legfőképpen ez utóbbi miatt nem sikerült dobogóra állnia a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon. Pont emiatt szeretett volna kiemelkedő eredményt elérni az idén, utolsó éves kadétként, csakhogy a koronavírus-járvány közbeszólt...

Szenttamási Róza az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Forrás: Szalmás Péter/MOB

Szenttamási Róza az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon  •  Forrás: Szalmás Péter/MOB

„Március elején a felnőttekkel közösen voltunk edzőtáborban. Ők a Budapesten esedékes európai olimpiai kvalifikációs versenyre készültek (a fertőzés miatt ezt az erőpróbát is halasztották − a szerk.), amikor jött a hír, miszerint a kormány veszélyhelyzetet hirdetett. A nemzetközi viadalokat sorra lemondta a szövetség, és sokáig nem lehetett tudni, mi lesz a sorsuk. Bő egy hónapig dolgoztunk otthon, online tervet kaptunk az edzőktől, amely legfőképpen az erőnlétre koncentrált. Úgy érzem, fizikailag nem csak szinten tartottam magam, hanem fejlődtem is” − nyilatkozik Róza.

Az ifjú reménység tehát nem tétlenkedett a kényszerpihenőben − esetében e kifejezés ebből kifolyólag nem helytálló −, a tanulásra is nagy hangsúlyt helyezhetett.

„A klubbal április végén kezdtük meg a munkát; ekkor még csak kondiztunk és futottunk. A szőnyegre május 20-án térhettünk vissza. A legnehezebb az volt az egészben, hogy nem birkózhattam, ezt nagyon nehezen viseltem, hiszen néhány hetet követően már elképesztően monotonná váltak az erősítő gyakorlatok.”

Róza ismét nagy célokat tűzhetett ki maga elé: nemrégiben kiderült, hogy ősszel megrendezik a kadét Európa-bajnokságot.

„Nem kérdés, utolsó évesként dobogóra szeretnék állni, annak is a legmagasabb fokára. Egész nyáron úgy készülök, hogy csúcsformába hozzam magam addig. A juniormezőnyben a háromból két válogatót megnyertem, szóval kiharcoltam a világversenyeken való indulás jogát abban a korcsoportban is. Azt azonban nem szeretném, hogy a kadét Eb rovására menjenek a junioresemények. Elképzelhető, hogy egyáltalán nem, vagy csak az Európa-bajnokságon veszek részt.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.