Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.02.13 12:54 Frissítve: 2020.02.13 12:58

Birkózás: Szél Anna szíve fáj Rómáért

A kétszeres kadét Európa-bajnok birkózóval, a 18 éves Szél Annával beszélgettünk arról, minek okán váltott három súlycsoportot felfelé, miért esett neki rosszul, hogy nem válogatóztatták meg a jelenleg is zajló, római felnőtt Európa-bajnokságon indulásért, és persze szóba kerültek idei céljai is.

Noha Pontevedrában elsőévesként junior Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, mégsem úgy sikerült a tavalyi év az Orosházi Spartacus 18 esztendős birkózójának, Szél Annának, ahogyan eltervezte; a korosztályos világbajnokságon kiesett, a hazai rendezésű U23-as vb előtt pedig az utolsó pillanatban sérült meg, emiatt nem indult.

Szél Annának új tervei vannak: a 62 kilogrammosok között szeretne bizonyítani Forrás: UWW

Szél Annának új tervei vannak: a 62 kilogrammosok között szeretne bizonyítani  •  Forrás: UWW

„A többszörös U23-as Eb-aranyérmes Galambos Ramónával küzdöttem edzésen, amikor rosszul léptem, ő − ezt nem érzékelve − még rám is tolt. A vizsgálatok után derült ki, hogy megsérültek a szalagok és a bokám vízzel lett tele. Az alapozó időszakot emiatt nem tudtam teljes erőbedobással végigcsinálni, gyakorlatilag csak a felső testre edzettem. A futást valamelyest kiváltottuk biciklizéssel, de persze, ez közel sem ért ugyanannyit. Most azt érzem, teljesen felépültem, így gőzerővel készülhetek” − mondja a kétszeres kadét Európa-bajnok, vb- és ifjúsági olimpiai második versenyző.

Az évadnyitó wolfurti erőpróba jól sikerült Annának, hiszen a Flatz Open-viadal dobogójának legfelső fokára állt. Szembetűnő volt, hogy mindezt a 62 kilogrammosok között érte el. Szél a legutóbbi évadban még az 55 kilósok mezőnyében lépett szőnyegre, ez azt jelenti, hogy három (!) kategóriát is feljebb lépett fél éven belül:

„Tavaly hatvankettő-hatvanhárom kiló körül mozgott a súlyom, innen fogytam. Azért akartam juniorként kipróbálni magam ötvenötben, mert az volt a célom, hogy ötvenhárom kilóban kijussak a tokiói olimpiára. Beláttam, hogy ez ily módon nem működhet: képtelen voltam ugyanazt a teljesítményt nyújtani, amire képes vagyok, rengeteget kivett belőlem. Amellett döntöttem, hogy hosszútávon hatvankét kilogrammosként éri meg bizonyítanom, ebbe kell beleerősödnöm.”

Anna ott szeretett volna lenni a jelenleg is zajló római felnőtt Európa-bajnokságon:

„Jeleztem a szövetségi kapitány, Ritter Árpádnak, hogy ötvenkilenc kilóban szívesen megmutatnám magam. Persze ehhez válogatóznom kellett volna Galambos Ramónával, ezt szerettem volna. A mester azt mondta, ennek nincs még itt az ideje, és a saját korosztályomra kell koncentráljak. Rosszulesett. Nehezen, de elfogadtam. Nem azért akartam ott lenni, hogy egyből dobogóra álljak, hanem mert úgy gondolom, a fejlődésem érdekében ez szükségszerű. Csak arra koncentrálok ezután, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki juniorként az évből, ezzel együtt igazán ütőképes legyek az új súlycsoportban.”

Az ifjú bajnok tisztában van azzal, miben kell fejlődnie az idén:

„Nem ismerem a riválisaimat. Úgy hiszem, gyorsabb vagyok a legtöbbjüknél, ez előny jelenthet, ki kell használnom a világversenyeken. A legfontosabb a koncentrációm stabilizálása, az ugyanis gyakran megesik, hogy nem bírok hat percig (a birkózásban ilyen hosszú egy mérkőzés − a szerk.) fókuszálni folyamatosan, ez pedig elengedhetetlen ezen a szinten. A junior Európa- és világbajnokságon egyaránt érmet szeretnék nyerni, és az U23-asok között is megmutatnám, mire vagyok képes!”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.

2020.07.17 20:07:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a véleményét kértük az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa elfogadta a 2022-es dakari ifjúsági olimpia négyéves halasztásáról szóló javaslatot.

2020.07.16 15:57:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nemcsak az NB I-es csapatban, hanem a dunaújvárosi utánpótlásban is szerepet vállal a visszatérő Bulath Anita. A 106-szoros válogatott irányítót a számára nem is annyira ismeretlen feladatról kérdeztük.

2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.